Αλέξης Χαρίτσης: “Κούρεμα χρέους και ουσιαστική στήριξη της οικονομίας”

«Χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση τώρα, οποιαδήποτε συζήτηση για μελλοντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στερείται νοήματος»

 

Για «ανασφάλεια που μετατρέπεται σε αγανάκτηση» και  «επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε κατάσταση απόγνωσης μετά και την χαμένη εορταστική περίοδο» έκανε λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας  και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Στο Κόκκινο 105.5», αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψή του Πρόεδρου και κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην πόλη της Πάτρας και τις συναντήσεις τους με επιχειρηματικούς και εμπορικούς φορείς της περιοχής.

«Ή έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την κυβέρνησης έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στο δημόσιο αλλά και στο ιδιωτικό χρέος» συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, επαναλαμβάνοντας την «ανάγκη για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύθηκε στην κρίση, με πρόβλεψη για απομείωσή του». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε εν μέσω μνημονίων να προχωρήσει σε ρύθμιση 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που περιλάμβανε μέτρα διαγραφής μέρους του αρχικού κεφαλαίου του χρέους. Αλίμονο αν αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα».

«Η κυβέρνηση έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει σε προγράμματα όπως αυτά που ζήτησε εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιούν ακόμη και συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, με απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, ουσιαστική ρύθμιση οφειλών, κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους αλλά και κάλυψη μέρος του τζίρου της περυσινής χρονιάς» ξεκαθάρισε ο βουλευτής, κάνοντας λόγο για «αξιοποίηση της κρίσης ως ευκαιρία για εκκαθάριση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Ενώ σχολιάζοντας τα σκληρά τοπικά lockdown αλλά και το πιθανό άνοιγμα της αγοράς της ερχόμενη Δευτέρα, επανέλαβε την ανάγκη «να δοθούν έστω και τώρα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων».

«Σε κάθε περίπτωση το μείζον είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση, ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, «και όχι ημίμετρα όπως click away που αποδείχθηκε καταστροφικό για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων και όξυνε την διαφορά μεταξύ των μικρών και των μεγάλων». «Αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση τώρα, οποιαδήποτε συζήτηση για μελλοντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στερείται νοήματος» κατέληξε.

 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους βασίζεται στο πρότυπο της ρύθμισης των 120 δόσεων που είχε θεσμοθετηθεί επί της διακυβέρνησής του. Θυμίζει μάλιστα ότι οι διατάξεις που είχαν τότε εφαρμοστεί περιλάμβαναν και «σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι χωρίς τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά συζήτηση περί «ανάκαμψης» της οικονομίας, ούτε έχουν νόημα οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για ανάπτυξη στο δεύτερο 6μηνο του 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της το συνολικό ιδιωτικό χρέος που σωρεύεται λόγω της πανδημίας αγγίζει τα 9 δις ευρώ το οποίο αντικειμενικά προστίθεται στο χρέος των 30 δις ευρώ που ούτως η άλλως είχαν σωρευθεί προς τις τράπεζες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως αν το χρέος αυτό δεν ρυθμιστεί είναι αναπόφευκτο ένα νέο κύμα λουκέτων, η συρροή πτωχεύσεων και η αντίστοιχη εκτίναξη της ανεργίας, ενώ επισείει και τον κίνδυνο της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψηφίστηκε τον Φθινόπωρο από την κυβέρνηση παρά τις έντονες όσο και ενιαίες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