ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Ας γίνουμε το Κίνημα Αλλαγής της γενιάς μας”. Του Άγγελου Τζίτζιρα
“Ας γίνουμε το Κίνημα Αλλαγής της γενιάς μας”. Του Άγγελου Τζίτζιρα*
Το Πολυτεχνείο δεν είναι απλά μια πορεία που κάνουμε στις 17 Νοεμβρίου αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι η μάχη της γενιάς μας, της κάθε γενιάς, η οποία παλεύει για τα ιδανικά και τις ανάγκες της. Οι φοιτητές του 1973 αν και άοπλοι, κατάφεραν να παίξουν ένα τεράστιο ρόλο ως προς την αμφισβήτηση της χούντας, και στο τέλος στην πτώση της, γνωρίζοντας όμως το τι μπορεί να συμβεί σε αυτούς αν τελικά τους έπιανε η αστυνομία και ο στρατός.
Σήμερα βέβαια βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση με περίπλοκα μυνήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν τόσο εύκολα. Απ’ την μια είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας η οποία χρειάζεται χρόνο, υπομονή και θυσίες, έτσι, όχι μόνο να καταφέρουμε να βγούμε από αυτή νικητές αλλά και την ίδια ώρα να διατηρήσουμε όσα είχαμε πριν από αυτή. Απ’ την άλλη έχουμε την απώλεια της ιδεολογίας όπως την ξέραμε, όπου μέχρι και στις πιο σημαντικές δημοκρατίες του κόσμου (πχ ΗΠΑ) η ψήφος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπέρ της προόδου ή υπέρ της συντήρησης αλλά ψήφος ενάντια στον Τραμπ ή ψήφος ενάντια στον Μπάιντεν (δυστυχώς στην Ελλάδα το έχουμε εδώ μια δεκαετία περίπου)
Αυτή η απολιτικ λογική, όχι μόνο είναι επικίνδυνη για την δημοκρατία αλλά και γενικά για την κοινωνία μας, εφόσον η ψήφος της πλειοψηφίας πλέον, δεν είναι τόσο βάση προτάσεων και ιδεολογιών αλλά περισσότερο ενάντια στις πολιτικές που πήρε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η λογική του άρρωστου δικομματισμού (διότι χωρίς την έρευνα των προτάσεων του καθενός δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική κατάσταση στην χώρα)
Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια συζήτηση η οποία δημιουργεί 2 διαφορετικά μέτωπα, απ’ τη μια πλευρά είναι η κυβέρνηση με την αστυνομία ,οι οποίοι απαγορεύουν την συνάθροιση από 4 άτομα και πάνω λόγο των ημερών του Πολυτεχνείου, και απ’ το άλλο μέτωπο είναι η ακραία εκδοχή της αριστεράς, η οποία πάση θυσία θέλει να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου όπως κα τα προηγούμενα χρόνια. Και τα 2 μέτωπα όχι μόνο δημιουργούν τον διχασμό αλλά και δίνουν τροφή στους ακροδεξιούς, οι οποίοι θέλουν να δείξουν ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι μια σημαντική γιορτή και στο τέλος να λένε ότι δεν έγινε ποτέ (πχ Γεωργιάδης και Βορίδης) αλλά και στην ακραία πλευρά της αριστεράς, η οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι μια νέα χούντα και ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο Πολυτεχνείο (πχ αναρχικοί)
Στην σημερινή εποχή και με τα δεδομένα που επικρατούν θα ήταν μεγάλο λάθος να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου, διότι απ’ το να τιμήσουμε όσους πάλεψαν για όσα έχουμε σήμερα, θα κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Αν θέλουμε όντως να τιμήσουμε τους αγωνιστές, θα πρέπει να αναδείξουμε τον αγώνα τους και να δείξουμε την σημαντικότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος που μερικοί το θεωρούν ως δεδομένο και δεν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η νέα γενιά μπορεί να γίνει ένα κίνημα αλλαγής το οποίο θα φέρει την άνθηση της Δημοκρατίας όπως της αξίζει αλλά και θα εκσυγχρονίσει το μήνυμα του Πολυτεχνείου μακριά από τις ακραίες ιδεολογίες οι οποίες προσπαθούν να το καπηλευτουν
Άγγελος Τζίτζιρας, Φοιτητής Μέλος της Γραμματείας του τομέα παιδείας και της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής