Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Αποποινικοποίηση χρήσης Ινδικής Κάνναβης” – Όταν ο Γιώργος Α Παπανδρέου μιλούσε “ανοιχτά” υπερ της ελεύθερης χρήσης από το 1997!

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ήταν ο πρώτος πολιτικός στην Ελλάδα, που μίλησε θαρραλέα και τάχθηκε υπερ της ελεύθερης χρήσης της Ινδικής Κάνναβης στην Ελλάδα, από το “μακρινό” 1997.

Μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις για την διακυβέρνηση του κράτους ήταν και κατά την διάρκεια της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με τον Κωστα(κη) Καραμανλή το 2004. Δυστυχώς, για την Ελλάδα, τότε κέρδισε, η ΝΔ και η 5ετία που ακολούθησε, έριξε την χώρα στα “βράχια” κάνοντας “ανέκδοτο” τα “Greek Statistics”

Όπως επισημαίνει άρθρο του “Πρώτου Θέματος” από το 2013: Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 τάραξε τα νερά προτείνοντας να μην τιμωρούνται όσοι καλλιεργούν στο μπαλκόνι τους και παραδεχόμενος ότι ως φοιτητής δοκίμασε μαριχουάνα

Με επιμονή ήδη από τη δεκαετία του 90 ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης της κάνναβης και για το σκοπό αυτό, όπως είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο του 1997 σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Κλικ”, είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται η καλλιέργεια μικρών ποσοτήτων για ιδία χρήση. «Δεν λέω ότι η αποποινικοποίηση θα λύσει το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Eίναι, όμως, ένα από τα μέτρα που θα συμβάλουν στο να χτυπηθεί η μαφία. Αυτό που θέλω να καταστεί σαφές, είναι ότι αποποινικοποίηση δεν σημαίνει διαφήμιση της κάνναβης, δεν λέω, “καπνίστε χασίς”, το αντίθετο υποστηρίζω: ένας υγιής και ισορροπημένος άνθρωπος δεν χρειάζεται εξωτερικές επιδράσεις -και το εννοώ και για το αλκοόλ και για το τσιγάρο, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά- για να αισθανθεί χαρά στη ζωή του».

Οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού είχαν, ωστόσο, προκαλέσει σάλο, καθώς είχαν συνδυαστεί με παλαιότερη παραδοχή του ότι όταν ήταν φοιτητής στην Αμερική είχε δοκιμάσει μαριχουάνα, κάτι που δεν αρνήθηκε στην επίμαχη συνέντευξη, δίνοντας, σε σχετική ερώτηση, την ακόλουθη απάντηση: «Επειδή ήδη έχω απαντήσει δημοσίως στην ερώτηση αυτή, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνομαι. Άλλωστε, ελάχιστα ενδιαφέρει η προσωπική μου εμπειρία ή τι έκανε η δική μας γενιά πριν από αρκετά χρόνια». Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, είχε ταχθεί υπέρ του ελέγχου στην παραγωγή και την εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών, εξηγώντας ότι η πρόταση που είχε προσυπογράψει με άλλους βουλευτές για τη δυνατότητα χρηστών κάνναβης να καλλιεργούν στο σπίτι τους μικρή ποσότητα μόνο για ίδια χρήση, προέβλεπε επίσης ότι «θα ήταν παράνομο να διακινεί την οποιαδήποτε ποσότητα ή να την πουλάει». «Δεν μπορείς, όμως, να συμπεριλάβεις στην ίδια κατηγορία τις συνέπειες από τη χρήση της κάνναβης μ΄ αυτές από τη χρήση των σκληρών ναρκωτικών, όπως είναι η ηρωΐνη, το ecstasy, το LSD παλαιότερα κ.λπ.», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος για τις απόψεις του έγινε πολλές φορές στόχος επιθέσεων από πολιτικούς αντιπάλους του.

Το ζήτημα τέθηκε ακόμη και στην προεκλογική εκστρατεία του 2004 όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά την πρωθυπουργία από τον κ. Κώστα Καραμανλή, όπως και πολύ πρόσφατα όταν, τον περασμένο Μάρτιο, η Βουλή μείωσε έτι περαιτέρω (από 12 σε 5 μήνες) την ανώτατη ποινή φυλάκισης που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για όσους καλλιεργούν κάνναβη για ιδία χρήση.