Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Δούκας: “Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη”

Published

on

“Θέλουμε να κάνουμε ξανά το Πασόκ, την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης, των μεγάλων αλλαγών και αξιών, που θα κυβερνήσει τη χώρα. Θέλουμε δηλαδή να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να είναι στην κυβέρνηση την επόμενη φορά, στις επόμενες εθνικές εκλογές.” ανέφερε στην Συνέντευξη του στον ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο κ. Δούκας ανέφερε πως ο νυν προεδρος έχει κάνει “έναν αγώνα σημαντικό και σε μια δύσκολη συγκυρία, με ένα δύσκολο δίπολο. Απέναντι στη ΝΔ και τον Συριζα. ‘Ομως οφείλουμε να πούμε ότι στη συνέχεια δεν δημιούργησε πολύ μεγάλες συνθήκες υπέρβασης. Νομίζω ότι εάν συνεχίσουμε με αυτή την αύξηση, θα γίνουμε κυβέρνηση κοντά στο 2050.” ανέφερε ο κ. Δούκας σχολιάζοντας την σταδιακή αύξη ποσοστών του κόμματος.

Σχετικά με την λεγόμενη διεύρυνση ο Δήμαρχος της Αθήνας ανέφερε:

“Το Πασοκ είναι ο χώρος ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Άρα είναι το Πασοκ το οποίο μεγαλώνει, δυναμώνει και νικά. Και καλούμε, απευθύνουμε ευρύ κάλεσμα, στη βάση, στους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, να έρθουν και να συμμετάσχουν…”

Παράλληλα σχετικά με το πως θα μοιραστεί ο χρόνος εάν εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις ευθύνες του Δημάρχου της Αθήνας ανέφερε πως “δεν έχει σημασία πόσο χρόνο διαθέτεις στην μία καρέκλα ή στην άλλη αλλά τι κάνεις για τους πολίτες και για τα προβλήματά τους και νομίζω θα το συνεχίσω με ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σιγουριάς.”

