Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Λοβέρδος για απόφαση ΣτΕ για πανεπιστημιακή αστυνομία – Η προστασία από τη βία στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν αντίκειται στο Σύνταγμα

Published

on

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη) αποφάνθηκαν, μεταξύ των άλλων ότι η συγκρότηση της ΟΠΠΙ «δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ (άρθρο 16 παρ. 1 και 5 Συντ., αντίστοιχα) η -πέραν της πρόβλεψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας προσώπων και υποδομών στα ΑΕΙ, αρμοδιότητας των ιδίων αυτών οργάνων (άρθρα 12-17 ν. 4777/2021)- σύσταση ΟΠΠΙ, οι οποίες συγκροτούνται (και) από ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται προς τούτο, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, δεν φέρουν πυροβόλο όπλο και υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις πανεπιστημιακές αρχές και όργανα».

Παράλληλα, κρίθηκε ομόφωνα ότι «από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης)».

Δήλωση Α.Λοβέρδου για την απόφαση του ΣτΕ για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Τη νομιμότητα της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Είχα υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ότι άλλο πράγμα είναι η διαφωνία με μία πολιτική επιλογή και άλλο πράγμα η συνταγματικότητα αυτής της επιλογής. Εκείνοι που χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα την αντισυνταγματικότητα στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας με σκοπό να ενισχύσουν την πολιτική τους διαφωνία οφείλουν μετά τη σημερινή απόφαση να το ξανασκεφτούν.
Οφείλει επίσης και η κυβέρνηση να αντιληφεί οτι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εξοβελίζουν αυτομάτως τη βία. Άλλο το δέον και άλλο το είναι. Κυρίως οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί η τάξη δεν αποκαθίσταται ούτε με εξαγγελίες και βαρύγδουπες δηλώσεις, ούτε ασφαλώς μόνο με τη συνταγματικότητα της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Γιατί τελικά εκείνο που μετράει για ένα πρόβλημα είναι τι κάνεις γι’ αυτό και όχι τι δηλώνεις.
Advertisement