“Ήταν μία  αναγκαία συμφωνία που εξυπηρετεί μερικώς τα Ελληνικά συμφέροντα”. Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου 

 ” Ήταν μία  αναγκαία συμφωνία που εξυπηρετεί μερικώς τα Ελληνικά συμφέροντα ” 

 

Η συμφωνία της τμηματικής  οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου που καθορίζεται από το σημείο Ε ( 33-24-56.14 Ν , 026 Ε) μέχρι το Α ( 33-53-05 Ν , 027-59-02 Ε) χαρακτηρίζεται  καταρχήν  θετική  , αν λάβουμε υπόψη μας την σημερινή γεωπολιτική κατάσταση , σε συνδυασμό ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή  μιας  άκρως  επιθετικής  αναθεωρητικής χώρας  , όπως είναι η Τουρκία .

 

Είναι θετική γιατί  διεμβολίζει κάθετα την Τουρκολιβυκή συμφωνία και  , με αυτό το τρόπο ακυρώνει την υποτιθέμενη χερσαία επαφή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης . Παράλληλα  βάζει τέρμα στην  Τουρκική λογική , ό,τι τα νησιά δεν   διαθέτουν  υφαλοκρηπίδα .

 

Ωστόσο ,  αφήνει ακάλυπτο το θαλάσσιο χώρο  νοτιοανατολικά της  Ρόδου και στο σύμπλεγμα των νήσων του Καστελόριζου , που θα μπορούσε η Αίγυπτος αν ήθελε να  καλύψει  την εν λόγω θαλάσσια  περιοχή .

 

Ένα άλλο αρνητικό σημείο που ενδεχομένως  θα μας δημιουργήσει πρόβλημα μεταγενέστερα  στην οριοθέτηση  , είναι η μειωμένη επήρεια της Κρήτης  στην εν λόγω συμφωνία , που προσδιορίζεται μειωμένη τουλάχιστον  κατά 5%  περίπου .

 

Η Αθήνα βλέποντας την άρνηση της Αιγύπτου για ολική οριοθέτηση,  που θα ήταν το επιθυμητό ,  έπραξε αυτό που απαιτεί η λογική  ” το αυτονόητο  ” , αν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη γειτονιά μας στην παρούσα χρονική περίοδο . 

Βεβαίως,  τώρα  πληρώνουμε τις αμαρτίες των παρελθόντων χρόνων .

 

Ήταν μία επιτυχημένη  αιφνιδιαστική κίνηση της Αθήνας , που εξυπηρετεί μέχρι ενός σημείου τα Ελληνικά συμφέροντα , αφού αποτελεί  ένα βασικό σημείο αναφοράς  ( που δεν υπήρχε )  , για τα περαιτέρω  διπλωματικά βήματά μας .

 

Οφείλουμε  πριν είναι αργά,  να κλείσουμε και τα ανατολικά θαλάσσια κενά μας .

Από τις πρόσφατες  δηλώσεις του κ. Ν.Δένδια  , διαφαίνεται  ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε , να κλείσει το κενό που δημιουργείται νοτιοανατολικά της Ρόδου και του συμπλέγματος των νήσων του Καστελόριζου  ή να προβούμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές κατά την κρίση μας .

Θα   προέτρεπα αυτό να γίνει το ταχύτερο,  για να προλάβουμε ενδεχόμενη Τουρκική πρόκληση στη περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου , κατοχυρώνοντας  με αυτό το τρόπο τη θέση μας ,  ως ένα επιπλέον σημείο αναφοράς .

 

Η Τουρκική αντίδραση ήταν αναμενόμενη  , και , αυτό φαίνεται καθαρά  από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν:  

Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία . Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις . Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι “

” Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης . Είπαμε , αν εμπιστεύεστε την Ελλάδα , θα σταματήσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης  για  3-4  εβδομάδες , αλλά εμείς δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη “

 

Από αυτές τις δηλώσεις  αποδεικνύονται ,  οι άριστες φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών  της  Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο  . Αφού η όλη εκτόνωση της κρίσης  της 26ης Ιουλίου προέκυψε   και ,  με την επίκληση της ιδιαίτερης φιλίας μεταξύ των δύο ηγετών .

