Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

“Μπαρουταποθήκη” το Σέιχ-Σού: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά την επιστολή Δανιηλίδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Published

on

Παρέμβαση του εισαγγελέα για το Σέιχ Σου.


Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών στον πρωθυπουργό για τη  ελλιπή προστασία του δάσους.


Η δικογραφία αφορά σε ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος για υποβάθμιση περιβάλλοντος και παρεμπόδιση αποτροπής κινδύνου.


Ως βασικός μάρτυρας κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Έκανε λόγο για μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί όσο παραμένουν τα αποξηραμένα κλαδιά-κατάλοιπα της υλοτόμησης.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook του δημάρχου Νεάπολης Συκεών, την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος κίνησε τη διαδικασία ποινικής δίωξης, προκάλεσαν οι επιστολές του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για την ελλιπή προστασία του Σέιχ-Σου, που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε υπουργούς και αρμόδιους φορείς διαχείρισης και προστασίας του  δάσους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά σε ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος για υποβάθμιση περιβάλλοντος και παρεμπόδιση αποτροπής κινδύνου, με τον κύκλο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης να ανοίγει άμεσα με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων.

Advertisement

Ενώπιον του Πταισματοδίκη βρέθηκε χθες, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από την επιστημονική συνεργάτιδα του δήμου και δικηγόρο Ελένη Λιανού, εξετάστηκε ως βασικός μάρτυρας. Στη σχεδόν δίωρη κατάθεσή του ο δήμαρχος ανέδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα με την πλημμελή προστασία του Σέιχ-Σου, όπως άλλωστε το περιέγραψε γλαφυρότατα στις επιστολές και τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Στην κατάθεσή του ο Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για «μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί όσο παραμένουν στην καρδιά του δάσους τα αποξηραμένα κλαδιά-κατάλοιπα της υλοτόμησης», τονίζοντας την «ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και διαρκές σχέδιο προστασίας του δάσους, για γενναίες χρηματοδοτήσεις και διαφανείς διαδικασίες».

«Η ιστορία των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι άκρως διδακτική και δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να αδρανεί ούτε δευτερόλεπτο. Τα δάση είναι η ζωή μας και μια οργανωμένη και πλήρως συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών αλλά άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων και των πυρκαγιών. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού οφείλει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα όχι μόνο να επεμβαίνει έγκαιρα στην περίπτωση πυρκαγιών ή άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων αλλά πρωτίστως να αναπτύσσει πολιτικές πρόληψης. Δυστυχώς στη χώρα μας όλα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση και ίσως η δαμόκλεια σπάθη της Δικαιοσύνης μπορεί να αναδείξει τις ευθύνες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα και Οργανισμού», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Η επιστολή

Να σημειωθεί ότι η τελευταία επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εστάλη στις αρχές του περασμένου Ιουνίου (13299/7.6.2021) και ταυτόχρονα στην πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, στον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο-Ευάγγελο Αραβώση, στον υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στον προϊστάμενο Δ/νσης Δασών Ν. Θεσσαλονίκης, στην προϊσταμένη Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, στους δημάρχους Ν. Θεσσαλονίκης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών με εμφατικό τρόπο τόνιζε για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο της εκδήλωσης πυρκαγιάς και ζητούσε την άμεση απομάκρυνση των ξηρών υπολειμμάτων της υλοτόμησης και ενίσχυση των περιπολιών σε 24ωρη βάση. Λίγες ημέρες μετά την παραλαβή της επιστολής, και συγκεκριμένα στις 12.6.2021, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στο δάσος, ανακοινώνοντας την άμεση έναρξη των εργασιών καθαρισμού του δάσους σε έκταση 3.500 στρεμμάτων «σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές με πολύ προβληματικά χαρακτηριστικά», όπως είπε. Ακολούθησαν οι δηλώσεις παραγόντων και στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (6.7.2021), σύμφωνα με τις οποίες ο καθαρισμός του Σέιχ-Σου από τα υπολείμματα υλοτόμησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με έκτακτη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, ωστόσο, από την επίσκεψη του κ.Χαρδαλιά (12.6.2021) έως την αναμενόμενη ολοκλήρωση του καθαρισμού του δάσους στα τέλη Αυγούστου, και συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου, ξέσπασε πυρκαγιά στο Σέιχ-Σου που κατέστρεψε περίπου 90 στρ. δασικής έκτασης, ξυπνώντας σε όλους τον εφιάλτη του 1997 που κατέστρεψε τη μισή και πλέον έκταση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Κι ενώ όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε καμιά κινητοποίηση στο δάσος, ξαφνικά, μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα, χθες το βράδυ, μεταξύ 8 και 11 μ.μ., συνεργεία βρέθηκαν να δουλεύουν μέσα στο δάσος και τα οποία έγιναν αντιληπτά από τους ήχους λειτουργίας των μηχανημάτων και την κίνηση των οχημάτων!

Advertisement

ΠΗΓΗ: RTHESS.GR