Χωρίς όριο η άνοδος του πληθωρισμού

Νέο ρεκόρ 11,3% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό 28ετίας του Απριλίου (10,2%). Η μεγαλύτερη πίεση έρχεται από την εκτίναξη των τιμών στο φυσικό αέριο κατά 172%!

Σύμφωνα με το ”News247.gr” :

Στο νέο ρεκόρ αυτό, που έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 1993, άλλωστε, παραπέμπουν και τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν ήδη πριν λίγες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ως “πρελούδιο” των σημερινών ανακοινώσεων, σύμφωνα με τη Eurostat αυξήθηκε το Μάιο στο 10,7%, από 9,1% τον Απρίλιο.

Αναλυτικότερα το +10,7% -ένα από τα έξι υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση- ήλθε λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ενεργειακών προϊόντων που αυξήθηκαν σε ποσοστό 60,9% τον Μάιο από 57,6% τον Απρίλιο αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων στα είδη διατροφής. Ο κλαδικός δείκτης των τροφίμων και των ποτών έκλεισε με αύξηση 11% τον Μάιο έναντι 8,9% τον Απρίλιο.

Εκτίναξη των τιμών στη βιομηχανία
Ήδη, πάντως, τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η «εκτίναξη» του κόστους παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 50,9%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 48,1%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,5% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Οι αυξήσεις αυτές βέβαια αναμένεται σταδιακά να περάσουν στο ράφι πιέζοντας περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο, ανά μήνα, στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο πήχης για την ετήσια πορεία του πληθωρισμού ανεβαίνει. Χαρακτηριστική η αναφορά πριν λίγες μέρες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον Ρ/Σ Real Fm, που παρέπεμψε σε πιο δυσοίωνες προβλέψεις διεθνών οργανισμών όπως πχ η Κομισιόν με εκτίμηση στο 6,3%.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στο ακραίο της σενάριο βλέπει πορεία πάνω από 7% σε ετήσια βάση φέτος, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει πρόβλεψη ακόμη και για ποσοστό πάνω από 11%.

Μόλις χθες, δε, Έκθεση, που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει πληθωρισμό στην Ελλάδα στο επίπεδο του 8,8%.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο ΟΟΣΑ εστιάζει στον πυρήνα του πληθωρισμού, που αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πλην ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνικών. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ “βλέπει” το δομικό πληθωρισμό να εκτινάσσεται φέτος στο 3,4% από -1,1% πέρσι και να διατηρείται στο 3,3% την επόμενη χρονιά.

ΠΗΓΗ news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