Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Β.Μελέτη: Κάθε μέρα είναι μέρα της γυναίκας

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Βασιλική Μελέτη*

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου. Η γυναίκα της καριέρας και η άνεργη. Η φίλη, η σύζυγος η ερωμένη. Κάθε μέρα είναι η μέρα της γυναίκας. Μια φορά το χρόνο, όμως, τιμάμε τη μέρα αυτή, ως μέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και αφετηρία για ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Μαρτίου 1857, όταν χιλιάδες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη ξεσηκώθηκαν: οργανώθηκαν και απέργησαν, διεκδικώντας ανθρώπινη ζωή με μείωση ωρών εργασίας σε 10 από 16, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των συναδέλφων τους, κόντρα στην τρομοκρατία των εργοδοτών, τις απολύσεις, τους εκβιασμούς και την άγρια επίθεση της αστυνομίας.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε έτσι με πρόταση της Γερμανίδας επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν και με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, ως μέρα αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνία. Οι κινητοποιήσεις των εργατριών της Νέας Υόρκης συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της συμμετοχής των εργατριών στα συνδικάτα και στους ταξικούς αγώνες διεθνώς και στην Ελλάδα, αλλά και στην κατάκτηση σειράς δικαιωμάτων για τις εργαζόμενες γυναίκες.

Ακριβώς 166 χρόνια μετά, μέσα από μνημόνια και αντεργατικούς νόμους, ο αγώνας συνεχίζεται για την πλήρη και ουσιαστική κατάργηση των διακρίσεων. Εν έτει 2023 ο δρόμος εξακολουθεί τραχύς. Οι γυναίκες βιώνουμε ανεργία, αύξηση στις ευέλικτες μορφές εργασίας και τα ευέλικτα ωράρια, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και μείωση μισθού, χάσμα αμοιβών και “γυάλινη οροφή” στην επαγγελματική εξέλιξη, αύξηση κρουσμάτων βίας στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο. Κυρίως όμως βιώνουμε αέναη ρητορική και απραξία για τη λήψη μέτρων προώθησης της γυναικείας συμμετοχής στις συλλογικότητες.

Γι’ αυτό το μήνυμα της μέρας είναι ένα: συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για επαγγελματική και προσωπική ζωή με ισότητα και έμπρακτο σεβασμό στην ελευθερία επιλογών των γυναικών, εργασία με ίσους όρους, συλλογική συμμετοχή και διασφάλιση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις εκλεγμένες γυναίκες. Απαιτούμε για τις γυναίκες αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος τους, αλλά και δράσεις ένταξης των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών στην κοινωνία και την εργασία με προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Ακόμα κι αν στα χαρτιά δεν έχουμε λιγότερα δικαιώματα, στην πράξη οι γυναίκες βγαίνουμε συνεχώς χαμένες. Η αντίσταση είναι επομένως μονόδρομος. Προορισμός του ανθρώπου είναι ο αγώνας.

Διαφήμιση

Κάθε μέρα για μας είναι μέρα ΑΓΩΝΑ.

Βασιλική Μελέτη, Δικαστικός,
Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, Συγγραφέας, Μέλος Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Νέας Ιωνίας-Μέλος Τομέα Ισότητας ΠΑΣΟΚ.

Διαφήμιση