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ν.Χατζηνικολάου: Ξεκινώ, από την πρόσκληση την οποία σας απηύθυνε ο βουλευτής του Πασοκ, ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, για τον οποίο ενώ ακουγόταν ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, εκείνος επέλεξε να πει “Πάμε Χάρη”. Εσείς απαντήσατε “Πάμε τώρα” κι εγώ θέλω να σας ρωτήσω, που πάτε; Με ποιούς; Πώς; Και γιατί.
Χ.Δούκας: Σωστά ρωτάτε. Βεβαίως, έχουμε την κεντρική επιτροπή την Κυριακή και εκεί θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου και το σχέδιό μου. Το σχέδιό μου για τον χώρο και βεβαίως και την χώρα.
Ν.Χατζηνικολάου: Θα ανακοινώσετε εκεί και επίσημα την υποψηφιότητά σας;
Χ.Δούκας: Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Πρέπει ν’ακουσουμε και την εισήγηση του Προέδρο. Βεβαίως είναι καλύτερο να ανακοινώσουμε και εμείς τις αποφάσεις μας στην Κεντρική Επιτροπή. Όμως, να πούμε, “τι θέλουμε να κάνουμε”. Αυτή ήταν και η απάντηση στο κάλεσμα του Μ.Χριστοδουλάκη, ο οποίος ήταν και μαθητής μου, όταν ήμουν νέος λέκτορας στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς στη σχολή των ηλεκτρολόγων. Θέλουμε να κάνουμε ξανά το Πασόκ, την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης, των μεγάλων αλλαγών και αξιών, που θα κυβερνήσει τη χώρα. Θέλουμε δηλαδή να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη να είναι στην κυβέρνηση την επόμενη φορά, στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ν.Χατζηνικολάου: Ο σημερινός πρόεδρος του Πασοκ, ο κ. Ανδρουλάκης, παρέλαβε το Πασοκ στο 8% και το έφερε πάνω από το 12% κοντά στο 13%. Ουσιαστικά αυτή είναι μια αύξηση ποσοστιαία της τάξης του 50%. Θέλω να πω, δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος. Γιατί τον αμφισβητείτε λοιπόν;
Χ.Δούκας: Έτσι είναι όπως το λέτε. Εχει κάνει έναν αγώνα σημαντικό ο Νίκος Ανδρουλάκης και σε μια δύσκολη συγκυρία, με ένα δύσκολο δίπολο. Απέναντι στη ΝΔ και τον Συριζα. ‘Ομως οφείλουμε να πούμε ότι στη συνέχεια δεν δημιούργησε πολύ μεγάλες συνθήκες υπέρβασης. Νομίζω ότι εάν συνεχίσουμε με αυτή την αύξηση, θα γίνουμε κυβέρνηση κοντά στο 2050. Απαντάω λοιπόν, ότι εγώ ξεκίνησα με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία με τίμησε και ήμουν, όντας καθηγητής, Γραμματέας στον τομέα ενέργειας και συνέχισα βεβαίως και με τον Ν. Ανδρουλάκη. Με τίμησε και εκείνος και συνέχισα σαν Γραμματέας. Είναι νομίζω ένας κύκλος, που ήταν ένας κύκλος επιβίωσης για τον χώρο και το Πασοκ. Και τώρα νομίζω πρέπει να πάμε σε έναν νέο κύκλο, ο οποίος είναι ο νέος κύκλος της υπέρβασης.
Ν.Χατζηνικολάου: Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε κύριε Δήμαρχε, ότι με εσάς, μπορεί να αποκτήσει το Πασοκ κυβερνητική προοπτική. Τί είναι αυτό που σας κάνει να το πιστεύετε; Και ρωτώ, διότι βλέπω να αναπτύσσεται μια θεωρία, ότι επειδή κερδίσατε το δήμο της Αθήνας απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, μπορείτε να κερδίσετε και την κυβέρνηση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως εδώ, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Ότι ο άλλος πόλος της κεντροαριστεράς, ο Σύριζα, αποσύρθηκε αναγκαστικά από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, διότι ήρθε τρίτος ο κ. Ζαχαριάδης. Εσείς, στον πρώτο γύρο, συγκεντρώσατε ένα 14% όσο είναι περίπου το ποσοστό του Πασόκ σήμερα. Επομένως, γιατί να πιστέψουμε ότι εσείς θα απογειώσετε το Πασόκ;
Χ.Δούκας: Μένει να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας και να δείτε κι εσείς ποιό είναι το σχέδιό μας. Όμως να πω ότι για την Αθήνα, το 14% που πήραμε στον πρώτο γύρο, ήταν πολύ περισσότερο από το ποσοστό που παίρνουμε γενικά στα αστικά κέντρα και στην Α΄Αθήνας, το οποίο είναι κοντά στο 6 με 7%, νομίζω προσεγγίσαμε τώρα το 8%, άρα το ποσοστό που πήραμε ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Δεύτερον, κάναμε μια συνεργασία και μια συμμαχία, η οποία ήταν βάσης και δεν ήταν ευκαιριακή. Δηλαδή ξεκινήσαμε κάτι τον Οκτώβριο και ήρθαν πάρα πολλές δυνάμεις και πολίτες απ όλους τους χώρους, κόντρα σε χρώματα και κόμματα, δημοκρατικοί πολίτες, οι οποίοι πίστεψαν σε αυτές τις αλλαγές. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι αυτή η συνεργασία, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ν.Χατζηνικολάου: Γίνεται να χάσει η ΝΔ αν δεν ενωθεί ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς;
