Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Πουλάς: “Το ΠΑΣΟΚ μπόλιασε την πολιτική ιστορία της Χώρας μας με το κοινωνικό πρόσημο που της έλλειπε”

Published

on

«Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη» –  Κ. Καβάφης

Η  3η του Σεπτέμβρη για την σημερινή Ελλάδα και για το Κίνημα μας σηματοδοτεί την ανάγκη επιστροφής στην «πολιτική» μας Ιθάκη. Τα τελευταία χρόνια η χώρα και εμείς περιπλανηθήκαμε ανάμεσα σε Συμπληγάδες, παρασυρθήκαμε από τις Σειρήνες και παλέψαμε με τους Κύκλωπες. Είναι η ώρα να επιστρέψουμε στις αρχικές μας αξίες και θέσεις.

Το γεγονός ότι οι αρχές αυτές παραμένουν επίκαιρες και σήμερα, 46 χρόνια μετά, αποδεικνύει το πόσο γνήσια εξέφρασαν τις προσδοκίες και επιθυμίες του λαού μας και  πόσο βαθιά συνδεδεμένο είναι το ΠΑΣΟΚ με την ελληνική κοινωνία. Και εν τέλει αποδεικνύει ότι το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου για μία ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα ακόμα εμπνέει και δείχνει το δρόμο για ένα πιο ελπιδοφόρο και κοινωνικά δίκαιο μέλλον. 

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Χωρίς αμφιβολία στο ταξίδι αυτό επιστροφής στις πολιτικές μας ρίζες, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Η εμβληματική ημερομηνία της ίδρυσης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που -συμπτωματικά;- συνέπεσε με την ημερομηνία που το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος απέκτησε για πρώτη φορά σύνταγμα, σηματοδοτεί την γέννηση ενός πολιτικού σχηματισμού που σημάδεψε και συνέβαλε καθοριστικά στη μεταμόρφωση της Χώρας. 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εισερχόμενος ως τυφώνας στην ελληνική πολιτική σκηνή συσπείρωσε και εξέφρασε τα μη προνομιούχα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία. Ουσιαστικά έδωσε χώρο δημοκρατικής έκφρασης και ελευθερίας μέσα σε ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις πολιτικό περιβάλλον: της επαναφοράς των δημοκρατικών θεσμών, της ανασυγκρότησης των κοινωνικών δυνάμεων, της επούλωσης των εθνικών πληγών της επταετούς δικτατορίας και ειδικότερα της τραγωδίας της Κύπρου.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε «για να προστατέψει το έθνος, για να ανοίξει το δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία», «για να περάσει από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Χώρας μας». Και πράγματι, από τη Διακήρυξη της ίδρυσης του ξεπηδά η νέα Ελλάδα που εν πολλοίς ζήσαμε μετά το 1981: η Ελλάδα της εθνικής υπερηφάνειας, που έδωσε το δικό της ισχυρό στίγμα στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, της συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, της εθνικής συμφιλίωσης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και της εμπέδωσης της  δημοκρατίας σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής και της λειτουργίας του κράτους.  

Συν τοις άλλοις, το ΠΑΣΟΚ μπόλιασε την πολιτική ιστορία της Χώρας μας με το κοινωνικό πρόσημο που της έλλειπε. Η εξισορρόπηση της τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, η απόλαυση των ίδιων δικαιωμάτων, της ισότητας και της ισονομίας, η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων με προεξάρχουσα την ελευθερία της έκφρασης, η έμπρακτη ισότητα των φύλων με την εισαγωγή νέων υποστηρικτικών θεσμών, η ισχυροποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, η εξασφάλιση της δωρεάν υποχρεωτικής παιδείας για όλους, η ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων και η κοινωνικοποίηση της υγείας με την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και προληπτική υγιεινή για όλους που έγινε πράξη με την ίδρυση του Ε.Σ.Υ., αποτελούν ορισμένα από τα κοινωνικά οράματα του ΠΑΣΟΚ που σήμερα αποτελούν αυτονόητο κομμάτι της καθημερινότητας του σύγχρονου Έλληνα και ισχυρούς θεσμούς του σύγχρονου κράτους δικαίου που έχουμε οικοδομήσει.

Advertisement

Ειδικότερα το Ε.Σ.Υ. υπήρξε  κορυφαία έκφραση κοινωνικής δικαιοσύνης, υλοποιώντας την λαϊκή απαίτηση για δημόσια υγεία για όλους, για νοσοκομεία προσβάσιμα χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, με γιατρούς στην υπηρεσία του πολίτη, με σύγχρονους υγειονομικούς θεσμούς, όπου η υγεία όλων είναι εξίσου σεβαστή και πολύτιμη, χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.  

Για εμάς λοιπόν, τους «ρομαντικούς» της πολιτικής, ακόμα και σήμερα η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αποτελεί το «Ευαγγέλιο» του κοινωνικού κράτους, που έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο, μετουσιώνοντας σε κείμενο αρχών τις ανάγκες, τις προσδοκίες και επιδιώξεις του για μία καλύτερη ζωή με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Και είναι μία δικαίωση το γεγονός ότι όσοι -ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων- λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ και το πνεύμα ανθρωπισμού και κοινωνικής ισότητας που εισήγαγε σε ένα τότε γερασμένο και παρηκμασμένο πολιτικό γίγνεσθαι, σήμερα είτε αναγκάζονται να  αναγνωρίζουν την συμβολή του είτε διεκδικούν τις αρχές του και τις αξίες του.

Εμείς ακόμα και στα πέτρινα χρόνια είμαστε παρόντες και πιστοί στις αρχές του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας όπως τότε.  Και είμαστε έτοιμοι να τις μεταφέρουμε στο σήμερα κάνοντας ένα νέο «συμβόλαιο με το λαό» καλώντας όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε μία συμμαχία της δυναμικής Ελλάδας και σε συμπόρευση των κοινωνικών αξιών με την πρόοδο και την ευημερία. Αυτή η νέα δική μας 3η του Σεπτέμβρη και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε νέα συστράτευση όπως τότε. Προχωράμε!

Ανδρέας Πουλάς 

Βουλευτής Ν. Αργολίδας

Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας Κινήματος Αλλαγής

 

Advertisement