Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Πουλάς: «Το “ράβε – ξήλωνε” στην υγεία συνεχίζεται»

Published

on

Ανδρέας Πουλάς: «Το “ράβε – ξήλωνε” στην υγεία συνεχίζεται»

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου “Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΣ! KANE “ΚΛΙΚ” Ε Δ Ω ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – ΕΡΧΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ! 

«Το παρόν νομοσχέδιο αφορά στην κύρωση της τροποποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης καθώς και σε διατάξεις  θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και αύξησης πιστώσεων του προϋπολογισμού για της δημόσιες επενδύσεις που αφορούν σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά στη δωρεά του ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης» κανείς δεν μπορεί να αντιταχθεί. Εντούτοις, δεν έχει ξεφύγει της προσοχής ότι σε παρόμοια νομοθετήματα που περιλαμβάνουν τροποποιήσεις των σημαντικών δωρεών στο δημόσιο σύστημα υγείας, -όπως του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ιδρύματος ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης –  έρχεται το Υπουργείο Υγείας και προσθέτει διάφορες ατάκτως ειρημένες  διατάξεις αρμοδιότητάς του, οι οποίες σηκώνουν μεγάλη συζήτηση.

Επί της ουσίας, οι επιπλέον διατάξεις που εισάγετε στο παρόν νομοσχέδιο εκ πρώτης όψεως συνιστούν μπαλώματα χωρίς  συνοχή, αρχή, μέση και τέλος. Επιπλέον, όμως και αυτό είναι το κρίσιμο, κινούνται στη λογική της σταδιακής υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού – που μόνο προσωρινά καθυστέρησε από το ξέσπασμα της πανδημίας- της εισβολής του ιδιωτικού τομέα σε κάθε μορφή παροχής υπηρεσιών υγείας, αρχικά με την αύξηση των συνεργειών και έπειτα με την σταδιακή περιθωριοποίηση και παρακμή των δημόσιων παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Αν και καταρχάς δεν είμαστε αντίθετοι στην συμπληρωματική λειτουργία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, είμαστε κάθετα ενάντιοι στην υποβάθμιση του ΕΣΥ. Είμαστε ενάντιοι  στην διατήρηση των συνθηκών υποστελέχωσης των νοσοκομείων, στην  καθυστέρηση ένταξης των νοσηλευτών και του υπόλοιπου παραϊατρικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, στην  εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας  φροντίδας υγείας και  στην έλλειψη στρατηγικής και οράματος για την Δημόσια Υγεία του 21ου αιώνα.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα αναζωογονήσουν το ΕΣΥ έχουν μετατεθεί σε άγνωστο μέλλον, ενώ παράλληλα τα προβλήματα διογκώνονται, όπως  και η έλλειψη οργάνωσης και  στοχευμένων δράσεων. Ως προς τη δωρεά του ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης τροποποιείται η από 26.7.2018 αρχική σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου για την κατασκευή και τον εξοπλισμό μίας νέας πτέρυγας, την ίδρυση και τον εξοπλισμό του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, της παιδοκαρδιολογικής πτέρυγας του Ωνασείου και  ελικοδρομίου. Στην ως άνω σύμβαση, προστίθεται ως εκ τρίτου συμβαλλόμενη η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, η οποία λειτουργεί το πολιτιστικό κέντρο «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ίδρυμα Ωνάση» και είναι αντιπρόσωπος του ιδρύματος όσον αφορά στην οργάνωση και διαχείριση κοινωφελών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Με την τροποποίηση που φέρνετε, η ως άνω εταιρία αναλαμβάνει να υλοποιήσει το έργο της σύμβασης, χωρίς καμία δαπάνη του Ελληνικού δημοσίου και να το παραδώσει προς χρήση, με  προϋπολογισμό μέχρι 70 εκατομμύρια ευρώ.

