Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση τιμών στην αγορά: Άδωνις Γεωργιάδης: Από το “ποινικοποιήσαμε την έννοια της κερδοσκοπίας” στα πρόστιμα

Published

on

Άλλη μια σημαντική ερώτηση έκανε σήμερα το Κίνημα Αλλαγής στο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής του Νομού Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κύριος Μιχάλης Κατρίνης με ερώτησή ως προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κύριο Άδωνι Γεωργιάδη για την άνοδο των τιμών στα προϊόντα στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ως προς το κύριο Υπουργό του ανέφερε:

«Σε διεθνές επίπεδο, τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις σε τιμές πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων, καθώς και στα κόστη μεταφορά τους.

Αυτό το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στο εξωτερικό έγινε αισθητό στην Ελληνική αγορά ήδη από τη περίοδο πριν το Πάσχα. Έκτοτε, οι πολίτες διαπιστώνουν βδομάδα με τη βδομάδα, αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων πολλών κλάδων, ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα.

Πληθαίνουν, δε, καθημερινά οι καταγγελίες για αδικαιολόγητα υπερμέτρες αυξήσεις που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, σε μια τραυματική περίοδο εξαιτίας της πανδημίας.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πιθανότατα το φαινόμενο θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι ήδη έχουν αποφασιστεί σημαντικές ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως χοιρινό κρέας, εισαγόμενα τυριά, έλαια, ζάχαρη, βρεφικά γάλατα, ακόμα και όσπρια, ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκονται πολλά ακόμα είδη που ανήκουν στο «καλάθι της νοικοκυράς». Γίνεται λόγος ακόμα και για αυξήσεις της τάξης του 10% στα γαλακτομικά, όπως φέτα και γιαούρτι.

Επειδή είδη εδώ και 1,5  χρόνο οι πολίτες βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, με σημαντική μείωση των εισοδημάτων και καθίσταται αδύνατο να αντέξουν ένα νέο κύμα ακρίβειας οι δε αυξήσεις σε βασικά προϊόντα θα πλήξουν περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά,

Advertisement

Επειδή οι επιχειρήσεις, ύστερα από μακριά περίοδο περιορισμένης λειτουργίας και εσόδων, δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα να απορροφούν τις αυξήσεις και πιθανότητα θα τις μετακυλήσουν στον καταναλωτή.

Επειδή η γενικότερη αύξηση των τιμών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Επειδή ήδη παρατηρείται αύξηση στο πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να απειλείται η ανάκαμψη της οικονομίας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.»

Οπότε ουσιαστικά ο Κύριος Υπουργός από το Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ρωτήθηκε τις δυο εξής ερωτήσεις

«1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε άμεσα για τη συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα όσων ανήκουν στα είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών;

  1. Ποια γενικότερα μέτρα προτίθεσθε να λάβετε ώστε να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά και να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο γενικευμένου κύματος αυξήσεων;»

Ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης με σημερινό του τουιτ αναφέρει ότι: «Σε εφαρμογή της διατάξεώς μας για το υπερβολικό κέρδος εν μέσω πανδημίας υπέγραψα πρόστιμα σε αλυσίδες Super Market που η Δ.Ι.Μ.Ε.Α. εντόπισε να παρανομούν. Εν μέσω των Διεθνών Ανατιμήσεων θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα προς όλους να μην σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την συγκυρία.»

Δυστυχώς λίγα χρόνια πριν στο Delphi Economic Forum όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο Άδωνις έλεγε επί λέξη «Ξέρετε κύριε Κουβαρά, έχουμε ποινικοποιήσει ιδεολογικά την έννοια του κέρδους. Πιστεύουμε ότι κάποιος είναι κερδοσκόπος είναι κακό πράγμα, όλοι οι επενδυτές είναι κερδοσκόποι άρα πρέπει να τους φτιάξεις εκείνο το περιβάλλον που θα τους πείθει ότι θα βγάλουν λεφτά όλα τα άλλα που συζητάμε είναι με συγχωρείται τρίχες».

 

Advertisement

Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στο econonomic forum

https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1402591056739307529?s=20

 

To tweet του Άδωνι Γεωργιάδη

 

Advertisement

Ουσιαστικά με τι ήταν υπερ ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ήταν στην αντιπολίτευση; Τι σημαίνει κερδοσκόπος; Γιατί κινήθηκε τόσο αργά; Κερδοσκόπος είναι αυτός ο οποίος επιδιώκει το κέρδος ακόμη και με αθέμιτο τρόπο. Παρόλο που πολλοί επιχείρησαν να βγάλουν κέρδος με αθέμιτο τρόπο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έδρασε 1,5 χρόνο μετά. Αλήθεια, γιατί κινήθηκε τώρα και έβαλε πρόστιμα και όχι από την αρχή της πανδημίας; Τι ακριβώς περίμενε; Μήπως δεν έβλεπε τις αυξήσεις των τιμών που φώναζε η αντιπολίτευση ή νόμιζε ότι όλα κυλούσαν φυσιολογικά στη χώρα και θα γίνουμε όλοι 300 κιλά από το φαΐ, «επειδή οι τιμές ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα»; Αποκλείεται να ήταν ένα φαινόμενο προσφοράς και ζήτησης όπως μας έλεγε στην αρχή της πανδημίας του Μαρτίου του 2020 σε μια ραδιοφωνική εκπομπή όπου τα απολυμαντικά είχαν αυξηθεί σε διάστημα 11 ημερών 200%; Το οποίο ήταν και είναι ένα βασικό προϊόν μέσα στη πανδημία.

Όλα αυτά θα τα μάθουμε στα συνέχεια, πάντως ότι κινήθηκε τώρα δείχνει ότι επενδύει στην επικοινωνία και όχι στο όφελος των πολιτών οι οποίοι πλήττονται εδώ και 1,5 χρόνο από τη πανδημία.