ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απίστευτη δήλωση απο τον Χρήστο Σταϊκούρα: “Οι τράπεζες πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης”

Ο Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο στούντιο του ΑΝΤ1, καλεσμένος του Γιώργου Παπαδάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Και από την αρχή ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να μιλήσει όχι τόσο για μακροοικονομικά μοντέλα και στόχους, αλλά για το πώς ο πολίτης βιώνει την οικονομική του κατάσταση – «είμαστε μια λαϊκή εκπομπή» τον προειδοποίησε ο παρουσιαστής. Ετσι, ο κ. Σταϊκούρας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της τηλεοπτικής παρουσίας του στον πλατό του ΑΝΤ1 να σχολιάζει τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ για τα ελληνικά νοικοκυριά – το 12,9% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, 55,4% δεν μπορεί να συντηρηθεί για παραπάνω από τρεις μήνες αν δεν έχει έσοδα, το 10% των Ελλήνων κατέχει το 42% του πλούτου.

Ο Αδωνις είναι σωστός, ο υπουργός είναι λάθος Πατήστε εδώ «Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα, γι’ αυτό χρειάζεται επιμονή, υπομονή και σχεδιασμός», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ηρθαμε το καλοκαίρι του 2019, βρήκαμε λίγο δημοσιονομικό χώρο, μειώσαμε το ΕΝΦΙΑ, χωρίς ταξικό πρόσημο για το σύνολο της κοινωνίας, διότι, ναι, ένα κομμάτι κατέχει τον πλούτο, αλλά αυτό το κομμάτι πληρώνει και πολλούς φόρους», σημείωσε με νόημα για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση η στόχευση ήταν να βοηθηθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Ακολούθως ο κ. Σταϊκούρας απαρίθμησε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης, αναφέροντας το επίδομα θέρμανσης που «το φέραμε μπροστά» και βοήθησε 600.000 πολίτες, τις 120 δόσεις, τη μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

«Στη συνέχεια βρήκαμε λίγο χώρο ακόμα και σε κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες δώσαμε μια έκτακτη ενίσχυση. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε όλο το κομμάτι της κοινωνίας», είπε. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η «άσκηση δεν βγαίνει» και δεν μπορεί για όλα να υπάρξει κατάργηση, αναφερόμενος στον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο και στην (κατά τα άλλα παράλογη) προκαταβολή φόρου που αποτελεί, όπως είπε, ένα έσοδο 2 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό. «Ολα σε όλα σε όλους δεν μπορούν να δοθούν αμέσως» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. «Προσπαθούμε όμως να φέρουμε όσο πιο νωρίς γίνεται τις φοροελαφρύνσεις. Εχουμε υποσχεθεί ότι μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, κατά τον Απρίλιο – Μάιο, θα μειώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης και πάλι τον ΕΝΦΙΑ»

Στην παρατήρηση του κ. Παπαδάκη, λίγο αργότερα, ότι ενώ λέμε ότι θίγεται η τραπεζική πίστη οι τράπεζες είναι υπόλογες για το πώς έδιναν αλόγιστα, στεγαστικά και όχι μόνον, δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας προχώρησε σε μια πολιτικά αμφιλεγόμενη τοποθέτηση:

«Η αλήθεια είναι ότι, ναι, οι τράπεζες έχουν ευθύνες, αλλά οι τράπεζες έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προφανώς προσπερνώντας τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων που πλήρωσαν με βαρύτατες θυσίες οι έλληνες φορολογούμενοι.

«Εχασαν πολλές καταθέσεις, γιατί οι πολίτες φοβήθηκαν από αυτό που γινόταν στη χώρα επί μία δεκαετία, με επίκεντρο κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε υπήρξε μεγάλη διαρροή καταθέσεων: 34 δισ. ευρώ έφυγαν», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, για να παραδεχτεί πάντως ότι και αυτές έκαναν σφάλματα κυρίως με την πιστωτική επέκταση στις κάρτες.

 

 

Πηγή: Protagon.gr