Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση “κόλαφος” Παραστατίδη σε Βορίδη και κυβέρνηση – Αυτή είναι η αλήθεια για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (ΦΩΤΟ)

Published

on

Στέφανος Παραστατίδης: «Πανεπιστήμια-Ποιος πραγματικά παλινωδεί;»

Η Νέα Δημοκρατία και ο καλολαδωμένος προπαγανδιστικός της μηχανισμός καταλογίζουν στο ΠΑΣΟΚ παλινωδία, επειδή δεν σπεύδει εκόν – άκoν να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια.

Ποιος όμως πραγματικά παλινωδεί;

Είναι ο Πρωθυπουργός που παλινωδεί, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις του, -μόλις πριν 6 μήνες-, ζήτησε διάλογο και συναίνεση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και σήμερα αιφνιδιαστικά και μονομερώς επιχειρεί να το παρακάμψει.

Είναι η Νέα Δημοκρατία που παλινωδεί, όταν ενώ έχει ως ιδεολογική και προγραμματική θέση τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, η κυβέρνησή της επιχειρεί να μεταμφιέσει κερδοσκοπικά πανεπιστήμια συνδεδεμένα με επιχειρηματικά funds σε «μη κερδοσκοπικά παραρτήματα».

Είναι το υπουργείο Παιδείας που παλινωδεί, όταν αρχικά εξαγγέλλει πανεπιστήμια, μετά αναγγέλλει παραρτήματα και τελικά νομοθετεί κολλέγια, με μορφή franchise.

Αντίθετα, η δική μας θέση είναι διαχρονικά σταθερή και απόλυτα συνεπής.

Advertisement

Είμαστε κατά των απαγορεύσεων, αλλά υπέρ των αυστηρών ρυθμίσεων για την δυνατότητα ίδρυσης ΜΗ κερδοσκοπικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ με ταυτόχρονη ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Στη βάση ενός νέου εθνικού σχεδιασμού του ενιαίου ακαδημαϊκού χάρτη με κοινό πλαίσιο λειτουργίας, αξιολόγησης και γεωγραφικής κατανομής συνολικά των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρας μας.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης εισηγείται την ίδρυση όχι πανεπιστημίων, αλλά «παραρτημάτων» που στην ουσία είναι franchise κολλέγια, κερδοσκοπικών μητρικών ιδρυμάτων σε συνέργεια με επιχειρηματικά funds, αποκλειστικά για σχολές υψηλής ζήτησης και μόνο στην Αθήνα.

Παλινωδία, λοιπόν, θα ήταν να συνεργήσουμε στην επιχειρούμενη περαιτέρω υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και συνεχίζουμε, εδώ με την ανάρτηση του Στέφανου Παραστατίδη στο “X”:

Το ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζει τη σατιρική στήλη «ΝΔ_τα_παιδΕΙα_παίζει», διαμέσου της οποίας θα αποδομεί ατεκμηρίωτα επιχειρήματα, δημαγωγικές προσεγγίσεις και fake news της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια.

Βορίδης: Αλαλούμ #ΝΔ_τα_παιδΕΙα_παίζει Ο κ. Βορίδης, στην εκπομπή Αταίριαστοι (22/02/2024 https://youtube.com/watch?v=IHc6bJ5W9fE…), μας εξηγεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπερδευτεί ως προς τη θέση του στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Ο ίδιος προσπαθεί να μας μεταλαμπαδεύσει τη γνώση του:

Μ. Βορίδης: Τα Ελληνόπουλα πηγαίνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Λευκωσία, Σόφια, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Παρίσι), παίρνουν πτυχία και έρχονται στην Ελλάδα όπου αναγνωρίζονται τα πτυχία τους.

Απάντηση: Αδιάβαστος ο κ. Βορίδης. Οι Έλληνες φοιτητές (όχι τα Ελληνόπουλα) που πηγαίνουν στο εξωτερικό επιλέγουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία δημόσια πανεπιστήμια και συμπληρωματικά μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά. Η μόνη αυξημένη εκροή σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι αυτή προς την Κύπρο.

Μ. Βορίδης: Ο κ. Ανδρουλάκης μάς λέει να πηγαίνουν τα Ελληνόπουλα στο εξωτερικό αλλά να μην πηγαίνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Advertisement

Απάντηση: Η συλλογιστική αυτή θυμίζει μια συντηρητική Ελλάδα άλλων εποχών. Να τον πληροφορήσουμε ότι ο αριθμός Κυπρίων φοιτητών που έρχονται στην Ελλάδα, είναι περίπου ίδιος με αυτόν των Ελλήνων που πηγαίνουν στην Κύπρο και ξεπερνά τις 15.000. Φανταστείτε τον αντίστοιχο Κύπριο Υπουργό Επικρατείας να λέει να γυρίσουν τα «Κυπριόπουλα» από την Ελλάδα στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε ένα ντιμπέιτ δημαγωγίας στο οποίο οι υπουργοί θα δεσμεύονται σε ανταλλαγή φοιτητικών πληθυσμών.

Μ. Βορίδης: Θα δημιουργηθούν παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων, νομίμως λειτουργούντων, στο εσωτερικό της Ε.Ε..

Απάντηση: Αδιάβαστος ο κ. Βορίδης· πιθανώς δεν πρόλαβε γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν απασχολημένος ούτως ώστε να τεκμηριώσει την «αντισυνταγματικότητα» του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Να τον ενημερώσουμε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο σε χώρες της Ε.Ε..

Μ. Βορίδης (σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Κούτρα αν θα αυξηθούν οι εισροές στη χώρα): Μα αυτό ακριβώς θα γίνει.

Απάντηση: Πιθανώς ο κος Βορίδης θα αναφέρεται σε τουρίστες. Διότι οι ξένοι φοιτητές, πλην των Κυπρίων των οποίων η επιλογή σχετίζεται και με τη γλώσσα, δεν θα επιλέξουν την Ελλάδα για να σπουδάσουν σε παραρτήματα και franchise αμφιβόλου ποιότητας. Οι εισροές θα αυξηθούν αν έχουμε ισχυρά πανεπιστήμια με σημαντικό ερευνητικό έργο. Για τα πανεπιστήμια έρχονται, όχι για να κάνουν βουτιά στον Σαρωνικό.

Μ. Βορίδης (σε ερώτηση του κ. Κούτρα ότι το ΠΑΣΟΚ μιλάει για μη κερδοσκοπικά και όχι ιδιωτικά κερδοσκοπικά): Και εμείς μιλάμε για μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά.

Απάντηση: Μη κερδοσκοπικά παραρτήματα με μητρικά πανεπιστήμια αμιγώς κερδοσκοπικά και funds δεν υφίστανται. Εκτός αν είναι οι μητρικές κερδοσκοπικές δομές «μητέρες Τερέζες»και δεν θέλουν να κάνουν παραρτήματα αλλά franchise φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σύνοψη Ο κ. Βορίδης θα πρέπει να μελετήσει λίγο παραπάνω, διότι πολιτικά παραπατάει.

Advertisement

Και δεν είναι ο μόνος από τη Νέα Δημοκρατία. Για αυτό και η στήλη #ΝΔ_τα_παιδΕΙα_παίζει θα σας ενημερώνει για να μην κερδοσκοπήσει η κυβέρνηση και εις βάρος της αλήθειας.