Ανδρέας Λοβέρδος: “Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τον προοδευτικό πόλο εξουσίας σε αυτή τη χώρα!”

“Απαντήσεις” έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Αταίριαστοι” του “ΣΚAΪ”.

Χαρακτήρισε ως “ανοησίες” όλα όσα “διαρρέουν” περί εκνευρισμού του στην ανακοίνωση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ για την “αποπομπή” του από την θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος.

Τόνισε πως ο ίδιος είναι ΠΑΣΟΚ, πάντα ήταν ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να συνδράμουν για να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του το Κίνημα Αλλαγής γιατί μόνον αυτό έχει το δικαίωμα να αποτελέσει τον προοδευτικό πόλο στην χώρα.

Σχετικά με τις “φιλικές διαθέσεις προς την ΝΔ” ο ίδιος απάντησε με σαφήνεια, αφήνοντας μάλιστα και “αιχμές”, πως όλα αυτά διακινούνται και πως ο ίδιος έχει βάλει την υπογραφή του όλα αυτά τα χρόνια σε νομοσχέδια τα οποία το ΠΑΣΟΚ τα έχει κάνει “σημαία” στο παρελθόν και το παρόν.

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στους «Αταίριαστους» Χ.Κούτρα & Γ.Ντσούνο, Σκάι

 

Α.Λ. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα πάρα πολύ κανονικό με ευχές για τη νέα χρονιά, η κυρία Γεννηματά μου ανακοίνωσε την απόφαση της, εγώ την ευχαρίστησα για τα πεντέμισι χρόνια που είχα την ευκαιρία να εκφράζω το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή των Ελλήνων. Δεν έκανα καμία περαιτέρω δήλωση και δεν επιθυμώ και να κάνω. Δεν θα ανοίξουμε τώρα μία συζήτηση για το ποιος θα έχει μία θέση ή δεν θα έχει μία θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κινήματος Αλλαγής.

-Φαίνεται όμως να είπατε στην κυρία Γεννηματά ότι «αν το θεωρείς αυτό καλό για την πορεία του κόμματος κάντο», αλλά υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι είσαστε λίγο εκνευρισμένος, λίγο πικραμένος και υπάρχουν και αρκετές δικαιολογίες ότι ο λόγος που έγινε ήταν γιατί θα διεκδικήσετε ενδεχομένως την ηγεσία του κόμματος σε μερικούς μήνες. Τι ισχύει απ’ όλα αυτά κύριε υπουργέ;

Α.Λ. Επειδή σέβομαι πάντοτε τις ιδιωτικές συνομιλίες, σας ξαναλέω ότι δεν είπαμε και πολλά πράγματα. Δεν πρέπει να κράτησε περισσότερο από ένα λεπτό η συνάντηση. Ήτανε μια χαμογελαστή συνάντηση, με ανταλλαγή ευχών … και ούτε εκνευρισμός, αυτά είναι χαζομάρες. Αν κάποιος τα διακινεί, …

 

-Καλά κάνετε και το αποσαφηνίζετε

Α.Λ. Ανοησίες. Τι είπε η ίδια θα σας το πει και η ίδια η πρόεδρος οι συνεργάτες της. Εγώ είπα ότι «αν η επιλογή σου αυτή πιστεύεις ότι σου κάνει καλό και κάνει καλό και στο κόμμα, μια χαρά, προχωράμε». Εγώ, ξέρετε, είμαι άνθρωπος της δράσης, της συνεχούς δράσης.

