“Aπάντηση” Μάριου Ψυχάλη: “Δύο άλλοι κόσμοι”

Δύο άλλοι κόσμοι

Μάριος Ψυχάλης

Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης 

Δύο άλλοι κόσμοι συγκρούονται. Ο ένας ξεψυχά, ο άλλος γεννάται. Ο κόσμος που ξεψυχά κατέληξε να κάνει επίθεση και στο Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργασίας.

Ο κόσμος του Τάσου Μαυρίδη που ξεψυχά, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να σπιλώσει κάθε θεσμό και αρχή, όπως οι ακαδημαϊκοί θεσμοί και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Για τον Τάσο Μαυρίδη είναι μεμπτό που ως πρώτος επιτυχών και αριστεύσας απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο Κράτος. Έχει σημασία εάν η υπηρεσία που εργάζομαι ως απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή το  Υπουργείο Εσωτερικών; Έχει σημασία εάν ο  προϊστάμενος μου είναι ένας Γενικός Γραμματέας ή ένας Υπουργός; Μήπως κατά τον Τάσο Μαυρίδη θα πρέπει να καταργηθεί η ΕΣΔΔΑ και να επιστρέψουμε σε εποχές προ ΑΣΕΠ, για να καταστεί εφικτή η εισπήδηση του Τάσου Μαυρίδη στο κράτος;

Ο κόσμος του Τάσου Μαυρίδη επιχείρησε να σπιλώσει όχι μόνο την επαγγελματική, αλλά και την ακαδημαϊκή μου πορεία, εκτιμώντας ότι οι προπτυχιακές (ΕΚΠΑ), μεταπτυχιακές σπουδές(ΕΚΠΑ και ΟΠΑ), το διδακτορικό (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) η μεταδιδακτορική έρευνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και η αποφοίτηση μου από την ΕΣΔΔΑ, δεν έχουν καμία αξία, ενώπιον μιας οποιασδήποτε κομματικής ταυτότητας.

Είναι λογική η επίθεση του Τάσου Μαυρίδη στους αξιοκρατικούς θεσμούς; Ο κόσμος που ξεψυχά, έχει συνδέσει το δικαίωμα στην εργασία με το δικαίωμα της συμμετοχής στην πολιτική. Ο Τάσος Μαυρίδης ταυτίζει τις κομματικές ταυτότητες με την επαγγελματική ιδιότητα. Ο Τάσος Μαυρίδης εργάζεται επί σειρά ετών κάνοντας χρήση μόνο της κομματικής ταυτότητας.

Οι πρακτικές του κόσμου που ξεψυχά και του Τάσου Μαυρίδη έχουν συνδέσει την εργασία ως προϊόν πολιτικής εξαργύρωσης, μακριά από τον ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία. Θα πρέπει το κράτος να στελεχώνεται από μετακλητούς τουρίστες χωρίς τυπικά προσόντα, ή θα πρέπει η εκάστοτε ηγεσία να αξιοποιήσει τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης;

Εν τέλει ο κόσμος που ξεψυχά υποστηρίζει ότι για να προσφέρει έργο ένα μόνιμο επιτελικό στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να διαθέτει την ίδια κομματική ταυτότητα με την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι δυνατόν να ισχύσει αυτό;

Η χώρα χρεοκόπησε λόγω του κόσμου που ξεψυχά σήμερα. Είναι σαφές ότι έχω και θα συνεχίσω να έχω σαφή πολιτική άποψη, αλλά αυτό δεν θα μου απαγορεύσει να συνεχίσω να εργάζομαι προς όφελος του Δήμου από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της Δημόσιας Διοίκησης από τη θέση του επιτελικού στελέχους της ΕΣΔΔΑ, όπως επιβάλλει το επαγγελματικό μου καθήκον. Μήπως θα έπρεπε να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να καταστραφεί αυτή η χώρα; Μήπως θα έπρεπε ο κάθε δημόσιος υπάλληλος να παύσει να εργάζεται, όταν δεν του αρέσει το χρώμα της κυβέρνησης; Μήπως η εργασία μου στο Υπουργείο Εσωτερικών και όχι  στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλάζει την μισθοδοσία μου ή τις αρμοδιότητες μου; Σίγουρα όχι. Μήπως μια απόσπαση για υπηρεσιακούς και μόνο λόγους, αλλάζει την εργασιακή μου σχέση σε οποιοδήποτε επίπεδο; Βεβαίως όχι.

