ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλέξης Χαρίτσης: «Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο»
«Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα θετική για την κοινωνία χωρίς διασφάλιση της δημόσιας υγείας» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ«Realfm 97.8», επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας, με συνεχή ρεκόρ διασωλημένων κάθε μέρα και δεκάδες συμπολίτες μας να χάνουν την ζωή τους καθημερινά». «Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιογια λελογισμένη, βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας, με κανόνες, υγειονομικά πρωτόκολλα και με παράλληλη ενίσχυση του ΕΣΥ» συνέχισε ο ίδιος, «και όχι τους υπουργούς της κυβέρνησης να παρελαύνουν στα τηλεπαράθυρα και να πετάνε ημερομηνίες δεξιά και αριστερά για το πότε θα ανοίξει η αγορά».
«Είχαμε επισημάνει έγκαιρα τον κίνδυνο η έλλειψη στήριξης σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά να οδηγήσει σε κατάρρευση των δημόσιων εσόδων και δημοσιονομικό εκτροχιασμό» υπενθύμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας «σταγόνα στον ωκεανό» τα 7,5 δισ. που προέβλεψε η κυβέρνηση για όλο το 2021 για μέτρα στήριξης. Και πρόσθεσε: «Να μην χρησιμοποιηθεί επ ουδενί το άνοιγμα της αγοράς για να σταματήσουν ακόμα και αυτά τα ελλιπή μέτρα στήριξης, όπως προαναγγέλλει η κυβέρνηση».
«Αντίθετα, οι επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω προκειμένου να λειτουργήσουν χωρίς να έχουμε χιλιάδες λουκέτα και περαιτέρω εκτόξευση της ανεργίας» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για «μη επιστρεπτέα ενίσχυση, στήριξη της εργασίας με επιδότηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους και κάλυψη των βασικών αναγκών των επιχειρήσεων αυτήν την δύσκολη περίοδο» ενώ«κρίσιμο είναι να υπάρξει σχέδιο και για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού».
«Η τεράστια αντίφαση να μπαίνουμε σε lockdown με 170 διασωληνωμένους και μετά από 5 μήνες και 738 διασωληνωμένους να συζητάμε το άνοιγμα της αγοράς, καταδεικνύει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο» επισήμανε ο βουλευτής. «Τα self- test μπορούν να λειτουργήσουν μονό επικουρικά και όχι να υποκαταστήσουν την ανάγκη για μαζικά μοριακά και rapidtest με συνταγογράφηση» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.