 

Ωστόσο από τα παραπάνω  , αποδεικνύονται και κάποια γεγονότα , που λειτούργησαν και συνεχίζουν να  λειτουργούν αρνητικά σε βάρος της Ελλάδας .

 

Όπως : 

 

Γιατί οι Γερμανοί μας έδειξαν ” κόκκινη κάρτα ” στη σύνοδο του Βερολίνου.

 

Γιατί οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και στην Κύπρο ανενόχλητοι χωρίς συνέπειες από την ΕΕ .

 

Γιατί μέχρι και σήμερα η Τουρκία  δεν έχουν υποστεί οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ  .

 

Γιατί υφίσταται το φιάσκο του εμπάργκο της επιχείρησης ” ειρήνη ” ,όπου η Τουρκία μετέφερε  και συνεχίζει να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό στη κυβέρνηση της Τρίπολης .

 

Τώρα , θα έχουμε το δεύτερο μέρος του έργου αναμένοντας τις Τουρκικές κινήσεις ,  οι οποίες ενδεχομένως θα κλιμακωθούν,  εφόσον η ΕΕ και οι ΗΠΑ διατηρήσουν ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο χωρών .

Θα συνιστούσα ,  την ενεργοποίηση  της  Ελληνογαλλικής  αμυντικής  συμφωνίας  που οφείλει κατά τη γνώμη μου , να  έχει και συγκεκριμένη στρατιωτική συνεργασία  με ότι αυτό συνεπάγεται ,  για να  δέσει αμυντικά με την αντίστοιχη  αμυντική συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας .

 

Στο τέλος Αυγούστου,  είναι προγραμματισμένες  οι σύνοδοι των Υπουργών των Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ .

 

Η κυβέρνηση οφείλει  :

 

Να  θέσει το θέμα των οικονομικών κυρώσεων ,  με αντικειμενικό σκοπό να τερματίσει την επιθετική τακτική της Τουρκίας , μέχρι η γείτονα χώρα να καταλάβει ότι το σχέδιο της ” γαλάζιας πατρίδας ” που επικαλείται ,  να το ξεχάσει , αν θέλει να ενισχυθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ .

Οι χάρες της ΕΕ και οι δικές μας ,   σε ένα   ” κακομαθημένο παιδί ” που επιθυμεί χρησιμοποιώντας τη βία να  δημιουργεί από το πουθενά  συνθήκες ολικού αναθεωρητισμού , πρέπει να τερματίσουν !

Αυτό ” το παιδί ”  πρέπει να καταλάβει ότι οι λαοί μας οφείλουν να ζήσουν σε ένα νέο καθεστώς ειρήνης , συνεργασίας με αμφότερες τις  κοινωνίες να ευημερούν και , για να επιτευχθεί   αυτό , απαιτείται ο αλληλοσεβασμός των υπαρχόντων συνόρων στη ξηρά στη θάλασσα και στον αέρα .

Η Γερμανία  που έχει την προεδρία της ΕΕ , οφείλει να τερματίσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων,  και,  να επιλέξει αν θα υπερασπιστεί  τα κυριαρχικά δικαιώματα  της Ευρώπης , αν θα δείξει αλληλεγγύη σε  μία χώρα που απειλείται και ανήκει στην ίδια οικογένεια ή θα επιλέξει να δικαιώσει τον αντάρτη της περιοχής,  με ότι αυτό θα ακολουθήσει στη συνέχεια .

Στο  προσεχές διάστημα  θα έχουμε κρίσιμα  επεισόδια , αναμένω  από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί ο Ελληνικός λαός ,  τόσο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής όσο και στις διπλωματικές κινήσεις της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ . 

 

Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