ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Χάρης Δούκας: «Η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό θάρρος να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει στο θέμα των ναρκωτικών»
Με αιχμηρό λόγο και σαφές πολιτικό αποτύπωμα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ανέδειξε, μέσα από τη συνέντευξή του στα «Απέναντι Μικρόφωνα» των Παραπολιτικών 90.1 FM, το πραγματικό χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες της πόλης και στην απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Από την αντιπλημμυρική θωράκιση και την κοινωνική προστασία έως το κυκλοφοριακό και το εκρηκτικό ζήτημα των ναρκωτικών, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η Αθήνα δίνει μάχη, αλλά χωρίς κεντρικές αποφάσεις το πρόβλημα ανακυκλώνεται.
Η πρόσφατη κακοκαιρία λειτούργησε ως ωμή υπενθύμιση της κλιματικής κρίσης και των διαχρονικών ελλειμμάτων υποδομών. Τα 115 χιλιοστά βροχής στους Αμπελόκηπους, υπερδιπλάσια του μηνιαίου μέσου όρου, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ο Χάρης Δούκας παρουσίασε με στοιχεία την πραγματική εικόνα: μόλις το 20% των δρόμων της Αθήνας διαθέτει φρεάτια, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 40%.
Για να καλυφθεί αυτό το κενό απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο Δήμος έχει στη διάθεσή του μόλις 2 εκατ.
Παρά τις ασφυκτικές συνθήκες χρηματοδότησης, έγιναν 19.500 καθαρισμοί φρεατίων και παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία, με τα συνεργεία να δίνουν μάχη σε περίπου 200 εστίες υψηλού κινδύνου.
Το κοινωνικό αποτύπωμα της κρίσης αποτυπώθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο. Οι 200 διαθέσιμες κλίνες για αστέγους γέμισαν άμεσα, ενώ χρειάστηκε να ανοίξουν επιπλέον χώροι φιλοξενίας στον Βοτανικό και στον Άγιο Ελευθέριο. Η εικόνα μιας πόλης που παλεύει να προστατεύσει τους πιο αδύναμους έρχεται σε αντίθεση με τη γενικευμένη αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στο πεδίο του πρασίνου, ο Δήμαρχος παρουσίασε μετρήσιμο έργο. Δέκα χιλιάδες δέντρα έχουν ήδη φυτευτεί, με στόχο τις 25.000 φυτεύσεις στην πενταετία, με πλήρη διαφάνεια μέσω της πλατφόρμας athens-trees.gr. Ο νέος πνεύμονας πρασίνου στον Βοτανικό και το μικροδάσος της Κυψέλης αποτελούν απτές παρεμβάσεις σε μια πόλη που ασφυκτιά περιβαλλοντικά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο κυκλοφοριακό, το οποίο, σύμφωνα με τα δεδομένα και τα αιτήματα των πολιτών, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας. Ο Χάρης Δούκας έθεσε ρεαλιστικές προτάσεις: ενίσχυση της Γραμμής 4 του Μετρό, αύξηση της συχνότητας των συρμών και, κυρίως, δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας με επτά γραμμές και 24ωρη λειτουργία.
Πρόκειται για ένα ώριμο έργο, με εγκεκριμένη μελέτη και κόστος περίπου 20 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» του ΟΑΣΑ και αναμένει πολιτική βούληση για να προχωρήσει.
Το πιο αιχμηρό, όμως, μήνυμα αφορούσε το ζήτημα των ναρκωτικών και των τοξικοεξαρτημένων αστέγων.
Ο Δήμαρχος μίλησε χωρίς υπεκφυγές για απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας έλλειψη πολιτικού θάρρους. Με στοιχεία και απογραφή άνω των 1.000 ανθρώπων, ανέδειξε την υγειονομική και κοινωνική βόμβα που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης. Η πρόταση για κλειστές, ελεγχόμενες δομές εκτός αστικού ιστού, με κοινωνική φροντίδα και ασφάλεια, μπλοκαρίστηκε, όπως ανέφερε, από κυβερνητικούς φόβους και εσωκομματικές αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας το πρόβλημα άλυτο.
Η εικόνα συμπληρώνεται με το έργο της Βασιλίσσης Όλγας, ολοκληρωμένο σε ποσοστό άνω του 95%, που παραμένει κλειστό με ευθύνη της κυβέρνησης, παρά τα χρόνια ταλαιπωρίας και το υψηλό κόστος.
Η Αθήνα έχει σχέδιο, προτάσεις και ανθρώπους που δουλεύουν. Αυτό που λείπει είναι μια κυβέρνηση διατεθειμένη να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά τις πόλεις και να πάψει να μεταθέτει το πρόβλημα στο αύριο. Οι λύσεις υπάρχουν. Η ευθύνη πλέον έχει ονοματεπώνυμο.
