ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλυπτική έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα
Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 28,3% αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, με το σχετικό ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2021 που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 6,9% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το εισόδημα του αυξήθηκε κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το 26,3% των νοικοκυριών ότι μειώθηκε και το 66,7% των νοικοκυριών ότι παρέμεινε το ίδιο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αύξηση του ποσοστού του κινδύνου φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021) και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας από 17,7% το έτος 2020 σε 19,6% το έτος 2021.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από τα τέλη του 2021 έχει προτείνει ως μέτρο τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα βασικής ανάγκης, γιατί έχουμε ήδη αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, μια κατάσταση που προβλέπεται να συνεχιστεί και με τον προϋπολογισμό του 2023
Ο πληθωρισμός στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και η ακρίβεια καλπάζει με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής να ξεπερνούν το 15%. Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει τον κίνδυνο φτώχειας που απειλεί το 17,1% του πληθυσμού της Ελλάδας . Η μέση μηνιαία ισοδύναμη δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 33,9% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών.
Να σημειωθεί ότι τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 35,1% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών, ενώ τα μη φτωχά το 21%.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ζοφερή κι αυτό το βιώνουν οι πολίτες. Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά τους αφήνει βορά στην αισχροκέρδεια που μειώνει δραματικά το πραγματικό εισόδημα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι στις υπόλοιπες χώρες ο μέσος ΦΠΑ είναι 4-6 % ενώ ο δικός μας φτάνει στο 13%.