ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αρχές Μαΐου σταδιακή άρση των μέτρων, αν όλα πάνε καλά – Ξεκινούν αύριο οι συσκέψεις

Ξεκινούν αύριο οι συσκέψεις των ομάδων εργασίας της κυβέρνησης που θα εξετάσουν το πότε και πώς θα ξεκινήσουν να αίρονται σταδιακά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού τυπικά ισχύουν έως και τις 27 Απριλίου

Μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε: «Εμείς έχουμε δείξει ότι ακούμε τις φωνές των ειδικών και στην συνέχεια ξεδιπλώνουμε την στρατηγική μας. Εμείς αυτές τις ημέρες, μέχρι τις 27 του μήνα θα συλλέξουμε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία τις σκέψεις που υπάρχουν για την σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των περιορισμών. Θα αποφασισθεί την επόμενη εβδομάδα για να ξέρουν μέχρι το τέλος του μήνα όλοι οι Έλληνες τι πρέπει να επακολουθήσει. Το πιο δύσκολο θα είναι όταν θα αρχίσουν να ανοίγουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για κάποιους και για κάποιους άλλους θα είναι περιορισμένα. Γι’ αυτό παρακαλούμε αυτές τις 2 εβδομάδες όλους τους Έλληνες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Θα υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση ποιοι τομείς θα ανοίξουν πρώτα και τι θα γίνει με τα σχολεία μας και τον τουρισμό».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι περιορισμοί θα εξακολουθούν να υφίστανται και τον Ιούνιο. Γι’ αυτό και με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας θα επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης και τον Μάιο και τον Ιούνιο – μέχρι τις 15 Ιουνίου. Από τις αρχές Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου θα υπάρχουν δραστηριότητες που θα ανοίξουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα.

Οι σκέψεις για τις επιχειρήσεις και τα σχολεία

Σκέψεις στο τραπέζι για το πώς θα επιτευχθεί η σταδιακή άρση των μέτρων, έχουν πέσει πολλές, όπως θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους εργαζόμενοι, αρχή γενομένης από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που είναι και μικρότερος ο αριθμός) και σταδιακά στις μεγαλύτερες αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτή την ώρα τα ακριβή βήματα. Στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα με τα σχολεία, όπου οι ειδικοί κονταροχτυπιούνται με αντικρουόμενα επιχειρήματα: Αλλοι υποστηρίζουν το άνοιγμά τους, άλλοι την παράταση στο κλείσιμο καθώς, όπως υποστηρίζουν ένας από τους κύριους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι έκλεισε έγκαιρα σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το άνοιγμά τους μετά τις 10 Μαΐου. Θα βαρύνει η γνώμη των ειδικών.

Στον σχεδιασμό πάντως, για το πώς θα θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας τον λόγο έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την επιδημιολογική καμπύλη και όπως αναφέρεται η κορύφωση σε κρούσματα και θανάτους αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα από το Πάσχα.