ΓΝΩΜΕΣ
Νικ.Καλίτσου: Ο Αθλητισμός στις πλατείες και μια μπαλιά στο κεφάλι
Γράφει η Νικολέτα Καλίτσου
Την περασμένη Κυριακή, ενώ καθόμουν αμέριμνη στην παιδική χαρά της Πλατείας Ναυαρίνου, η οποία ήταν γεμάτη παιδάκια διαφόρων ηλικιών, έφαγα μια δυνατη μπαλιά στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να βουίζει το κεφάλι μου για ημέρες. Το παιδάκι που προσπάθησε να βάλει γκολ στα κάγκελα της παιδικής χαράς, έτρεξε να μου ζητήσει συγνώμη, την οποία φυσικά αποδέχτηκα. Ζήτησα όμως από τους επίδοξους μικρούς ποδοσφαιριστές να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί παίζουν αρκετά παιδιά γύρω τους και κανένας δεν έχει όρεξη να τρέχει στα νοσοκομεία.
Η αλήθεια είναι πως σε δευτερόλεπτα σκέφτηκα πως αυτά τα παιδιά ήθελαν να παίξουν μπάλα κοντά στο σπίτι τους και βρέθηκαν στην πλατεία. Που αλλού μπορούν να παίξουν, και να ασκήσουν τις ικανότητες τους; Ρώτησα τους γονείς τριγύρω και η απάντηση ήταν: πουθενά! Τα παιδιά του Δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του Α’ Διαμερίσματος δεν έχουν δημοτικά γήπεδα να παίξουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ με τους φίλους τους.
Συνήθως παίζουν στην Αγία Σοφία, στην Πλατεία Ναυαρίνου, στον Άγιο Δημήτριο, δίπλα στην παιδική χαρά της Αριστοτέλους, πίσω από την Ροτόντα και στους Αγίους Αποστόλους. Δηλαδή, χρησιμοποιούνται οι θρησκευτικοί χώροι και για χώροι άθλησης, που δεν είναι απαραίτητα κακό. Αποτελεί συνήθης πρακτική στην Ευρώπη και στην Ανατολή. Όμως, χρειαζόμαστε πραγματικούς χώρους άθλησης για τα παιδιά και τους ενήλικες.
Φυσικά, πέρα από τη δημιουργία των χώρων, σημαντικό ρόλο παίζει και η συντήρηση. Οι χώροι πίσω από το Ποσειδώνιο βρίσκονται σε κακά χάλια και είναι επικίνδυνοι για παιδιά και ενήλικες.
Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν δημοτικά οικόπεδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χώρους ομαδικής άθλησης. Είναι εφικτό σύγχρονοι αρχιτέκτονες να συνεργαστούν με μέλη της αθλητικής κοινότητας (προπονητές, αθλητές, πρωταθλητές) για να προταθουν σοβαρά σχέδια αναδιαμόρφωσης χώρων ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά ο αθλητισμός (ψυχαγωγικός, ερασιτεχνικός και επαγγελματικός) και το περιβάλλον; Υπάρχει διάθεση για να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση;
Με αυτές τις σκέψεις παρευρέθηκα τη Δευτέρα 3/7 στο Ολυμπιακό Μουσείο, όπου πραγματοποιήθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση “Η Θεσσαλονίκη Ευ Αγωνίζεται” με πρωτοβουλία του συνδυασμού “Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη” και του Υπ. Δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη. Οι ομιλητές εξέθεσαν τα προβλήματα και τις προτάσεις βελτίωσης του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού στη πόλη. Ο κοινός προβληματισμός όλων είναι οι διαθέσιμοι χώροι και η χρηματοδότηση. Ειπώθηκε η πρόταση να γίνει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου εντός της ΔΕΘ, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες δραστηριότητες.
Με χαρά διαπίστωσα πως υπάρχει προσμονή και διάθεση για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών του αθλητισμού από τους ανθρώπους που ζουν την πόλη. Ελπίζω και εύχομαι η επόμενη διοίκηση του Δήμου να ασχοληθεί αποτελεσματικά με τις ανάγκες μας. Χαριτολογώντας ο κ. Αδαμίδης (δικηγόρος) ανέφερε στην εκδήλωση “Αν ρωτήσετε το σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχω σοβαρές αμφιβολίες αν ξέρει. Αυτό δείχνει πολλά.”, και δεν έχει και άδικο.
Νικολέτα Καλίτσου, M.Sc Γεωπόνος Α.Π.Θ
Υπ. Κοινοτική Σύμβουλος στην Α’ Δημοτική Ενότητα του Δ. Θεσσαλονίκης