Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ.Γκόκας: “Δημόσια Διαχείριση του Νερού, με Ποιότητα και Χαμηλό Κόστος για τους Πολίτες”

Published

on

Χαιρετισμός Χρήστου Γκόκα, Υπεύθυνου του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού με θέμα: «Νερό- Δημοκρατία- Δημόσια Αγαθά-Κινήματα»

Καλημέρα σε όλες και όλους,

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ευχαριστώ τους διοργανωτές, εν προκειμένου την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, για την πρόσκλησή μας στη σημερινή εκδήλωση με θέμα: «Νερό-Δημοκρατία-Δημόσια Αγαθά-Κινήματα».

Θα ήθελα επίσης να μεταφέρω τον Χαιρετισμό του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, μαζί με το προσωπικό ενδιαφέρον του, όπως και όλων μας, για το μείζον θέμα που φορά ακριβώς στη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού. Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση που συμμετέχουμε σήμερα.

Είχαμε ήδη την ευκαιρία να συναντηθούμε, και να έχουμε επικοινωνία αρκετές φορές, με εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων, που εργάζονται και λειτουργούν στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και με μέλη του Περιβαλλοντικού Δικτύου. Μια επικοινωνία που είναι συνεχής και με μια εποικοδομητική συνεργασία.

Επίσης θεωρούμε σημαντικό και θετικό γεγονός τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, ως μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία κοινωνικών φορέων, σωματείων και περιβαλλοντικών φορέων.

Για μας είναι ξεκάθαρο, το έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη, η θέση μας είναι συγκεκριμένη και σταθερή.

‘’Το Νερό είναι Δημόσιο Αγαθό και Ανθρώπινο Δικαίωμα.’’

Advertisement

‘’Το Νερό δεν πωλείται και η Διαχείρισή του ανήκει στο Δημόσιο Τομέα.’’

Αυτή η θέση μας καθορίζει και καθόρισε τη στάση μας, τις παρεμβάσεις και τις ενέργειές μας, στα αντίστοιχα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Είχαμε ζητήσει και είχαμε καταθέσει συγκεκριμένη ερώτηση Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, με επικεφαλής την τότε Πρόεδρό μας, την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, για να ακυρωθεί αυτός ο Διαγωνισμός, για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας, μέσω ΣΔΙΤ, που στην ουσία παραχωρεί το νερό στους Ιδιώτες.

Για προφανείς λόγους, Εθνικής Σημασίας, με ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Προστασίας της Δημόσιας Υγείας από δόλιες ή απρόβλεπτες αιτίες, για τις θέσεις εργασίας, για περιβαλλοντικούς λόγους, για τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης επαγγελματιών, ιδίως για παροχή νερού  στους αγρότες, για τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικού και φθηνού νερού στους πολίτες.

Ο αρμόδιος Υπουργός δήλωνε τότε ότι θα  αντιμετωπιστούν συντεχνιακές πρακτικές και συμφέροντα και δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση και από την άλλη πλευρά, αποκλείοντας και την ίδια την ΕΥΔΑΠ (αποκλείστηκε αυτός που έχει δεδομένη την εμπειρία, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι τις σκοπιμότητες) να συμμετέχει στο διαγωνισμό, μιλούσε για ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού, ενώ στην πραγματικότητα θα είχαμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο με την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στον κύκλο Διαχείρισης του Νερού. Ενώ καταθέσαμε εκ νέου Ερώτηση το Γενάρη του 2022.

Το θέμα αυτό, το  έλυσε, η απόφαση 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος το ΣτΕ, που ακύρωσε συνολικά το Διαγωνισμό, μέσω ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα, με το σκεπτικό ότι η παροχή Ύδρευσης είναι ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα από την πηγή, τον ταμιευτήρα,  μέχρι τη βρύση του καταναλωτή. Απλά και καθαρά.

Το έλυσε όμως; Για μας είναι δεδομένο ότι το έλυσε. Για την Κυβέρνηση δεν γνωρίζουμε. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εκτέθηκε με αυτή την νέα απόφαση του ΣτΕ για ΣΔΙΤ στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα, επιχειρώντας για μια ακόμα φορά να παραβιάσει το ίδιο το Σύνταγμα.

Advertisement

Η ίδια η Κυβέρνηση, το ίδιο Υπουργείο αγνόησε και προσπάθησε να προσπεράσει, τις γνωστές σε όλους μας αποφάσεις του ΣτΕ, με αριθμό 190 και 191 του 2022 για το Νερό. Οι οποίες έκριναν αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιούσιας ΑΕ, την ΕΕΣΥΠ Α.Ε. με το Νόμο 4389/2016, ως συνέχεια του Ν. 1906/2014, με τον οποίο από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν εκχωρηθεί οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ, δηλαδή στο Υπερταμείο. Σε αυτή τη Νομοθέτηση, ως κόμμα, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, είχαμε αντίθετη θέση και είχαμε καταψηφίσει.

Το ΣτΕ πέραν του Ν. 4389/2016 για τις μετοχές έκρινε αντισυνταγματική και την μεταβίβαση της περιουσίας της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο το 2018.

Οι  Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν αρνηθεί την εκχώρηση της διαχείρισης του Νερού, σε οποιονδήποτε πέραν του Δημοσίου.

Και τι λένε απλά και καθαρά οι αποφάσεις 190 και 191/ 2022 του ΣτΕ:

– Ότι δεν θα έπρεπε οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να μεταφερθούν στο Υπερταμείο με οποιοδήποτε τρόπο, ότι

–  Επίσης το Υπερταμείο θεωρείται ότι επιδιώκει σκοπούς ταμειακούς  και ταμιευτικούς, και όχι σκοπούς που θα υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών, με παροχή φθηνού και ποιοτικού νερού, ότι

– Για το νερό, το κατοχυρωμένο Συνταγματικά ως Δημόσιο Αγαθό, που εκχωρήθηκε στο Υπερταμείο το 2016, θα πρέπει το Δημόσιο να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών στις δημόσιες αυτές εταιρείες που το διαχειρίζονται.

