Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χάρης Δούκας από τη ΔΕΘ: «Θέλουν την Αυτοδιοίκηση επαίτη» – Σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των δήμων

Published

on

Σε μια ηχηρή παρέμβαση για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε από τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, περιγράφοντας με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση μια πολιτική που τους στερεί πόρους και περιορίζει στην πράξη την αυτονομία τους.

Μιλώντας στο OT Forum στη ΔΕΘ, ο Χάρης Δούκας έθεσε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση: οι δήμοι καλούνται να σηκώσουν ολοένα περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά βάρη, χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση από το κράτος. Και αυτό, όπως προειδοποίησε, έχει πλέον άμεσες συνέπειες στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες.

«Παίρνω 100 εκατ. από την κυβέρνηση, η μισθοδοσία κοστίζει 170 εκατ.»

Το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων είναι αποκαλυπτικό. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, ο Δήμος απασχολεί περίπου 6.000 εργαζομένους και καλείται να καλύπτει τις αυξήσεις του μισθολογικού κόστους χωρίς ανάλογη αύξηση των πόρων που λαμβάνει από το κράτος.

Advertisement

«Παίρνω 100 εκατομμύρια από την κυβέρνηση, αλλά το μισθολογικό μου κόστος είναι 170 εκατομμύρια. Συνεπώς αξιοποιώ τα δημοτικά τέλη όχι για έργα, αλλά για να καλύψω τις ανάγκες μισθοδοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μια εξίσωση που εξηγεί γιατί η συζήτηση για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί μια στενή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχων. Αφορά άμεσα τον δημότη, καθώς χρήματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε έργα, γειτονιές και δημοτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται για την κάλυψη βασικών λειτουργικών υποχρεώσεων.

Στην ίδια πίεση προστίθενται το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η λειτουργία των σχολικών μονάδων και των δημοτικών εγκαταστάσεων, αλλά και οι επιβαρύνσεις από τα τιμολόγια του νερού. Ο Χάρης Δούκας έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα: «Όχι στη χρεοκοπία των δήμων».

Δούκας: «Θέλουν μια Αυτοδιοίκηση που να είναι επαίτης»

Advertisement

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, αμφισβητώντας συνολικά την κυβερνητική αντίληψη για τον θεσμικό ρόλο των δήμων.

«Δεν τους ενδιαφέρει η ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Θέλουν μια Αυτοδιοίκηση που να είναι επαίτης. Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης».

Η τοποθέτηση αυτή συμπυκνώνει μια ευρύτερη σύγκρουση για το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας: από τη μία, δήμοι με οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια, ικανοί να σχεδιάζουν πολιτικές κοντά στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών· από την άλλη, μια υπερσυγκεντρωτική λειτουργία του κράτους, στην οποία η Αυτοδιοίκηση παραμένει εξαρτημένη από τις αποφάσεις και τις χρηματοδοτικές επιλογές της κεντρικής εξουσίας.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Χάρης Δούκας και για την οικονομική αντιμετώπιση των δήμων, σημειώνοντας ότι «πέρυσι η κυβέρνηση από το υπερπλεόνασμα δεν έδωσε τίποτα, μηδέν στους δήμους».

Advertisement

Παράλληλα, άσκησε κριτική στις σχεδιαζόμενες αλλαγές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις οποίες συνέδεσε με μια ευρύτερη τάση συγκεντρωτισμού.

Στους δρόμους οι προοδευτικοί δήμαρχοι

Ο Χάρης Δούκας προανήγγειλε τη συμμετοχή των προοδευτικών δημάρχων στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικά αιτήματα «όχι στη χρεοκοπία των δήμων» και «όχι στην κατάργηση των κοινωνικών δομών».

Στην ατζέντα έβαλε και ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δήμαρχοι θα διατυπώσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Advertisement

Η παρέμβασή του, όμως, δεν περιορίστηκε στα αυτοδιοικητικά. Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε ότι επιθυμεί πολιτική αλλαγή, συνδέοντας ευθέως την πίεση που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με εκείνη που βιώνουν τα νοικοκυριά.

«Ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα πέρα και οι δήμοι τα βγάζουν δύσκολα», σημείωσε, δίνοντας στην παρέμβασή του σαφές κοινωνικό και πολιτικό στίγμα.

Κυκλοφοριακό και Γραμμή 4: Η Αθήνα πληρώνει τις καθυστερήσεις

Για το κυκλοφοριακό, ο δήμαρχος Αθηναίων αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να αποτελεί «βραχνά» για την πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις στη Γραμμή 4 του Μετρό και τα εργοτάξια που παραμένουν ανοιχτά επί χρόνια σε κομβικά σημεία της πόλης.

Advertisement

Την ίδια ώρα, παρουσίασε τις κινήσεις του Δήμου για τη δημοτική συγκοινωνία, τα δημοτικά πάρκινγκ, τους ποδηλατοδρόμους και τις παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση της πόλης, επιμένοντας ότι η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει επ’ αόριστον την ολοκλήρωση των μεγάλων κρατικών υποδομών.

Η Αθήνα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προοδευτικής Αυτοδιοίκησης

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Χάρης Δούκας στην εκδήλωση «Η Δημοκρατία επιστρέφει στις ρίζες της», που προγραμματίζεται για τις 11 Σεπτεμβρίου στο Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και δημάρχων.

Η πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς επιχειρεί να φέρει την Αθήνα στο κέντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου για τις πόλεις, τη δημοκρατία και την κοινωνική πολιτική, με την προγραμματισμένη υπογραφή διακήρυξης για το μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων και την παιδεία.

Advertisement

Από τη ΔΕΘ, ο Χάρης Δούκας επέλεξε τελικά να ανοίξει μια συζήτηση που ξεπερνά τα όρια της Αθήνας. Το κρίσιμο ζήτημα που θέτει είναι εάν οι δήμοι θα διαθέτουν τους πόρους και τις αρμοδιότητες για να ασκούν ουσιαστική πολιτική ή εάν θα συνεχίσουν να καλύπτουν κρατικές αποφάσεις με χρήματα των δημοτών, περιορίζοντας αναγκαστικά τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν έργα και υπηρεσίες στις πόλεις.