Advertisement

Δράττομαι για μία ακόμα φορά της ευκαιρίας να θίξω το ζήτημα της αξιοποίησης των δωρεών από την κυβέρνηση και να επαναφέρω την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής  για τη θέσπιση ενός  μόνιμου, διαφανούς και ανεξάρτητου μηχανισμού, ο οποίος με συγκεκριμένους, αξιόπιστους και ξεκάθαρους κανόνες θα αξιοποιεί τις δωρεές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και με προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων.

Κύριε Υπουργέ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Ήδη βλέπουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να πιέζεται. Οι καθυστερήσεις αποβαίνουν εις βάρος μας. Αναλώνεστε σε νομοθετικά μπαλώματα για ήσσονος σημασίας θέματα υγείας και αφήνετε τον χρόνο να περνάει χωρίς να κάνετε αυτό που πρέπει, όπως με την στελέχωση των ΜΕΘ. Εξαγγέλλετε την εισαγωγή νέων κλινών ΜΕΘ στο σύστημα, αλλά θέλετε να τις λειτουργήσετε με αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση των άλλων νοσοκομειακών δομών σε προσωπικό, αλλά και να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών γιατί καλούνται ειδικότητες που δεν σχετίζονται με την αντιμετώπιση παθολογικών περιστατικών να καλύπτουν τα κενά. Η δε, τακτική των αποσπάσεων γιατρών και νοσηλευτών για την λειτουργία των νέων ΜΕΘ οδηγεί σε χάος την δημόσια υγεία, όπως καταγγέλλουν και οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού που έχει αποψιλωθεί από προσωπικό για να λειτουργήσουν οι νέες κλίνες του «Σωτηρία».

Αργήσατε και με τις προσλήψεις προσωπικού – όχι μόνο με την κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων κλινών. Έφθασε Οκτώβριος και τώρα τρέχουμε για να προλάβουμε για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Στο παρά πέντε συστήνετε 1800 οργανικές θέσεις για την στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ και αναρωτιέμαι που θα τους βρείτε; Υπάρχουν οι ειδικότητες που ζητάτε σε αυτούς τους αριθμούς; Ή κάνετε  ανέξοδες εξαγγελίες για τα μάτια του κόσμου που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο  μέλλον;

Επίσης, δεν παίρνετε καμία πρωτοβουλία για να ρυθμίσετε την κατάσταση με τα διαγνωστικά τεστ. Από τη μια μεριά ξοδεύετε χρήματα για την κάλυψη των δαπανών των τεστ των ιδιωτικών εργαστηρίων που έχουν γίνει για λογαριασμό των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων και από την άλλη αφήνετε το κάθε ιδιωτικό εργαστήριο να τιμολογεί όσο θέλει και όπως θέλει.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αυτήν την περίοδο με τα παιδιά. Οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν στα ιδιωτικά εργαστήρια το διαγνωστικό τεστ για τα παιδιά τους. Για να το κάνουν δωρεάν κατευθύνονται είτε στο Παίδων είτε στα κέντρα υγείας που λειτουργούν- και πάλι μόνο κατόπιν ραντεβού.

Δυστυχώς σήμερα που μιλάμε μόνο το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας κάνει τεστ, με αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία γονέων και παιδιών. Είναι δυνατόν να κλείνουμε ραντεβού για τον κορωνοϊό διακινδυνεύοντας την υγεία των παιδιών και των οικείων τους και τη διασπορά του ιού; Τι σας εμποδίζει επιτέλους να βάλετε τάξη στην κατάσταση με τα διαγνωστικά τεστ και να γίνει επιτέλους διατίμηση από τον ΕΟΠΥΥ;

Advertisement

Ενώ όμως, δυσκολεύστε να χειριστείτε τα διαγνωστικά τεστ, έχετε μεγάλη ευκολία να βάλετε τους ιδιώτες στο σύστημα. Όπως με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, που του επιτρέπεται να συνεργάζεται με ιδιώτες γιατρούς και προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων με δελτίο απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης δηλαδή την αποδυνάμωση του εθνικού συστήματος υγείας και την παράλληλη εγκατάσταση των ιδιωτών γιατρών σε αυτό, με τον κίνδυνο να δημιουργηθούν γιατροί δύο ταχυτήτων.