Χ.Δούκας: Πιστεύω ότι το Πασόκ μπορεί να είναι η ψυχή της δημοκρατικής παράταξης και μπορεί να ενώσει όπως το κάναμε και στην Αθήνα, όπως το κάναμε και αλλού, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Ν.Χατζηνικολάου: Στην Αθήνα το κάνατε γιατί βοήθησε το εκλογικό σύστημα που άφησε τον κ. Ζαχαριάδη έξω από το 2ο γύρο.
Χ.Δούκας: Σωστό είναι αυτό. Όμως οφείλω να πω και κάτι άλλο …
Ν.Χατζηνικολάου: Δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός στις εθνικές εκλογές.
Χ.Δούκας: Έτσι είναι, είναι διαφορετικό, δεν είναι δύο γύροι αλλά …
Ν.Χατζηνικολάου: Γι’ αυτό σας ρωτώ, είστε υπέρ της ευρύτερης κεντροαριστεράς ; Του να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα σε Σύριζα και Πασόκ και να προκύψει εκεί μια ευρεία συνεργασία;
Χ.Δούκας: Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος γιατί είναι σημαντικό να ξέρουν και οι πολίτες τι ακριβώς προτείνω. Λέω λοιπόν ότι το Πασοκ είναι ο χώρος ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Άρα είναι το Πασοκ το οποίο μεγαλώνει, δυναμώνει και νικά. Και καλούμε, απευθύνουμε ευρύ κάλεσμα, στη βάση, στους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, να έρθουν και να συμμετάσχουν…
Ν.Χατζηνικολάου: Βλέπω κομματικό πατριωτισμό, δεν βλέπω να ανοίγεστε σε μια ευρεία …
Χ.Δούκας: Δεν είναι κομματικός πατριωτισμός. Είναι η ανάγκη των καιρών, μπορεί ένας χώρος να σταθεί όρθιος και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπών. Το κάναμε στην Αθήνα, το κάναμε και στην ΚΕΔΕ.
Ν.Χατζηνικολάου: Η συνεργασία με το Συριζα δεν είναι εφικτή; Γιατί στην Αθήνα αυτή λειτούργησε. Λειτούργησε το ότι ο Ζαχαριάδης ανυπόκριτα σας στήριξε στο 2ο γύρο.
Χ.Δούκας: Προσέξτε όμως. Με την Ανοιχτή Πόλη δεν συνενωθήκαμε. Η Ανοιχτή Πόλη είναι και σήμερα ανεξάρτητη και αυτόνομη. Συνεργαζόμαστε.
Ν.Χατζηνικολάου: Η πρόταση του Νίκου Παππά θα ήταν μια λύση; Για ένα κοινό ψηφοδέλτιο με έναν κοινό υποψήφιο;
Χ.Δούκας: Η πρόταση του Χάρη Δούκα είναι ένα ισχυρό Πασοκ, που θα ενώνει, θα ανοίξει και θα νικάει.
Ν.Χατζηνικολάου: Επαναλαμβάνω ότι αυτό μου ακούγεται σαν επίδειξη κομματικού πατριωτισμού.
Χ.Δούκας : Είναι σημαντικό όμως. Είναι σημαντικό το εξής. Το έκανα και στον Δήμο της Αθήνας, όπου θυμαμαι και εδώ με ρωτάγατε από τον πρώτο γύρο “θα συνεργαστείτε με τον κ. Ζαχαριάδη”…
Ν.Χατζηνικολάου: Βεβαίως. Λογικό. Ήσασταν 2ος. Εάν ήσασταν 3ος τι θα κάνατε;
Χ.Δούκας : Και απαντάω, ότι απαντούσα και τότε. Οι συγκλίσεις δεν γίνονται σε επίπεδο κορυφής, γίνονται σε επίπεδο γειτονιάς. Άρα λοιπόν, όταν ήρθε η ώρα να γίνει ένα κάλεσμα, επειδή τα θέματα τα είχαμε δουλέψει πολύ και είχαμε περπατήσει στους δρόμους, είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε συνθήκες σύμπλευσης -με τον Κώστα Ζαχαριάδη έχω μια και προσωπική σχέση – χωρίς -να υπάρχει συνεργασία κορυφής, αλλά βάσης.
Ν.Χατζηνικολάου: Έρχομαι τώρα σε αυτό, που το ακούτε σαν κριτική φαντάζομαι τις τελευταίες μέρες έντονα. Λένε “είσαι 6 μήνες Δήμαρχος Χάρη Δούκα. Γιατί πας να διεκδικήσεις την ηγεσία του Πασοκ, πριν δώσεις εξετάσεις και διαπιστευτήρια στο ρόλο που ο λαός σου ανέθεσε. Τι είναι ο δήμος της Αθήνας; Σκαλοπάτι για ένα άλλο αξίωμα;”
Χ.Δούκας : Πρώτα απ όλα, να ξεκαθαρίσω ότι σε οποιαδήποτε εξέλιξη, δεν θα αφήσω το δήμο της Αθήνας.
Ν.Χατζηνικολάου: Αυτό εξαρτάται από τον χρόνο των εθνικών εκλογών.
Χ.Δούκας : Πήγατε πολύ πέρα, αλλά μιλάμε για το τώρα και τον χρόνο του τώρα, διότι όπως ξέρετε και εσείς ο χρόνος έχει ασυνέχειες, ρωγμές και τομές. Και λέτε ότι μπορεί να είναι νωρίς για εμένα… Είχα τη δυνατότητα να κάτσω στην καρέκλα μου αναπαυτικά του δημάρχου…

