ΓΝΩΜΕΣ
Δήμητρα Αγκαθίδου: “Ισότητα, η βασική αρχή για το Δημοκρατικό Πολίτευμα”
Η 8 του Μάρτη έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα και στον διαρκή αγώνα της για την διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων στη ζωή ,την εργασία , την υγεία , την παιδεία, τη δικαιοσύνη.
Για το κίνημά μας η ΙΣΟΤΗΤΑ είναι βασική αρχή , ο θεμελιώδης λίθος και προϋπόθεση για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και την κοινωνική δικαιοσύνη για αυτό και διαχρονικά επιδιώκει την εξάλλειψη των ανισοτήτων.
Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΣΟΚ ήταν ο πολιτικός φορέας που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο εκσυγχρονίζοντας το οικογενειακό δίκαιο και θεσμοθέτησε την ισότητα των φύλων καταργώντας αναχρονιστικούς νόμους και παραδόσεις . Στην πορεία ενίσχυσε και προήγαγε την ισότητα με σημαντικές πρωτοβουλίες ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και την κοινωνική υποστήριξη των γυναικών, διαμορφώνοντας μια σύγχρονη αντίληψη για το ρόλο τους στην κοινωνική , οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
Όμως οι ανισότητες τα τελευταία χρόνια διευρύνονται και σ αυτό συμβαλουν και οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων . Οι γυναίκες πλήττονται πρώτες από την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την περιθωριοποίηση. Η συμμετοχή των γυναικών σε ηψηλές βαθμίδες διοίκησης οργανισμών και θέσεις ευθύνης είναι πολύ μικρή . Η αδήλωτη και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη εργασία των γυναικών, σε τομείς όπου απασχολούνται πλέον κατ αποκλειστικότητα όπως οικιακές βοηθοί ή οι εργαζόμενες στη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων , τους στερεί δικαιώματα υγειονομικής κάλυψης και συνταξιοδότησης.
Η έξαρση της βίας εναντίων των γυναικών που συχνά καταλήγει σε οι γυναικοκτονία είναι θλιβερή καθημερινή είδηση . Πατριαρχικές αντιλήψεις με ταπεινωτικές και υποτιμητικές εκφράσεις και συμπεριφορές προς τις γυναίκες διαμορφώνονται στους νέους τόσο μέσα από στίχους νεανικής μουσικής όσο και μεσα από τηλεοπτικές εκπομπές όπου τα κορίτσια παρουσιάζονται ως άβουλα πλάσματα φτιαγμένα για την υλική ευχαρίστηση.
Όλα αυτά τα φαινόμενα συνιστούν ουσιαστικά έλλειμμα Δημοκρατίας και θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα .
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το θέμα της ισότητας είναι σήμερα το ίδιο κρίσιμο όσο άλλοτε και είναι αναγκαία η λήψη ουσιαστικών μέτρων με μετεξέλιξη και ενδυνάμωση των υπαρχόντων θεσμών ,τη δημιουργία νέων και την ανάληψη δράσεων από τα κέντρα εξουσίας για την εξάλλειψη των ανισοτήτων και όχι πρόχειρες επιδοματικές πολιτικες και καλάθια νοικοκυράς .
Ο δρόμος για την επίτευξη της ισότητας είναι μακρύς καθώς όπως εκτιμούν φορείς και διεθνή Forum όπως η Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων (Gender Gap 2020), ο ΟΗΕ Γυναίκες και το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UNDESA) θα χρειαστεί η ανθρωπότητα να περιμένει για περισσότερα από 100 χρόνια για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων .
Οι χώρες που έχουν έχουν κλείσει τουλάχιστον 90% του χάσματος είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Φιλανδία ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 68 % καταλαμβάνοντας την 100ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης (μεταξύ 146 οικονομιών)
Ο κόσμος εξελίσεται, οι κοινωνίες αλλάζουν, έχουμε μείνει πολύ πίσω και έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά ! Ο αγώνας συνεχίζεται !