Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκυρη η δωρεά του ΙΣΝ για τρία Νοσοκομεία – Καταλογισμός ευθυνών και αντιδράσεις

Published

on

Άκυρος θεωρείται ο διαγωνισμός για την κατασκευή τριών μεγάλων νοσοκομειακών ιδρυμάτων, του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στην αανακοίνωση του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επικαλείται το γεγονός ότι ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν έως και τις 9 Φεβρουαρίου ήταν αρκετά υψηλότερες από το αντικείμενο της δωρεάς.

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος :

“Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών.”

Όπως αναφέρει η efsyn.gr το ΙΣΝ είχε αρχίσει τον σχεδιασμό των τριών αυτών νοσοκομείων που θα παραδίδονταν στο ΕΣΥ το 2017, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και τη Betaplan, στο πλαίσιο της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ

Advertisement

Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ και το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ ανέφερε το Ίδρυμα θα λειτουργούσαν ως υπερσύγχρονα, δημόσια νοσοκομεία διεθνών προδιαγραφών, με έδρα περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια, παρέχοντας ισότιμη και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Η ολοκλήρωση και η παράδοση τους είχε προγραμματιστεί εντός του 2025.

Την ανάγκη καταβολής κάθε προσπάθειας από μέρους της Κυβέρνησης για την υλοποίηση της δωρεάς ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα με δήλωση του ο Υπεύθυνος του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φραγγίδης ζητά την σύγκληση της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να παρέχει πλήρη ενημέρωση στα μέλη της σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόθεση της προαναφερόμενης δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικά η δήλωση :

Με απογοήτευση πληροφορηθήκαμε από την ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη άκαρπος και ακυρώνεται.

Πρόκειται για μια άκρως δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η ακύρωση της εν λόγω δωρεάς θα αποστερήσει από τη χώρα μας τρεις άκρως απαραίτητες και σημαντικές δομές υγείας, σε μια εποχή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στη χειρότερη φάση του και καταρρέει, με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης.

Advertisement

Η κατασκευή των τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων και ιδίως του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με δεδομένη την ανυπαρξία άλλης δημόσιας παιδιατρικής υγειονομικής δομής σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, θα ήταν μια σημαντική προσφορά στην ελληνική κοινωνία και θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμιση του χώρου της υγείας. 

Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να εξεταστεί κάθε δυνατότητα υλοποίησης της δωρεάς, η οποία θα καλύψει σημαντικά κενά του συστήματος υγείας που προκύπτουν από την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση. 

Επιπροσθέτως, ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να παρέχει πλήρη ενημέρωση στα μέλη της σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόθεση της προαναφερόμενης δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε όλο το φάσμα τόσο της Αντιπολίτευσης, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα εξειδικεύοντας στην περίπτωση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χρήστος Παπαστεργίου εγείρει και θέμα χωροθέτησης του Ιδρύματος και καταθέτει ερώτηση προς την διοίκηση Τζιτζικώστα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά.Θα απαντηθούν;

Advertisement
Advertisement