Advertisement

Ν.Χατζηνικολάου : Δεν είναι και τόσο αναπαυτική η καρέκλα του δημάρχου.

Χ.Δούκας : Σίγουρα αλλά είναι πιο αναπαυτική από το ρίσκο που παίρνω τώρα.

Ν.Χατζηνικολάου: Γιατί το αναπαυτικά μου ακούστηκε κόντρα στα προβλήματα της πόλης.

Χ.Δούκας : Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά είναι “αναπαυτικά”, σε αντιδιαστολή με το επιπλέον ρίσκο που χρειάζεται να πάρω τώρα και την επιπλέον ευθύνη που αναπτύσσω.

Ν.Χατζηνικολάου: Δεν θα ήταν σωστό να κάνετε μια θητεία, να δώσετε ένα δείγμα γραφής και μετά να κοιτάξετε πιο ψηλά;

Χ.Δούκας : Πιο σωστό για ποιόν; για την χώρα και τον χώρο ή για εμένα; Εγώ μπορεί να έχω χρόνο, Όμως δεν έχει χρόνο ο χώρος μου και η χώρα. Γι’ αυτό βάζω την ευθύνη μπροστά.

Ν.Χατζηνικολάου: Ακούγεται λίγο Μεσσιανικό αυτό.

Advertisement

Χ.Δούκας : Δεν ακούγεται Μεσσιανικό.

Ν.Χατζηνικολάου: Δηλαδή είμαι ο Μεσσίας, αν με χάσουν τι θα γίνει ο χώρος και η χώρα.

Χ.Δούκας : Σε καμία περίπτωση… Προσέξτε δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι είμαι ο Μεσσίας και ούτε λέω, ότι αυτά τα οποία πιστεύω είναι η απόλυτη αλήθεια. Ο καθένας λέει εδώ την αλήθεια του και εγώ έχω την ηθική υποχρέωση, να λέω ακριβώς αυτό το οποίο πιστεύω.

Ν.Χατζηνικολάου: Δώσατε κάποια πρώτα δείγματα γραφής;

Χ.Δούκας : Να δούμε την δήμαρχος είμαι.

Ν.Χατζηνικολάου: Ε, αυτό είναι το ερώτημα τι δήμαρχος είστε, στους έξι μήνες αυτούς, γιατί να σας εμπιστευτούμε για κάτι άλλο;

Χ.Δούκας : Θα πρέπει βεβαίως να ρωτήσετε και τους κατοίκους της Αθήνας που είναι το πιο σημαντικό κριτήριο. Αλλά οφείλω να πω ότι προσπαθώ πάρα πολύ εγώ και η ομάδα μου και ότι έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα. Εμβληματικό ήταν για παράδειγμα τα δέντρα. Έχουμε ήδη φυτέψει πάνω από 2000 δέντρα, έχουμε φτιάξει μία εφαρμογή, όπου μπορεί κανείς να δει, που και πότε μπαίνουν, έχουμε νέο κανονισμό Πρασίνου, ξέρει πλέον κανείς πώς γίνονται οι μεταφυτεύσεις, πού γίνονται, ποια είναι τα πρόστιμα.
Φτιάξαμε το Γραφείο Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας. Μάλιστα, δίνουμε την τεχνογνωσία και σε άλλους δήμους. Φτιάξαμε την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία και την Ακαδημία ενέργειας και μετεκπαιδεύουμε στελέχη για το πως θα φτιάξουν ενεργειακή κοινότητα, για το πως θα παράξουν ηλεκτρική ενέργεια.
Και βεβαίως το κοινωνικό κομμάτι, το είδα και στα ρεπορτάζ σας σήμερα στο δελτίο ειδήσεων. Ξέρετε το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το με το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 360% οι άνθρωποι που κάνουν αίτηση για στήριξη από το κοινωνικό παντοπωλείο, πάνω από 4000 οικογένειες και περίπου 50.000 είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που προσπαθούμε περισσότερο να προστατεύσουμε και έχουμε την μεγαλύτερη έγνοια. Και βλέπετε κιόλας πως αυτά τα θέματα έχουνε τοπικό και εθνικό χαρακτήρα, δηλαδή κάτι που παλεύω στην Αθήνα έχει και αξία εθνική.