 

-Την περιμένατε αυτή την κίνηση κύριε Λοβέρδο; Την περιμένατε;

Α.Λ. Δεν σκεφτόμουνα κινήσεις της προέδρου σε σχέση με μένα. Ήμουν έξω από αυτό το κλίμα. Το κλίμα το δικό μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την αρχή δηλαδή της πολιτικής μου πορείας, είναι κλίμα ενός ανθρώπου που θέλει να δει την παράταξή του να υπερδιπλασιάζει τις δυνάμεις της. Είμαι ένας άνθρωπος της δράσης, έχω πάρα πολύ κέφι, έχω δύναμη και έχω κι αισιοδοξία και αυτά τα οποία αισθάνομαι και μπορώ να χρησιμοποιήσω, τις οποίες δεξιότητες έχω, θέλω να τις θέτω συνεχώς στην υπηρεσία της πατρίδας μου αλλά και της παράταξης μας, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

 

-Άρα θα διεκδικήσετε την ηγεσία του κόμματος κύριο Λοβέρδο;

Α.Λ. Εάν δεν υπήρχε η πανδημία, πολλές εξελίξεις από τα κόμματα θα είχαν υπάρξει. Ας πούμε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνέδρια που ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια δικιά μας συνδιάσκεψη που την αναβάλλαμε στο πρώτο lock down, η πορεία μας προς τις εκλογές του 2021 που είναι εκλογές επιβεβαίωσης ή αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν ήταν η πανδημία, θα είχαν γίνει όλα αυτά, θα είχα μιλήσει και θα το είχαν κάνει κι άλλοι αυτό. Δεν μας το επιτρέπει στο δημόσιο διάλογο η πανδημία να βάλουμε τέτοια θέματα. Όμως, στο εσωτερικό των κομμάτων ποτέ δεν παύει να υπάρχει μια τέτοια συζήτηση και ποτέ δεν παύουν να υπάρχουν διεργασίες. Ακόμα και σε καιρό πολέμου τα κόμματα πάντα σκέπτονταν και την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του πολέμου. Συνεπώς τώρα περνάμε αυτές τις δύσκολες φάσεις μιας μάστιγας και όταν αυτή θα κάνει τον κύκλο της νομίζω όλα τα θέματα αυτά θα ανοίξουν κι εμείς θα πρέπει να δούμε και τι θα κάνουμε.

 

-Άρα το 2021 είναι έτος που θα υπάρξει διεκδίκηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Α.Λ. Αυτά που προβλέπει το καταστατικό. Και στο 2019 στο τέλος που κάναμε ως ΠΑΣΟΚ, όχι ως Κίνημα Αλλαγής, ένα συνέδριο, αυτή η ημερομηνία του 2021 ακούστηκε από τα πιο επίσημα χείλη. Συνεπώς εγώ δεν θέλω να πάω σ’ αυτά, σε ημερομηνίες, …, αυτά δεν μου ταιριάζουν.

 

Έχουν σχέση αυτές οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών με το γεγονός ότι είστε εναντίον της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ; Ότι είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα; Και βλέπετε ότι υπάρχει μια ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ του Κινήματος Αλλαγής που ενδεχομένως θα ήθελε συμπόρευση με την Κουμουνδούρου;

Α.Λ. Αυτό δεν το έχει πει κανένας στο χώρο μας. Κανένας. Κανένας, μα κανένας θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Στις πολιτικές διεργασίες και ειδικά στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες πάντοτε διάφορα πράγματα ακούγονται, ή δεν ακούγονται, ή άλλα λέγονται κρυφίως, παρουσιάζονται στον τύπο, υπάρχει, ας πούμε, μία συζήτηση και όλα αυτά είναι πολιτικώς παραδεκτά. Η δική μου άποψη είναι μια άποψη, η οποία στηρίζεται και βάση στην εκτίμηση που έχω για το ΠΑΣΟΚ, για τον πολιτικό μου χώρο και την πορεία εκείνη που θα θέλει το κόμμα αυτό να μεγαλώσει τόσο πολύ ώστε μετά να έχει τη δυνατότητα να μιλάει για μέτωπα. Γιατί όταν είσαι πολύ μικρός, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι με ποιον θα πας. Το 6%, το 6,5% που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις, άλλες το7% και το 8% που πήραμε στις εκλογές του 2019  είναι ποσοστά που επιβάλλουν στους δημοσιογράφους να σε ρωτάει με ποιον θα πας. Ποιες συμμαχίες θέλεις.

