Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Β.Μελέτη: Η 25η Ιουνίου, ορόσημο για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Βασιλική Μελέτη*

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 αποτελούν ορόσημο στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, γιατί σηματοδοτούν έμπρακτα την προοπτική επαναφοράς της δημοκρατικής παράταξης στο προσκήνιο: το εκλογικό ποσοστό του α’ γύρου άγγιξε το 11,5% από 8,1% το 2019, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 42%. Στην Αττική και σε δήμους, όπου υπάρχει παράδοση προοδευτικής κατεύθυνσης, το ΠΑΣΟΚ αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις του έως και 40%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας, καθώς ο αριθμός των ψηφοδελτίων σημείωσε αύξηση από 1.800 το 2019 σε 2.906 το 2023 επί συνόλου ψηφισάντων. Αλλά και ευρύτερα ανά την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ανακτά δυνάμεις κυρίως στην περιφέρεια, καθιερώνοντας εαυτόν μεσαίο κόμμα, ενώ στις επαναληπτικές εκλογές αναμένεται σε περιοχές-παραδοσιακά προπύργιά του- να εξασφαλίσει ποσοστά άνω του 15%.

Η εκλογική αυτή άνοδος του ΠΑΣΟΚ συνιστά υπό όρους επένδυση. Η επιστροφή παλαιών ψηφοφόρων του δείχνει ότι μια μερίδα του που ταξίδεψε αριστερά-δεξιά, τώρα επιστρέφει και ζητά κάτι παραπάνω, πρώτα από τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη και ύστερα από το κίνημα.

Από την άλλη πλευρά, μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οι πολίτες αναζητούν μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα συμβάλει στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας, ασκώντας σκληρό έλεγχο στις πράξεις και στις παραλείψεις της Ν.Δ. Τα μεσαία και κατώτερα στρώματα χρειάζονται εκπροσώπηση και ένα ισχυρό πολιτικό σοσιαλιστικό αντίβαρο με προτάσεις προς όλα τα μέτωπα: μισθούς, συντάξεις, δημόσια παιδεία, περιβάλλον, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσα δηλαδή κρατούν την κοινωνία ενωμένη. Η επόμενη Βουλή χρειάζεται μια αντιπολίτευση σοβαρή και υπεύθυνη που θα γίνει η εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στη σημερινή παντοδυναμία της Ν.Δ τόσο εκλογικά όσο και ιδεολογικά.

Τώρα ξεκινά μία νέα μέρα και η ενεργή συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο στόχος της οργανωτικής ανασυγκρότησης στη βάση είναι υπόθεση όλων. Στο πλαίσιο αυτό, οι τοπικές οργανώσεις θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ηγεμονική δύναμη της κεντροαριστεράς. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος για τις γενναίες αλλαγές που θέλει η πατρίδα μας. Για ένα κίνημα λαογέννητο, μαζικό, κοινωνικό, κύριο εκφραστή των λαϊκών στρωμάτων.

*Βασιλική Μελέτη
Δικαστικός, Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής
Μέλος Τομέα Ισότητας ΠΑΣΟΚ
Μέλος Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νέας Ιωνίας

Διαφήμιση