Advertisement

Ν. Χατζηνικολάου : Κύριε δήμαρχε θα καταφέρετε αν εκλεγείτε πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ να κρατήσετε τα δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, ή μπορεί το ένα να σπάσει;

Χ.Δούκας : Είναι δύο ρόλοι οι οποίοι δεν είναι αντίθετοι αλλά είναι συμπληρωματικοί. Είναι άλλωστε και ευρωπαϊκό κεκτημένο και γι’ αυτό υπάρχουν και πάρα πολλοί δήμαρχοι και σημαντικοί σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, που έχουν κι αυτή την ιδιότητα, γιατί ενισχύει ακριβώς, τον ρόλο και τον θεσμό. Λέω όμως και κάτι άλλο. Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο διαθέτεις στην μία καρέκλα ή στην άλλη αλλά τι κάνεις για τους πολίτες και για τα προβλήματά τους και νομίζω θα το συνεχίσω με ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σιγουριάς.

Ν.Χατζηνικολάου: Σας κατηγορούν και για κάτι άλλο παρ’ ότι στην πολιτική έχουμε δει πάρα πολλούς να εξελίσσονται μέσα από πολιτικές -εντός εισαγωγικών πατροκτονίες- εδώ σας κατηγορούν για πολιτική αδελφοκτονία λένε δηλαδή ότι ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν φίλος σας, ενώ ο ίδιος σας στήριξε σας έκανε γραμματέα σας πρότεινε…

Χ.Δούκας : Ήμουν γραμματέας με την Γεννηματά και βεβαίως και ο Νίκος Ανδρουλάκης με τίμησε και συνέχισα.

Ν.Χατζηνικολάου: Σας πρότεινε και για υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας και σας στήριξε εσείς τώρα στρέφεστε εναντίον του. Μήπως αυτό δίνει ένα σήμα σε σχέση με το χαρακτήρα;

Χ.Δούκας : Με στήριξε ο Νίκος ο Ανδρουλάκης και νομίζω ότι τον έχω στηρίξει και εγώ και επειδή μιλάτε για φιλία… Η φιλία δεν είναι δουλεία. Η φιλία δεν είναι ιδιοκτησία. Δεν αισθάνομαι ότι είμαι ιδιοκτήτης κανενός και δεν θέλω ούτε οι φίλοι μου να αισθάνονται ότι είμαι ιδιοκτήτης τους. Και η φιλία προϋποθέτει ελευθερία. Ελευθερία στο λόγο, ελευθερία στην έκφραση. Έχω ακούσει λοιπόν πάρα πολλά, ακόμα και για το ότι είναι ηθικό θέμα. Και θέλω να πω ότι έχω ηθική υποχρέωση να λέω και να κάνω αυτό το οποίο πιστεύω ότι είναι καλό για τον χώρο και την χώρα. Δεν είμαστε μία παρέα έχουμε ευθύνη. Εγώ αντιμετωπίζω την ευθύνη, την φέρνω μπροστά και λέω αυτό που πιστεύω και κρίνομαι όπως και όλοι.

Ν.Χατζηνικολάου: Ευχαριστώ θερμά κύριε δήμαρχε.

Advertisement

Χ.Δούκας : Να είστε καλά εγώ ευχαριστώ.