Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Πουλάς: «Χωρίς ανάπτυξη στην Υγεία δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Οικονομία»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανδρέας Πουλάς: «Χωρίς ανάπτυξη στην Υγεία δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Οικονομία»

Ομιλία Ανδρέα Πουλά στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού:

«Το ξέσπασμα της πανδημίας προκάλεσε πρωτοφανή ύφεση σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Στην πατρίδα μας τα δύο απαγορευτικά βύθισαν ακόμα περισσότερο την οικονομία, αλλά και κάθε προοπτική ανάκαμψης, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Κάθε πρόβλεψη σας για το 2021 είναι μια προσπάθεια ωραιοποίησης του πιο αρνητικού σεναρίου που εξελίσσεται μπροστά μας.

Ξεκινώντας με ύφεση 10,5% – μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη- υπολογίζετε  ότι το 2021 η ανάκαμψη θα ανέλθει στο 4,8% και στηρίζεστε στους εξής εξαιρετικά επισφαλείς και αβέβαιους παράγοντες:

 • στην αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος
 • στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
 • στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης
 • και τέλος στην αύξηση των φόρων κατά 3,57%

Πως όμως θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις σας, όταν βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το σύστημα είναι να επανέλθει η κοινωνία και η οικονομία στους κανονικούς της ρυθμούς; Δεν θα αναφερθώ στην απολύτως ταξική, άνιση και αναποτελεσματική διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που διέλυσε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αναφέρομαι πρώτιστα στον χώρο της δημόσιας υγείας. Πως θα επανέλθουν οι πολίτες στις εργασίες τους, στην κατανάλωση και στο επιχειρείν,

 • όταν η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο,
 • όταν τα νοσοκομεία είναι γεμάτα,
 • όταν οι υγειονομικοί κινδυνεύουν κάθε μέρα να τεθούν εκτός μάχης,
 • όταν ο κίνδυνος διασποράς είναι στο κόκκινο μετά από 60 ημέρες αυστηρών περιορισμών;

Από την συνολική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αποδεικνύεται ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο για την θωράκιση της δημόσιας υγείας που αποτελεί την ασπίδα κάθε πολίτη απέναντι όχι μόνο στην πανδημία, αλλά απέναντι σε κάθε ασθένεια, σε κάθε υγειονομικό κίνδυνο και  απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής.

Στην καλύτερη περίπτωση, απλά περιμένετε να τελειώσει η πανδημία είτε κάνοντας τον κύκλο της, είτε με το εμβόλιο για να εφαρμόσετε το προεκλογικό σας πρόγραμμα, που είναι οι ΣΔΙΤ και η ενοικίαση κλινών των δημόσιων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρίες και σε ιδιώτες με δόλωμα το κέρδος, λες και η δημόσια υγεία είναι εμπόρευμα και είδος πολυτελείας και όχι δημόσιο αγαθό, κρατική υποχρέωση και εθνική ανάγκη.

Στη διαχείριση της πανδημίας διαπιστώνουμε ότι τρέχετε πίσω από τα γεγονότα με μπαλώματα και προχειρότητες προσωρινού χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα δεν έγινε καμία ειλικρινής προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, αν και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μαχης. Συγκεκριμένα:

 • Αυτήν την στιγμή το ΕΣΥ λειτουργεί με πολύ λιγότερο προσωπικό. Το τακτικό προσωπικό του μειώθηκε κατά 1581 άτομα ενώ το επικουρικό προσωπικό μειώθηκε κατά 4329 άτομα.
 • Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία έχουν γίνει μονοθεματικά, λειτουργούν με επίκεντρο τον κορωνοϊό, τα υπόλοιπα τμήματα υπολειτουργούν, χειρουργεία σοβαρά αναβάλλονται και οι ασθενείς αφήνονται στην απελπισία τους.
 •  Οι νέες κλίνες ΜΕΘ που φτιάξατε λειτουργούν με δανεικό προσωπικό από άλλα νοσοκομεία ή με προσωπικό που εκπαιδεύεται στο πόδι.
 • Οι υγειονομικοί τίθενται διαρκώς εκτός μάχης λόγω κορωνοϊού, επιδεινώνοντας τα λειτουργικά προβλήματα των νοσοκομείων λόγω υποστελέχωσης, ενώ το εναπομείναν προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες υπερεργασίας και σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης.
 • Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παραμένει  υποτυπώδης
 • Από τις 500 ΚΟΜΥ που είπατε ότι συστήσατε ζήτημα είναι αν λειτουργούν οι μισές. Είναι ένας περιοδεύων θίασος χωρίς προγραμματισμό και στόχο. Ζητάμε αύξηση των τεστ και τί βλέπουμε; Σταδιακή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες. Προμηθευτήκατε 2.800.000 τεστ και από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 350.000. Τα υπόλοιπα τα έχετε βάλει στην συντήρηση;;
 • Προστατεύσατε ως κόρη οφθαλμού τον ιδιωτικό τομέα. Δεν νοσηλεύτηκε σε αυτόν κανένα περιστατικό COVID-19 ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα που η κατάσταση ήταν και παραμένει κρίσιμη, αποφύγατε να το κάνετε και δεν αποσυμφορήσατε έστω και λίγο το ΕΣΥ.

