Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Μπ. Καραγεωργίου: “Ας μιλήσουμε για Ιδέες, ας μιλήσουμε για Δημοκρατία”

Published

on

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου, Δημοσιογράφος

Είναι φανερό παντού. Σε κάθε πολιτική συζήτηση, στους δρόμους, στην κοινωνία. Είναι διάχυτη η ανάγκη των ανθρώπων να σηκώσουν ψηλά αξίες, ιδέες και ιδανικά που από την σκληρή περίοδο της κρίσης και έκτοτε έχουν τσαλαπατηθεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η σκληρή πραγματικότητα, οι ολοένα και αυξανόμενες ανισότητες, η ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας δημιουργούν ένα αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που οδηγεί δυστύχως, στην εμφάνιση δυνάμεων που ουδεμία σχέση έχουν με την Δημοκρατία, ουδεμία σχέση έχουν με τις παναθρώπινες αξίες που απορρέουν από αυτή.

Η κοινωνία έχει χάσει την πίστη της στο πολιτικό σύστημα, σε ένα πολιτικό σύστημα που έχασε τον δρόμο του και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναβρεί τον βηματισμό του. Η επέλαση του εφήμερου, των εύκολων “θα” , της αλαζονείας έχει οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην απάθεια.

Όλα τα παραπάνω ήταν θα έλεγε κανείς αποτέλεσμα της καταπάτησης και της αθέτησης ενός άτυπου “κοινωνικού συμβολαίου” που είχε έρθει στο προσκήνιο μετά την πτώση της Χούντας και την εγκαθίδρυση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Μεταπολίτευση ήρθε και έφερε από το 1975 και μετά, με αποκορύφωμα τις τεκτονικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία την δεκαετία του 1980 τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας. Αυτές οι αλλαγές ήταν όμως προιόν ιδεών και όχι πυροτεχνήματα.

Η κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η πίστη ότι πλέον το πολιτικό σύστημα θα έχει τον ρόλο του αρωγού των αλλαγών που είχε ανάγκη η κοινωνία και του προστάτη της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης και όχι του κράτους που καταπίεζε τους πολίτες και δεν έδειχνε κανένα σεβασμό στο Κράτος Δικαίου.

Το πέπλο πένθους και οργής που άπλωσε στην χώρα η τραγωδία των Τεμπών που οδήγησε στον βίαιο θάνατο 57 συνανθρώπων μας και οι ηχηρές αντιδράσεις από την πλειοψηφία αυτής έδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό και ευθύ τρόπο, ότι η κοινωνία διαθέτει αντανακλαστικά και αυτά τα ενεργοποιεί όταν νιώσει ότι καταπατούνται τα αυτονόητα.

Όπως εμφατικά γράφει ο Κωστής Παπαιωάννου, διευθυντής του “Σημείου για την Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς”, “μία Δημοκρατία χωρίς θεσμικά αντίβαρα διολισθαίνει προς την ανελεύθερη δημοκρατία και απειλείται από την Ακροδεξιά και την αντιπολιτική” (“Που πηγαίνει η Μεταπολίτευση;” εκδ. Πόλίς)

Advertisement

Πενήντα χρόνια από την εγκαθίδρυση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας ας μην αφήσουμε “λεκέδες” στο ρούχο της Δημοκρατίας.

Advertisement