ΓΝΩΜΕΣ
Ν.Καλίτσου: Περιττό το πράσινο στην πόλη!
Γράφει η Νικολέτα Καλίτσου
Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες του συστηματικού περιορισμού του πρασίνου σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην πόλη μας. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς τα ερωτήματα είναι εύλογα και οι επιπτώσεις τέτοιων πράξεων αρχές Ιουνίου (ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για καύσωνες) προ τον πυλών.
Δεν θα σταθώ στο αν είναι σωστό ή λάθος να κοπούν (το να κλαδεύονται τέτοια εποχή είναι τραγελαφικό), γιατί ως πτυχιούχος γεωπόνος γνωρίζω πως αν δεν ξέρεις τι μελέτες, επεμβάσεις, διαγνώσεις, φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις, παρατηρήσεις έχουν γίνει και από ποιους, δεν είναι ορθό να βγάζεις συμπεράσματα. Θα σταθώ στο ποιος δίνει την έγκριση του γι’ όλα αυτά.
Διάβασα διάφορα άρθρα αυτές τις μέρες για το συγκεκριμένο ζήτημα και στάθηκα στην προσφυγή των κ. Βούγια και κ. Κουράκη που κατατέθηκε από τον Μιχάλη Μήττα (δικηγόρος) και δημοσιεύτηκε στη parallaxi.gr. Αν ισχύουν (που ισχύουν), μάλλον μιλάμε για άλογες αποφάσεις, σε ένα υψίστης σημασίας ζήτημα μιας πόλης που υστερεί σημαντικά σε αστικό πράσινο, διαχείριση απορριμμάτων και με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Πάμε όμως λίγο πιο πίσω, ποιοι είναι οι αντίστοιχοι αντιδήμαρχοι που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά ζητήματα της πόλης;
Ο κ. Θεοτοκάτος, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, είναι πρώην πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Έχει τοποθετηθεί δημοσίως κατά των ομοφυλοφίλων και βρήκα πως ήταν σε πορείες για τη Μακεδονία. Πολιτικά ανέλαβε αρκετές θέσεις σε φορείς, αλλά όχι κάτι σχετικό με περιβάλλον και την υγεία.
Ο κ. Ιακώβου, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, είναι Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας και “του κόμματος” όπως βλέπω στην επίσημη σελίδα του.
Δηλαδή, ενώ είναι γνωστό, εδώ και τόσα χρόνια, ότι η υπόθεση της ανεξέλεγκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μη εφαρμογής κατάλληλων μέτρων μπαινοβγαίνει στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διορίστηκαν δύο αντιδήμαρχοι που δεν έχουν καμία ειδίκευση στο εν λόγω αντικείμενο. Τι περιμένουμε τότε, λοιπόν, για την περιβαλλοντική εικόνα της πόλης;
Επιπλέον, με προβλημάτισε ότι δεν βρήκα εμπλοκή της Γεωπονο-Δασολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις έρευνες και τις αποφάσεις για την κατάσταση των δέντρων (άλλωστε άσκησε βέτο σε σχετική ανακοίνωση της). Η σχολή μου βρίσκεται στην πόλη όσα χρόνια υπάρχει το Αριστοτέλειο, έχει καθηγητές παγκόσμιου βεληνεκούς, υποχρηματοδούμενα εργαστήρια αλλά με εξαιρετικές μελέτες πάνω σε νέες τεχνολογίες περιβάλλοντος, κτλ.
Μήπως ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί το πανεπιστήμιο μας για την βελτίωση της πόλης; Μήπως ήρθε η ώρα να χρηματοδοτηθούν τα πανεπιστήμια της πόλης (που φιγουράρουν στα καλύτερα της Ευρώπης) από τους δήμους, ώστε να παρέχουν αξιόπιστες έρευνες και επιστημονικές κατευθύνσεις;
Θα είναι ένα θερμό καλοκαίρι φίλοι μου, και από θερμοκρασίες και από προεκλογικά έργα. Ετοιμαστείτε και προμηθευτείτε βεντάλιες, θα χρειαστούν!