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι στα όρια τους. Ο μόνος τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης του ιού που σκεφτήκατε ήταν το γενικό απαγορευτικό. Με αυτόν τον τρόπο διαλύσατε την οικονομία ακόμα και στις περιοχές που παρουσιάζουν ελάχιστη ή έστω ελεγχόμενη διασπορά. Αποτέλεσμα της πλημμελούς, βεβιασμένης και πρόχειρης διαχείρισης της πανδημίας ήταν:

 • Τα κρούσματα να πέφτουν με αργούς ρυθμούς και να παραμένουν επί 60ημέρες σε τετραψήφιο αριθμό.
 • Ο αριθμός αυτών που χάνουν τη ζωή τους να είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τον αριθμό των διασωληνομένων και με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση δεν εννοεί να αντιληφθεί ότι με την ωραιοποίηση της κατάστασης δεν προστατεύει την δημόσια υγεία, ούτε ξεγελάει τους πολίτες. Κερδίζει μόνο χρόνο, μέσα στον οποίο ελπίζουμε να κάνει επιτέλους το σωστό:

 • Να επενδύσει στο μέλλον του ΕΣΥ.
 • Να ενισχύσει οργανωτικά τα νοσοκομεία, να επενδύσει στον εξοπλισμό τους, στα στελέχη τους, στην σύνδεση της ιατρικής επιστήμης με την έρευνα και την τεχνολογία.
 • Να ανταμείψει τους γιατρούς με αμοιβές αντάξιες της προσφοράς τους, κάνοντας την αρχή με την θεσμοθέτηση πλήρους δώρου Χριστουγέννων, όπως ζητάει το Κίνημα Αλλαγής.
 • Να εντάξει τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 • Να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα των επικουρικών που στηρίζουν το υποστελεχωμένο ΕΣΥ με αυταπάρνηση και φιλότιμο.

Δυστυχώς ο προϋπολογισμός που φέρνετε προς ψήφιση στη Βουλή αφήνει το Σύστημα Υγείας να φυτοζωεί. Επενδύετε στο εμβόλιο, το οποίο όμως είναι μόνο μέρος της λύσης. Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί με το εμβόλιο όπως λανθασμένα αφήνετε να εννοηθεί. Η λύση είναι τα υγειονομικά μέτρα, η τήρησή τους από όλους ανεξαιρέτως, το εμβόλιο και οι νέες καινοτόμες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων. Με όλα αυτά τα μέσα μπορούμε να βγούμε στο ξέφωτο.

Την ίδια ώρα, η περιφέρεια στενάζει. Με κλειστά τα καταστήματα της λιανικής και την εστίαση η ανεργία και η φτώχια έχουν εκτοξευθεί. Ιδίως στον τόπο καταγωγής μου, την Αργολίδα, η χρονιά φαίνεται χαμένη για τα εσπεριδοειδή. Οι κλημεντίνες και τα πορτοκάλια παραμένουν στα δέντρα και οι αγρότες  βρίσκονται σε απόγνωση.

Επίσης, λόγω των υγειονομικών αναγκών της περιοχής μου θεωρώ ότι πρέπει σήμερα να ενισχυθεί υγειονομικά η Αργολίδα με ένα νέο Νοσοκομείο αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαφήμιση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οικονομική ανάπτυξη, η πρόοδος και η ευημερία είναι έννοιες αλληλένδετες με την υγεία. Δεν είναι εφικτή η ανάκαμψη της χώρας μας χωρίς ταυτόχρονη επένδυση στην δημόσια υγεία.

Κύριοι της κυβέρνησης μην βλέπετε μόνο αριθμούς. Ακούστε και τις φωνές αυτών που αφιέρωσαν μέρες και νύχτες από τη ζωή τους σε ατελείωτες εφημερείες προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές  υπό αντίξοες εργασιακές συνθήκες. Το ΕΣΥ ως υγειονομική ασπίδα και κεκτημένο του ελληνικού λαού, πρέπει να στηρίζεται με έργα και όχι με λόγια. Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός του 2021 για τις δημόσιες δαπάνες υγείας αφήνει λίγα περιθώρια αισιοδοξίας και προσδοκίας για καλύτερες ημέρες.

Για τον λόγο αυτό και τον καταψηφίζουμε.