Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ε. Σ. Υ….. είπες ένα ευχαριστώ στον Γεώργιο Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ;”

Published

on

Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πανδημίας, με τις ελπίδες και τα ευχολόγια προς το ιατρικο κ’ νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας λίγοι έως πολύ ελπίζουν και εύχονται μέσω της αυτοπροστασιας και της ατομικής ευθύνης να αποτελέσει και αυτο μια ασπίδα προστασίας και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και να μην καταρρεύσει υπο το βάρος των αυξημένων ευθυνών. 

Λίγοι έως πολλοί όμως ξεχνούν τον άνθρωπο πίσω από το σύστημα, τον εμπνευστή και υπεράσπιση πίσω από την ιδέα και το έργο,τον Γεώργιο Γεννηματά. Ο Γεννηματάς υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Πα. Σο. Κ.  και από τους αρχιτέκτονες της πρώτης κυβέρνησης της αλλαγής το 1981,με συμμετοχή σε πολλά κομβικά υπουργεία με ένα εξ’ αυτών το υπουργείο Υγείας στο οποίο επινόησε, εξέλιξε και υλοποίησε και νομοθέτησε το σχέδιο του Ε. Σ. Υ.  (Εθνικό Σύστημα Υγείας) το οποίο δεν έμεινε ως μια προεκλογική υπόσχεση στην πρώτη 4ετια της αλλαγής αλλά έγινε μια τομη στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.
Ο Γεώργιος Γεννηματάς και ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ίσως ήταν οι μόνοι από το κυβερνητικό σχήμα, που πίστευαν στην δημιουργία αυτού του προθαλαμου της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι από το 1978 και οι δύο στα χρόνια της πολιτικής θεμελίωσης του Πα. Σο. Κ. μιλούσαν για την ανάγκη της ύπαρξης δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με πραγματικό χαρακτήρα αλλά και έμπρακτη ιατρό φαρμακευτική ανταποδοτικοτητα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ελεγε:

“Την υγεία θα την κοινωνικοποιησουμε, θα δημιουργήσουμε δίκτυο κέντρων υγείας σε όλη την επικράτεια, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. Οι πολίτες θα διαθέτουν κάρτα υγείας με την οποία θα υποχρεωνουν τις υπηρεσίες να τους εξυπηρετούν. Μπροστά στην αρρώστια και στον θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. “

Ενώ ο ίδιος ο Γεννηματάς δήλωνε:

” Αλίμονο αν αφήσουμε τους τεχνοκράτες να αποφασίζουν μόνοι τους, αλίμονο αν αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί ερήμην των τεχνοκρατών, χωρίς τη γνώμη τους. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται όχι γνώμη και γνώση, μα επίγνωση, και να καταλάβουμε ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί, είτε με την πολιτική του 
 γνώμη είτε με την τεχνική του γνώση, να αγνοήσει τους ανθρώπους που ονομάζουμε χρήστες, δηλαδή τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την υγεία μας…”.
Σημαντικό και αδιαμφισβητο είναι ότι την ημέρα ψήφισης του σχετικού Νομοσχεδίου στην βουλή, στο κλείσιμο της ομιλίας του δηλωσε..
” Εγώ πιστεύω σε αυτή την μορφή παροχής δημόσιας υγείας και υπηρεσιών περίθαλψης, πιστεύω στο σύστημα υγείας που εισηγουμαστε και για αυτό εγώ αυτό που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσω να το υπερασπιζομαι μέχρι την τελευταία μου πνοή.

 

Και φτάνουμε στο σήμερα, 2 χρόνια μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να βάζει από “την πίσω πόρτα” τους ιδιώτες στο ΕΣΥ, να μιλά για ένα “νέο ΕΣΥ” που θα είναι ταυτόσημο με την νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται από την ΝΔ. Ένα ΕΣΥ για λίγους, όχι για πολλούς…