ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ.Φραγγίδης: «Ο καρκίνος αποτελεί κύρια αιτία θανάτου από μη μεταδοτική ασθένεια στα παιδιά»
Στη συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα τον Παιδικό Καρκίνο, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγγίδης.
Αρχικά ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε στον στόχο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, που είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η ενημέρωση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών και εφήβων με καρκίνο και των οικογενειών τους. Γι αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε και το διεθνές δίκτυο Childhood Cancer International – CCI, από τους συλλόγους οικογενειών παιδιών και εφήβων που πάσχουν από καρκίνο, το οποίο παρουσιάζει σημαντικό έργο και υποστηρίζει τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.
Τα είδη του παιδικού καρκίνου είναι κυρίως οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα, για τα οποία έχουν επιτευχθεί εξαιρετικά επίπεδα θεραπείας, και οι όγκοι εγκεφάλου, νευροβλαστώματα, νεφροβλαστώματα, οστεοσαρκώματα και σαρκώματα μαλακών μορίων, όπου οι θεραπείες, δυστυχώς, δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Απαραίτητη είναι μια θεραπευτική συμμαχία, που θα ενώνει γιατρούς, ασθενείς, οικογένειες, αλλά και τους σχετικούς συλλόγους.
Παρά την επιστημονική πρόοδο των τελευταίων χρόνων, ο καρκίνος αποτελεί κύρια αιτία θανάτου από μη μεταδοτική ασθένεια στα παιδιά, μετά το πρώτο έτος ζωής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κάθε τρία λεπτά πεθαίνει ένα παιδί ή νέος. Στην Ελλάδα, περίπου 350 παιδιά μέχρι 15 ετών νοσούν κάθε χρόνο.
Περίπου το 80% των παιδιατρικών ασθενών ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και το 80% απ’ αυτούς πεθαίνουν από καρκίνο, επειδή δεν λαμβάνουν σωστή διάγνωση ή θεραπεία. Πάνω από 100.000 ασθενείς θα μπορούσαν να αναρρώνουν κάθε χρόνο, εάν είχαν και αυτοί εγγυημένη και έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση στη θεραπεία, όπως γίνεται με τους συνομηλίκους τους στις ανεπτυγμένες χώρες. Αν και οι περισσότερες μορφές παιδικού καρκίνου έχουν άγνωστες αιτιολογίες, η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπισή του και στην ίασή του. Απαραίτητη είναι, επίσης, η σωστή οργάνωση υγειονομικής περίθαλψης, με ψυχοκοινωνικές πτυχές, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεαρών ασθενών, των πρώην ασθενών και των οικογενειών τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράση για την εξάλειψη του πόνου και της ταλαιπωρίας των παιδιών που νοσούν και την επίτευξη τουλάχιστον 60% επιβίωσης για όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια παγκοσμίως, έως το 2030.
Οφείλουμε όλοι μας και κυρίως η Πολιτεία να συνδράμουμε, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την παροχή υψηλού επιπέδου θεραπείας και περίθαλψης. Έχουμε ηθική ευθύνη να σταθούμε δίπλα σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους, προασπίζοντας τα δικαιώματά τους.
Να ακολουθήσουμε τον δρόμο που θα οδηγήσει σε λιγότερο πόνο και λιγότερες απώλειες.