Ανεμβολίαστοι θεωρούνται από σήμερα όσοι ενήλικες δεν έκαναν την αναμνηστική δόση

Οι ενήλικες θεωρούνται ανεμβολίαστοι, εφόσον δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση, επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση ή τρεις μήνες μετά, εάν έχουν κάνει μονοδοσικό εμβόλιο.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακυρώνεται σήμερα σε περίπου 300.000 πολίτες που δεν έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοιό.

Οι προαναφερθέντες χάνουν επί της ουσίας το πιστοποιητικό τους και θεωρούνται ανεμβολίαστοι, εφόσον δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση, επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση ή τρεις μήνες μετά, εάν έχουν κάνει μονοδοσικό εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι: α) όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση κι έχουν περάσει 7 μήνες από τη β’ δόση, β) όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο κι έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε και γ) όσοι έχουν νοσήσει κι επίσης πέρασαν τρεις μήνες από τότε.

Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις παραπάνω περιπτώσεις θα έληγε αρχικά την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας» δόθηκε ολιγοήμερη παράταση από την κυβέρνηση.

Συνεπώς, όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση μέχρι και την 7η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ως ανεμβολίαστοι και αυτομάτως θα χάνουν τα προνόμια που υπάρχουν για τους εμβολιασμένους.

 

Τί ισχύει σύμφωνα με την ΚΥΑ

 

Αυτό συνεπάγεται όπως επισημαίνει ο ΣΚΑΪ, την αδυναμία εισόδου σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι, πριν μεταβούν στην δουλειά τους ενώ το ίδιο μέτρο αναμένεται πως θα ισχύσει και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σχετική ΚΥΑ, όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, δεν θα έχουν πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια.

 

Πού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με PCR ή rapid test

 

Παράλληλα, τα μέρη που θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση με την επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test είναι τα εξής:

1) καταστήματα λιανικού εμπορίου
2) ανοικτοί (εξωτερικοί) χώροι εστίασης
3) κομμωτήρια
4) ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι εργασίας
5) εκπαίδευση
6) χώροι παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλοι με συναφείς δραστηριότητες
7) χώροι λατρείας

 

Παράταση μίας εβδομάδας για τα μέτρα

 

Παράλληλα, από σήμερα Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου παραμένουν σε ισχύ για ακόμη μια εβδομάδα (ως τις 06:00 της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου) τα υφιστάμενα μέτρα για την αποτροπή της διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Από την 31η Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και χώρων διασκέδασης, επιτράπηκε ξανά η μουσική, ωστόσο οι χώροι αυτοί υποχρεούνται να λειτουργούν μόνο με καθήμενους με αποστάσεις και 6 άτομα ανά τραπέζι το μέγιστο.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση εξακολουθεί να επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και όσους νόσησαν τους τελευταίους 3 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