Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Α.Γαβρής: “Η ηγεμονία της Δεξιάς – Η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας ή μήπως η αδυναμία εναλλακτικής πρότασης;”

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Άγγελος Γαβρής

Στον δρόμο για τις εκλογές της 21ης Μαϊου, υπήρχε μια παγιωμένη κατά τις δημοσκοπικές εταιρείες αντίληψη πως το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σχετικά δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια.

Είχαν δίκιο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η κυβέρνηση των υποκλοπών, της Λίστας Πέτσα, της τραγωδίας των Τεμπών, θα λάμβανε το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε ποτέ η ΝΔ τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Από την άλλη κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αν και τα ακλόνητα στοιχεία ήταν πάντα εκεί, την καταβαραθρωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάρτηση με την μεγάλη άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Τα στοιχεία για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί: Η εναλλαγή των πολιτικών “μότο” – από το “Δικαιοσύνη Παντού” μέχρι το “Συμβόλαιο για την Αλλαγή” και από τις επιλογές Τζουμάκα – Αντώναρου μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου και την περίοδο συγκυβέρνησης και ένταξης μέρους της Κ.Ο των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα συνονθύλευμα που μιλούσε για Πρόοδο αλλά ούτε οι ίδιοι οι σύμβουλοι του Τσίπρα δεν την πίστευαν μάλλον. Και αυτό αποτυπώνεται στην κάλπη, στις δηλώσεις Παπαδημούλη, στα πίσω -γυρίσματα με Πολακη και στην διαγραφή Κατρουγκαλου στο παρά ένα των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την στιγμή αποτελεί τον βασικό λόγο της ηγεμονίας της Δεξιάς στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την ελλειμματική πρόταση διακυβέρνησης από έναν πολιτικό φορέα δίχως σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και δίχως σαφή εικόνα της αποδοχής ή μη της κοινωνίας.

Τα στοιχεία για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί. Στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι νέα πρόσωπα, στην έγκαιρη κατάθεση πρότασης πολιτικής και με πρόγραμμα κοστολογημένο για την διακυβέρνηση της χώρας, στην παρουσία κόσμου σε κάθε πολιτική συγκέντρωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, του Νίκου Ανδρουλάκη. Και οι δημοσκοπήσεις, εκθετες κάθε φορά και περισσότερο, στις προβλέψεις τους για τα πανελλαδικά ποσοστά. Κόντρα σε όλους, σε κάθε σύστημα ενημέρωσης και με ένα debate σούπα, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιβεβαίωσαν εξ ολοκλήρου το αφήγημα τους, δίνοντας προοπτική σε μια κοινωνία που θέλει σοβαρότητα, απεχθάνεται την πόλωση και επιθυμεί τον ουσιαστικό μετασχηματισμό του Ελληνικού κράτους σε κράτος δικαίου, σε κράτος ίσων ευκαιριών, ένα κράτος που να θυμίζει μέλος της Ε.Ε και να έχει αξιοπρέπεια. Με έμφαση στις εθνικές διεκδικήσεις και την επένδυση στη νέα γενιά. Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων, διεκδικώντας επί ίσοις όροις, την αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη κάλπη και στην μεθεπόμενη, φαντάζει ο μόνος ίσως πόλος εξουσίας που μπορεί να αποκαθηλώσει την αλαζονική δεξιά που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ από τότε που ιδρύθηκε δεν είχε στόχους με όρια και ταβάνια.
Το αποτέλεσμα της κάλπης στέλνει μήνυμα για ανάγκη δημιουργίας μίας ισχυρής αξιόπιστης προοδευτικής δύναμης η οποία θα περιφρουρήσει και θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, για υγεία, παιδεία, εργασία και ένα σχέδιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτή είναι η προσδοκία της κοινωνίας που “τσίμπησε” στο δίλημμα “σταθερότητα ή νέες περιπέτειες” αλλά γύρισε την πλάτη της στο αμφίσημο, τον λαϊκισμό και την απλή αναλογική. Το ΠΑΣΟΚ άντεξε και είναι από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και επιστρέφει πλέον ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι πλέον ένα μικρό κόμμα, το οποίο κάποιοι σκέφτονταν να το χρησιμοποιήσουν σε μία κυβέρνηση. Η επιλογή αυτή του ελληνικού λαού μας δείχνει ότι χρειάζεται μία αξιωματική αντιπολίτευση, που θα εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο με σύγχρονο λόγο, με νέα πρόσωπα. Φαίνεται καθαρά ότι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και η αντιπολίτευση που επέλεξε να κάνει εναντίον του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας απέτυχαν. Είμαστε μπροστά σε μια νέα αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Με γνώση και εμπειρία.

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Kontra

Διαφήμιση