Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Δούκας: Ένα ψήφισμα για μη συνεργασία με τη ΝΔ θα σημάνει το “μεγάλο ΝΑΙ” του ΠΑΣΟΚ στην Προοδευτική Διακυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Published

on

Σαφές πολιτικό στίγμα ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μιλώντας στο Action 24. Ο κ. Δούκας επέμεινε στην ανάγκη ρητής απόφασης που θα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια δέσμευση αποτελεί «σημείο-κλειδί» για την επανεκκίνηση του κόμματος.


Όπως ανέφερε, η διατύπωση του «μεγάλου όχι» στη συνεργασία με τη ΝΔ και του «μεγάλου ναι» σε μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταγραφεί σε δηλώσεις στελεχών. Κατά την άποψή του, ωστόσο, οι διακηρύξεις δεν αρκούν. «Αφού συμφωνούμε στα λόγια, να το ψηφίσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «αφήνουμε ανοιχτό το παράθυρο συγκυβέρνησης».

Δείτε τα βίντεο- αποσπάσματα


Για το συνέδριο και το ενδεχόμενο μη ψήφισης του ψηφίσματος

Advertisement


Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε «αδιανόητο» να μην εγκριθεί μια τέτοια πρόταση, προειδοποιώντας ότι χωρίς καθαρή γραμμή το κόμμα «δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι». Επέμεινε στην ανάγκη καθαρής φυσιογνωμίας και διακριτού πολιτικού στίγματος, κάνοντας λόγο για επιστροφή στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» του ΠΑΣΟΚ.


Σε ερώτηση για το αν η μη ψήφιση θα καθιστούσε το κόμμα «Kinder έκπληξη» για τους ψηφοφόρους, απέφυγε τις αιχμές περί προσωπικών στρατηγικών, επανέλαβε όμως ότι η έλλειψη απόφασης θα σήμαινε διατήρηση ανοιχτών σεναρίων συνεργασίας.


Για τα προοδευτικά μέτωπα και τα ευρωπαϊκά παραδείγματα


Ο κ. Δούκας υποστήριξε την ανάγκη συγκρότησης προοδευτικών μετώπων, παραπέμποντας σε παραδείγματα από τη Γαλλία και την Ιταλία, όπου σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις συνεργάζονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο «κεντρικού παίκτη» και καταλύτη εξελίξεων, αρκεί να μη φοβάται τον διάλογο.

Advertisement


Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας ότι από ποσοστά της τάξεως του 14% και 13% στον πρώτο γύρο, διαμορφώθηκε πλειοψηφικό ρεύμα 56% στον δεύτερο, στοιχείο που –όπως είπε– αποδεικνύει ότι οι πολιτικές συμμαχίες μπορούν να ανατρέψουν συσχετισμούς.


Για το πόρισμα ΟΠΕΚΕΠΕ και τη μη κοινή στάση του ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά


Ερωτηθείς για τη μη κατάθεση κοινού πορίσματος με την αντιπολίτευση στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Δούκας αναγνώρισε ότι «θα μπορούσε να γίνει» περισσότερη προσπάθεια. Παρατήρησε ότι τα πορίσματα δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις και άφησε να εννοηθεί ότι με «περισσότερη διάθεση υπέρβασης» θα μπορούσε να υπάρξει κοινή διατύπωση.


Για τα πρόσωπα και τον Αλέξη Τσίπρα

Advertisement


Σχετικά με τη συζήτηση περί «κόκκινων γραμμών» σε πρόσωπα, απέφυγε να υιοθετήσει χαρακτηρισμούς για τον Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνεται σε επίπεδο πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων και όχι προσωπικών αντιπαραθέσεων. «Αν μετράμε πληγές, θα συνεχίσουμε να μετράμε ήττες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Για τα ποσοστά και τον στόχο της πρωτιάς


Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δημοσκοπικές επιδόσεις, υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προσεγγίσει το 18% μετά τις εσωκομματικές εκλογές, εκτιμώντας ότι μπορεί να επαναληφθεί μια τέτοια δυναμική. «Δεν ενδιαφέρει κανέναν ποιος θα είναι δεύτερος», σημείωσε, επιμένοντας ότι ο στόχος είναι η πολιτική αλλαγή και η πρωτιά.


Για το κόστος νερού και ενέργειας στους δήμους

Advertisement


Ο δήμαρχος Αθηναίων άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αναφέροντας ότι το τιμολόγιο του νερού για τους δήμους αυξήθηκε κατά 30%, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αθηναίων να καταβάλλει, όπως είπε, 2,5 εκατ. ευρώ αντί 1,9 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, έκανε λόγο για υψηλό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει σχολεία και αθλητικές υποδομές, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή αναβάθμιση ήταν από τα πρώτα προγράμματα που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης.


Συνολικά, ο κ. Δούκας έθεσε ως προϋπόθεση για την εκλογική άνοδο του ΠΑΣΟΚ την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, τη σαφή διαχωριστική γραμμή από την κυβερνητική πολιτική και την ενεργό συμμετοχή της βάσης στη λήψη αποφάσεων.