 

– Και σε ρωτάει αν θέτεις και θέμα αμφισβήτησης ευθέως της κυρίας Γεννηματά. Τίθεται τέτοιο θέμα στο χώρο;

Α.Λ. Όχι, όχι δεν το συσχετίζω. Όχι, όχι. Έχω πει, λοιπόν, και σε άλλες συνεντεύξεις μου όταν είσαι μικρότερος, σου θέτουν τέτοια ερωτήματα. Και βεβαίως είσαι κόμμα που θέλει να συμμετέχει στην πορεία της χώρας. Όχι απλώς να καταγγέλλει και να κάθεται απέξω. Σε ρωτούν. Η απάντηση η δική μου είναι αυτή: υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων της παράταξης. Και όταν με ρωτούν με ποιον είσαι κοντύτερα απαντάω ευθαρσώς: με κανέναν. Εκείνο όμως που ξεκαθαρίζω είναι ότι εμπειρία που έχουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμπειρία ενός κόμματος που δεν έχει και πολύ σχέση με αυτά, τα οποία πρεσβεύουμε εμείς ως κόμμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

 

-Έχετε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία δηλαδή;

Α.Λ. Δεν μπορούμε εμείς με ένα κόμμα που βλέπει σε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος, των θεσμών, αρμούς που πρέπει να καταλάβει για να ασκήσει την εξουσία. Είναι ένα κόμμα που δεν σεβάστηκε ποτέ την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δεν σεβάστηκε την Τράπεζα της Ελλάδος…

 

-Είναι μοιραίο όμως το ερώτημα. Είναι πιο κοντά η Νέα Δημοκρατία;

Α.Λ. Επειδή έχω μία πορεία και επειδή διάφοροι, όχι ανοιχτά, πάντα κρυφίως και πάντα με διαρροές, λένε κάτι τέτοιο όπως αυτό που ρωτάτε, εγώ έχω μία απάντηση που έχει προκύψει από τα χρόνια που έχω στην πολιτική κυρίως όταν άκουσα εξουσία. Εγώ είμαι εκείνος που έκανε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο, εγώ είμαι αυτός που έγραψα με τα χέρια μου, βασισμένο σε ένα κείμενο του Χάρη Καστανίδη που ως υφυπουργός εσωτερικών είχε αφήσει, τον Συνήγορο του Πολίτη, εγώ είμαι αυτός που έκανε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εγώ είμαι αυτός που έκανε τον ΕΟΠΥΥ, εγώ είμαι αυτός που έκανα το κοινωνικό σχολείο στο υπουργείο Παιδείας, που έκανα το νόμο για να μπορούν να κάνουν τα πανεπιστήμιά μας μαθήματα σε ξένους φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίδακτρα. Είναι μια στάση χρονών που δείχνει ποιος είμαι. Λοιπόν, όταν είμαι αυτός, όλες οι διαρροές περί συγγένειας με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν κανένα νόημα. Η Νέα Δημοκρατία είναι για το χώρο μας ιδεολογικός αντίπαλος. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός μας αντίπαλος.

 

Κλείνοντας κύριο Λοβέρδο, ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής;

Α.Λ. Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Εγώ συμμετέχω στο Κίνημα Αλλαγής ως ΠΑΣΟΚ. Και ο φορέας των μηνυμάτων της μεταπολίτευσης και του μηνύματος προς το μέλλον, αυτός που εξέφρασε το κέντρο και την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία είναι το ΠΑΣΟΚ. Η διεύρυνση του ως Κίνημα Αλλαγής έχει φέρει κοντά μας αξιόλογους ανθρώπους που προφανώς δεν θέλουμε να φύγουν. Συνεπώς η απάντηση μου είναι αυτή που λέει το καταστατικό σήμερα: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