ΓΝΩΜΕΣ
Σπ.Βρεττός:Νο Pass στα ανοιχτά δεδομένα και από την κυβέρνηση των “αρίστων”
Γράφει ο Σπύρος Βρεττός, μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
*O Σπύρος Βρεττός γεννήθηκε στις Αχαρνές Αττικής το 1974, κάτοχος Διπλώματος και Διδακτορικού από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και είναι μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ.
Στις χώρες με την χαμηλότερη ωριμότητα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων (Open Data) συγκαταλέγεται πλέον η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση «Open Data Maturity Report» για το 2022.
Η χώρα μας διολισθαίνει συνεχώς και βρέθηκε από την 6η θέση του 2015 στην 28η θέση της σχετικής κατάταξης για το 2022, γεγονός που φανερώνει την αδυναμία δυο διαδοχικών κυβερνήσεων (Σύριζα-ΑΝΕΛ και ΝΔ) να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών.
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στη δυναμική αξιοποίηση δεδομένων υψηλής σημασίας, τα οποία είναι σε θέση να δημιουργήσουν οικονομική και κοινωνική αξία, η Ελλάδα είναι τελευταία στη χρήση των ανοιχτών δεδομένων που δημοσιεύει σήμερα και υπολείπεται του μέσου όρου στην ποιότητα και την προσβασιμότητα τους.
Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των άλλων χωρών, εμείς επιμένουμε σε ένα συγκεντρωτικό και αφιλόξενο στους χρήστες μοντέλο διαχείρισης των δεδομένων του δημοσίου τομέα, ενώ ελάχιστη ή μηδαμινή προσπάθεια γίνεται για την συγκέντρωση δεδομένων από τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες (Citizens Data). Επιπλέον, η χώρα μας έχει την τάση να ταυτίζει τα ανοιχτά δεδομένα με την ανοιχτή διακυβέρνηση (χωρίς επιτυχία όμως!), αδυνατώντας ταυτόχρονα να ανοιχθεί σε εφαρμογές σχετικά με την οικονομία, το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες κ.α.
Είναι φανερό ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση εκκίνησης για την εφαρμογή των πανευρωπαϊκών σχεδιασμών σχετικά με τα ανοιχτά δεδομένα υψηλής σημασίας (γεωχωρικά, στατιστικά, κινητικότητας κ.α), κάτι που δυστυχώς συμβαδίζει με μια σειρά άλλων αρνητικών αξιολογήσεων της χώρας μας σε σχέση με την πραγματική ψηφιακή της ικανότητα (DESI,Eurostat κ.α.)
Υπάρχουν συγκροτημένες κατευθύνσεις πολιτικών για τα ανοιχτά δεδομένα, όπως εκείνη του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ελλάδα»(https://digitalsociety.gr/programma/) και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε η Ελλάδα να μένει πίσω, σε οποιαδήποτε πτυχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η κοινωνία και η οικονομία μας.