Ο κόσμος που ξεψυχά ξέχασε να αναφέρει πολλές ιδιότητες μου, όπως το γεγονός ότι έχω διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ καθώς επίσης και μέλος της Εταιρείας Συστημάτων Αμοιβών Νοσοκομείων. Ο κόσμος που ξεψυχά ξέχασε να αναφέρει πολλές ακόμα πολιτικές ιδιότητες μου, όπως το γεγονός ότι έχω διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος.

Μήπως αυτό που θέλει σήμερα ο τελευταίος πολίτης είναι αυτό που θέλει ο κόσμος που ξεψυχά, δηλαδή το κράτος να αλώνεται από κομματικά στελέχη και όταν τελειώνει η θητεία τους να γίνονται όλα στάχτη, χωρίς καμία θεσμική μνήμη;

Ο κόσμος που γεννάται υποστηρίζει ότι το δικαίωμα στην εργασία  είναι εντελώς διαφορετικό από την πολιτική τοποθέτηση. Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, ως ακαδημαϊκός ερευνητής, ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και  Αυτοδιοίκησης είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την διάχυση της γνώσης και την θεσμική μνήμη. Στην αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, η πόρτα δεν μπορεί μείνει μισάνοιχτη. Ή στηρίζουμε την επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια, ή την κομματική ταυτότητα.

Ο κόσμος που γεννάται διαχωρίζει την κομματική ταυτότητα με την εργασία, ειδικά σε περιπτώσεις που απαιτούνται γνώσεις αυξημένων τυπικών προσόντων. Ο κόσμος που γεννάται υποστηρίζει ότι η διεθνής ακαδημαϊκή δραστηριότητα δεν αποτελεί κεκτημένο μιας κυβέρνησης ή ενός ατόμου, αλλά θα πρέπει να προσφέρεται δημόσια.

Μήπως θα έπρεπε να παύσω να εργάζομαι για την επιστήμη και την έρευνα, μήπως θα έπρεπε να παραιτηθώ από την υπηρεσία μου ως μόνιμος δημόσιος υπάλληλος (από το 2017), για να μην ενοχλείται ο κόσμος που ξεψυχά; Μήπως πρέπει να δηλώσω μετάνοια και να αρνηθώ να έχω άποψη και θέση, διότι διαφορετικά δεν θα έχω εργασία; Τονίζω ότι καμία μισθολογική διαφορά ή οποιοδήποτε άλλο όφελος δεν υφίσταται μεταξύ των δύο θέσεων (Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων).

Ξεκίνησα από σερβιτόρος. Συνέχισα δουλεύοντας δεκάδες ώρες καθημερινά, λαμβάνοντας επαγγελματική και ακαδημαϊκή καταξίωση. Εάν κανείς επιθυμεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των Δημόσιων Πανεπιστημίων, της ΕΣΔΔΑ, των διεθνών ακαδημαϊκών περιοδικών, ας το κάνει δημόσια. Το αναλυτικό μου βιογραφικό και τα εκατοντάδες ένσημα που έχω στην ηλικία των 34 ετών, είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. Ας δημοσιεύσει ο Τάσος Μαυρίδης το επάγγελμα του, εκτός από αντιδήμαρχος, δήμαρχος και διευθυντής πολιτικών γραφείων.

Ο κόσμος που ξεψυχά και ο Τάσος Μαυρίδης ενοχλούνται και είναι λογικό. Βλέπουν ότι έρχεται το τέλος τους. Όντως, το τέλος τους θα έρθει ακόμα νωρίτερα και σε αυτό το σκοπό θα προσφέρω κάθε μου δύναμη. Για αυτό το λόγο καλώ τον κόσμο που ξεψυχά και τον Τάσο Μαυρίδη σε κοινή συνέντευξη τύπου για τα όσα έχουν λάβει δημοσιότητα την Δευτέρα 07 Ιουνίου στις 09:00 το πρωί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ας προσκομίσει μαζί του το αναλυτικό του βιογραφικό καθώς επίσης και τα ένσημα του.

Ο κόσμος που γεννάται θα είναι σίγουρα εκεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