ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανδρέας Λοβέρδος: “Στα 340δισ.ευρώ το δημόσιο χρέος – “Για πρόβλημα που θα έρθει όταν η πανδημία θα απέρχεται”
Mε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετήθηκε για το “αύριο” της πανδημικής κρίσης, το χρέος των 340δισ ευρώ, τις πολιτικές και τις ατομικές ευθύνες…
“Για πρόβλημα που θα έρθει όταν η πανδημία θα απέρχεται”
«Δεν έχει νόημα να αφήνεις έναν ζωντανό δράκο έξω από τους υπολογισμούς σου, εφ’ όσον ζεις δίπλα του» είναι η εμβληματική φράση του Άγγλου συγγραφέα J. R. R. Tolkien, που παρά το γεγονός οτι το έργο του αφιερώθηκε σε παραμύθια, το μήνυμά της είναι κομβικό για την εφαρμοσμένη πολιτική.
Έχοντας υπόψιν εν μέσω πανδημίας οτι το χρέος γενικής κυβέρνησης της χώρας μας θα είναι φέτος 340 δισ, οτι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις θα κλείσουν το έτος με μηδέν κέρδος, οτι το 2009 όταν μπαίναμε στα μνημόνια το έλλειμα γενικής κυβέρνησης υπολογιζόταν 10% για να μάθουμε (μέσα στο 2010)
οτι τελικά ήταν 15,7% και οτι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης για το 2020 υπολογίζεται μεταξύ 7% και 10%, είναι βέβαιο οτι αυτό το οικονομικά δυσμενές περιβάλλον θα συνθέσει μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Έν όψει της προοπτικής του εμβολίου η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υποχρέωση να αντιληφθούν αμέσως το μέγεθος του προβλήματος που θα έρθει καθώς η πανδημία θα απέρχεται. Οι αριθμοί είναι δύσκολοι. Όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά για όλες τις οικονομίες του δυτικού ημισφαιρίου του πλανήτη. Πράγματι αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι μας. Ο «δράκος» όμως είναι παρών και για μας.
Κι εάν τα μνημόνια κατάπιαν πολιτικούς, πολιτικές και κυβερνήσεις, όσα θα αφήσουν πίσω τους τα lockdown είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα φέρουν ενώπιον τεράστιων ευθυνών με έναν τρόπο όλες και όλους μας, την καθεμιά και τον καθένα ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που της/του αναλογεί. Γιατί για τον Covid19 δεν φταίνε οι πολιτικοί. Την ευθύνη, όμως, για τη ζωή των πολιτών μετά την πανδημία την έχουν αποκλειστικά εκείνοι, και πρωτίστως η κυβέρνηση.”