Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Μπ. Καραγεωργίου: Το επικίνδυνο μονοπάτι του εθνικολαϊκισμού

Published

on

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου, Δημοσιογράφος

Στην Ελλάδα αν μη τι άλλο έχουμε μία εμπειρία στις περιπτώσεις πολιτικής εκμετάλευσης τόσο της πίστης των ανθρώπων, όσο και της πατρίδας με έναν τρόπο επιεικώς επικύνδινο. Και αυτό κακά τα ψέματα δεν συμβαίνει μόνο σε επίπεδο κορυφής. Από μικροπολιτευτές στα χωριά και στην επαρχία μέχρι υποψήφιους βουλευτές, υπουργούς κ.λ.π έχουμε δει πολλάκις το “σύνδρομο της πρώτης σειράς στην εκκλησία”, τον υπερβάλλοντα ζήλο ορισμένων να φανούν στα μάτια των ανθρώπων ως τιμητές της θρησκείας και της πατρίδας.

Αν κάποιος τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης πολιτεύονταν με το σύνθημα, “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια” μάλλον δεν θα τύχαινε θετικών σχολίων. Βλέπετε οι νωπές μνήμες από την επταετία των Συνταγματαρχών δεν άφηναν τα περιθώρια. Να που όμως ήρθε ξανά το πλήρωμα του χρόνου για να μας αποδείξει ότι οι “βιρτουόζοι” της θρησκοκαπηλείας και της πατριδοκαπηλίας έχουν βαθιές ρίζες σε αυτόν τον πονεμένο τόπο.

“Ο ‘λαϊκισμός’ δεν είναι χαρακτηριστικό των λαϊκών εξεγέρσεων, αποτελεί στοιχείο της πολιτικής προσφοράς των νέων λαϊκών ηγετών, οι οποίοι έμαθαν να αιχμαλωτίζουν τα πάθη του λαού και να τα απηχούν.” ‘εγραφε ο κορυφαίος Γάλλος φιλόσοφος, Πιέρ Ταγκιέφ μία ορολογία που επισημαίνει σε άρθρο το 2017 ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Ανδρέας Πανταζόπουλος ο οποίος κατά την ταπεινή μου γνώμη ορίζει αυτό που συμβαίνει ΚΑΙ σήμερα με τεράστια ακρίβεια.

“Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας επιχείρησης αναμόχλευσης του λαϊκού φαντασιακού, ανακατασκευής και σφετερισμού της «λαϊκότητας», επιχείρηση η οποία ευνοείται, προφανώς, από σπασμωδικές κοινωνικές αντιδράσεις που αμήχανα μοιάζουν να προσανατολίζονται προς ένα παρελθόν που δεν λέει να παρέλθει.” έγραφε ο Ανδρέας Πανταζόπουλος σε άρθρο του δημοσιευμένο στον Κύκλο Ιδεών.

Μετά τους συνήθεις υπόπτους της υπερσηντηρητικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς που είναι πραγματικοί “βιρτουόζοι”, όπως προαναφέραμε και πριν πλέον τα περιστατικά θρησκοκαπηλίας μας ήρθαν και εξ αριστερών – καλά μην το παίρνετε και τοις μετρητοίς – όπως έδειξαν πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη. Ζήλεψαν την “δόξα” των εθνικολαϊκιστών τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Η αλήθεια είναι πως μάλλον όχι. Ο νυν πρόεδρος του κόμματος στοχεύει σε άλλα κοινά ξεφεύγοντας κατά πολύ από αυτά της παραδοσιακής Αριστεράς. Και αυτό όπως όλα δείχνουν είναι μάλλον μία προσωπική ατζέντα που απέχει κατά πολύ από το ιδεολογικό background τουλάχιστον κάποιων στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ας φτάσουμε όμως στην ουσία των γεγονότων. Η ουσία είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της Αντιπολίτευσης της χώρας αεροβατεί και ψαρεύει σε θολά νερά και αυτό δεν είναι απλώς ανήθικο. Δεν το επιτρέπει η πραγματικότητα που ζούμε. Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, η έξαρση της βίας στην ελληνική κοινωνία, η κατάπτωση του Κράτους Δικαίου, οι ολοένα και αυξανόμενες ανισότητες δεν αφήνουν περιθώρια. Η κοινωνία ζητά λύσεις, όχι κενό lifestyle, όχι πρακτικές εκμετάλευσης της κοινωνίας και κατ’ επίφαση λαϊκότητας.

Advertisement

Οι Ευρωεκλογές είναι πλέον κοντά και σε αυτές πρέπει όλοι να συμβάλλουμε από όποιο μετερίζι στην αντεπίθεση σοβαρότητας που έχει ανάγκη η κοινωνία. Ας μην μπόυμε σε ένα ακόμα επικίνδυνο μονοπάτι

Advertisement