Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ.Δούκας: «Θα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, που πιστεύουν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο»

Published

on

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Χ. Δούκα,στον RealFm 97,8 και στους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Μάνο Νιφλή

Για το κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται και δημοτικοί υπάλληλοι:

Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Από τη δική μας πλευρά, έχουμε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, δίνουμε πληροφορίες, έγγραφα, ό,τι χρειάζεται. Υπάρχει απόφαση και διοικητική διαδικασία για να τεθούν άμεσα σε αργία και βεβαίως, θα υπάρξουν και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από εκεί και μετά. Καθαρά χέρια. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό απέναντι σε όλους τους πολίτες και να πάει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο.

Για την πολιτική επικαιρότητα:

Ο χρόνος της δράσης και ο χρόνος της ευθύνης δεν προσδιορίζεται από εμένα, προσδιορίζεται όπως ξέρετε και εσείς, από την ίδια τη ζωή. Νομίζω ότι είναι μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα αλλά και τον χώρο. Τα προβλήματα γιγαντώνονται. Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης στην πραγματικότητα δίνει πάρα πολλά σε πολύ λίγους και πολύ λίγα σε όλους τους υπόλοιπους. Δεν στηρίζει την αποκέντρωση, δεν στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται. Βγαίνω μπροστά και τα λέω όλα αυτά καθαρά. Θα μπορούσα να το κάνω αυτό και να μην είμαι υποψήφιος πρόεδρος; Τότε θα ήμουν απλά κρυπτόμενος ή «λαγός». Εγώ είμαι υπεύθυνος για αυτά που λέω και αναμετρώμαι με τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Γι’ αυτό και θέτω υποψηφιότητα με ένα ξεκάθαρο νέο πλαίσιο. Και τι λέει αυτό; Απέναντι στο επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι άδικο, προτάσσουμε την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Μιλάμε για δημοκρατία, για λογοδοσία, για αναδιανομή του πλούτου, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Οι συγκλίσεις δεν γίνονται με διαδικασίες προεδρικών διαταγμάτων, ούτε με συναντήσεις κορυφής. Γίνονται πάνω σε μία ατζέντα.
Η ατζέντα αυτή λέει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Είμαστε υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας, υπέρ της δημόσιας δωρεάν υγείας. Είμαστε με τους πολλούς και αυτό σημαίνει ότι δίνουμε μάχη για τα ύψη της πόλης μας, δίνουμε μάχη για τον υπερτουρισμό, με βάση τη φέρουσα ικανότητα. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ και λέει η κυβέρνηση ότι αν το μειώσουμε δεν θα απορροφηθεί. Μα αυτό είναι απόδειξη καρτέλ. Άρα θα χτυπηθούμε με τα καρτέλ. Τα 100 εκατομμύρια μπορεί να τα βρει από τα υπερκέρδη των τραπεζών, αν τα φορολογήσει. Θα τα φορολογήσει; Λέει επίσης η κυβέρνηση ότι το δημογραφικό είναι μεγάλο πρόβλημα. Ξέρετε πόση επιδότηση δίνει για κάθε νέο παιδί; 2000€. Ξέρετε πόση επιδότηση δίνει για ένα ηλεκτρικό όχημα; 8000€. Αυτά θα τα αλλάξουμε; Εγώ αυτά διλήμματα θα βάλω.

Να πω ένα παράδειγμα και για την υγεία. Υπάρχουν τόσες διατάξεις που θολώνουν το μήνυμα. Απογευματινά ιατρεία, ιδιώτες. Εμείς είμαστε και εδώ ξεκάθαροι: 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών. Ήμουν στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο Παπανικολάου, το οποίο είναι έτοιμο να κλείσει διότι δεν υπάρχουν νευροχειρουργοί και περιμένουν προκήρυξη από τον υπουργό. Απέναντι σε αυτή την αντίληψη του επιτελικού κράτους συγκεντρωτισμού, που δημιουργεί και πελατειακές σχέσεις, απαντάμε με αποκέντρωση παντού.

Advertisement

Θα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι χρειάζεται ένας εκδημοκρατισμός της εξουσίας, ότι χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο, οι οποίοι πιστεύουν ότι τελικά ο πλούτος δεν διαχέεται. Δεν μπορεί λίγες μεγάλες εταιρείες να έχουν πάρα πολλά χρήματα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι να πηγαίνουν στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Εγώ δεν αναμετρώμαι ούτε με τον κύριο Κασσελάκη, ούτε με τον κύριο Μητσοτάκη. Αναμετρώμαι με τα προβλήματα τω πολιτών κι αυτό είναι το χρέος μου. Όποιος συμφωνεί με τις λύσεις, με μεγάλη μου χαρά να τις στηρίξει.

Για το άρθρο στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ:

Έτσι όπως το διαβάζετε αποκλείει και βουλευτές. Θέλω να απαντήσω όμως ξεκάθαρα: Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του Προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, δηλαδή ασυμβίβαστου, έβαζαν η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος. Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε.

Advertisement