Advertisement

Το θέμα πλέον αφορά στην Πολιτική Βούληση, καταρχάς της Κυβέρνησης. Και αποτελεί μείζον θέμα Δημοκρατίας, η άρνησή της  να σεβαστεί τις Αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει όσα προκύπτουν από αυτές τις αποφάσεις, να σταματήσει τα κάθε είδους τεχνάσματα, τις νομοτεχνικές σοφιστείες, για να προσπεράσει αυτές τις αποφάσεις , ή τις κάθε άλλου είδους προσπάθειες για να τις ακυρώσει είτε νομικά (που δεν μπορεί πια να συμβούν αυτά), είτε στην πράξη.

Η Κυβέρνηση έδωσε αρνητικά δείγματα γραφής, αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής πρακτικής  όταν τον περασμένο Ιούλιο, νομοθέτησε, με το Ν 4964, άρθρο 114, 115, σύμφωνα με το ΦΕΚ 150 Α’ / 30-7-2022 (τα γνωστά 119 και 120 στο Νομοσχέδιο) για μεταβίβαση από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ, μετοχών των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Δηλαδή παρότι είχε στα χέρια της τις αποφάσεις του ΣτΕ, νομοθέτησε μια νέα επίσης αντισυνταγματική Διάταξη. Νομοθέτησε το ακριβώς αντίθετο, από αυτό που έπρεπε.

Οι αποφάσεις 190 και 191 του ΣτΕ, εκθέτουν τόσο την προηγούμενη Κυβέρνηση που εκχώρησε στο Υπερταμείο το Νερό (Συνταγματικά κατοχυρωμένο ως Δημόσιο Αγαθό), όσο και τη σημερινή Κυβέρνηση, που αρνήθηκε και αρνείται να προσαρμοστεί ευθέως στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Είναι υποκριτική  η στάση της Κυβέρνησης, απέναντι στο Υπερταμείο, όταν ως αντιπολίτευση καταψήφιζε και τώρα όχι μόνο το  διατηρεί  αλώβητο  (γενικότερα μιλώντας), αλλά ενισχύει το ρόλο του και του δίνει πρόσθετες αρμοδιότητες.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τη βούληση της Κοινωνίας, να υπηρετήσει το συμφέρον των πολιτών, το Δημόσιο Συμφέρον,

Να εναρμονιστεί με την Κοινή Λογική, για το Δημόσιο Αγαθό, πρωταρχικής αξίας και σημασίας που λέγεται Νερό.

Advertisement

Να αφήσει κατά μέρος ιδεοληψίες και σκοπούς εξυπηρέτησης άλλων, ιδιωτικών συμφερόντων. Υπάρχουν και όρια για τα βασικά Δημόσια Συστήματα, που πρέπει να διασφαλίζουν τα Δημόσια Αγαθά για όλους τους πολίτες.

Αλλά και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες, στα πλαίσια όλης αυτής της διαδικασίας, όλων αυτών των εξελίξεων, αλλά και στα πλαίσια της καθημερινής διαχείριση της Εταιρείας, είτε μέσα από καταγγελλόμενες επιλήψιμες πρακτικές και κακοδιοίκηση της ΕΥΔΑΠ, είτε μέσα από την υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Γιατί, πως εκφράζεται σήμερα αυτός ο ρόλος: Όταν έχουμε κατά συρροή και για μικρά ακόμα ποσά διακοπές νερού;

Για μας είναι αναγκαίο να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις διακοπές, να αυξηθεί η δωρεάν παρεχόμενη ποσότητα νερού στους δικαιούχους, αλλά και να διευρυνθεί η κατηγορία των δικαιούχων, μέσα στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες για την κοινωνία μας. Για να εφαρμόζεται στην πράξη κοινωνική αλληλεγγύη, για να υπάρχει κοινωνική συνοχή.

Πράγματι είναι εύστοχος ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης.

Μέσα από τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, που αποτελεί Δημόσιο αγαθό και Ανθρώπινο Δικαίωμα, αναδεικνύονται κορυφαία ζητήματα, όπως αναφέρεται:

  • Δημοκρατίας, μέσα από το σεβασμό των αποφάσεων ανεξάρτητων θεσμών, με κορυφαίο αυτό της Δικαιοσύνης: Αποφάσεις που δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να παραβιάζονται. Αλλά να εφαρμόζονται με την επιβαλλόμενη νομοθέτηση υπέρ του πολίτη
  • Επίσης πρέπει να υπάρχει ανοικτός, Δημόσιος και Εθνικός Διάλογος, για βασικά Δημόσια Αγαθά, όπως το Νερό, την Υγεία, την Παιδεία, αλλά και για την  Ενεργειακή Ασφάλεια, την Εθνική Ασφάλεια.
  • Γι’ αυτό και ο ρόλος των πολιτών που μπορούν  αποτελεσματικότερα να παρέμβουν μέσα από τα κοινωνικά κινήματα, είναι επίσης σημαντικός.

Και για μια ακόμα φορά  να τονίσω τη θετική δράση της Πρωτοβουλίας, που είναι συνεχής, και με τη σημερινή εκδήλωση, ώστε συντονισμένα να πετύχουμε και να κατοχυρώσουμε τη Δημόσια Διαχείριση του Νερού, την Ασφαλή Λειτουργία των Δικτύων, την ποιότητα του Νερού και το Χαμηλό Κόστος.

Advertisement