Επίσης, συνεχίζετε τη λογική των παρατάσεων, ιδίως των επικουρικών αντί να τους κάνετε μόνιμους όπως έχετε εξαγγείλει εδώ και καιρό, κρατώντας τους σε εργασιακή ομηρεία. Δεν  μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς από τη μία εντάσσετε τους υπαλλήλους του ΚΕΚ – ΑΕΜΥ στις δημόσιες δομές και από την άλλη συντηρείτε την ομηρία μίας στρατιάς επικουρικών υπαλλήλων, στους οποίους όμως το σύστημα στηρίζεται για να λειτουργήσει – ιδίως μέσα στην πανδημία.

Ως προς τα φάρμακα δε, δίνετε μεν δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών από το rebate στους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων και στις φαρμακευτικές εταιρίες, όμως εδώ και ένα χρόνο αποφεύγετε να κάνετε μία συνολική αξιολόγηση της εφαρμογής του συστήματος του rebate και του clawback.

Αντί λοιπόν, να υπάρξει ορθολογικότερος υπολογισμός τους ώστε να μην δημιουργούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά φαρμάκων (όπως η μη είσοδος νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, η εξαγωγή φαρμάκων σε χώρες με υψηλότερα περιθώρια κέρδους κλπ) και να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη, τρέχουμε να βρούμε επιπλέον πιστώσεις από τον προϋπολογισμό για να καλύψουμε την υπέρβαση του πλαφόν. Η πρόχειρη νομοθέτησή σας φαίνεται και από το γεγονός ότι η 20μελής Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικώνμετράει  18 μέλη, ενώ για τον σκοπό του ΟΚΑΝΑ διατυπώνετε ξανά ολόκληρο το άρθρο  για να προσθέσετε την μείωση της βλάβης.

Στο πλαίσιο της εύνοιας προς τον ιδιωτικό τομέα εντάσσεται και η μεταχείριση των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας. Φαίνεται ότι προετοιμάζετε το έδαφος ώστε μία σειρά σημαντικών ιατρικών πράξεων  να περάσουν σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών. Παράλληλα, τους δίνετε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν πολεοδομικά θέματα με το ευνοϊκό καθεστώς του άρθρου 3 του ν.4702/2020 χωρίς πιστοποίηση και χωρίς αξιολόγηση, δίνοντας την αίσθηση ότι κάνετε και εδώ ρουσφέτι.

Τέλος, ως προς την αύξηση του συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020 κατά 1 δις 21 εκατομμύρια ευρώ στο εθνικό σκέλος και κατά 500 εκατομμύρια το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, δημιουργούνται ερωτήματα. Σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά; Υπάρχει σχεδιασμός για κάτι συγκεκριμένος;

Κύριε Υπουργέ, οφείλετε απαντήσεις για την διαχείριση των σημαντικών ζητημάτων της υγείας μέχρι σήμερα, καθώς σας είχαμε προειδοποιήσει από καιρό για τις συνέπειες τυχόν κακών επιδόσεων τουλάχιστον ως προς την πανδημία. Τώρα που το σύστημα πιέζεται ασφυκτικά λόγω της αύξησης των διασωληνωμένων, βρίσκεστε για άλλη μια φορά  στη δύσκολη θέση να πρέπει να λειτουργήσετε βιαστικά και με μπαλώματα. Αντί να έχετε μεριμνήσει και να έχετε πράξει τα δέοντα, περάσατε ένα καλοκαίρι περισσότερο ανέμελο από ό,τι έπρεπε. Τώρα βιώνουμε τα επίχειρα, αλλά ελπίζουμε έστω και την ύστατη ώρα να κάνετε αυτό που πρέπει.»

Advertisement