ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Xρήστος Ασπιώτης: “Τα δύσκολα στην οικονομία είναι μπροστά μας!”
Γράφει ο Χρήστος Ασπιώτης.
ο Χρήστος Ασπιώτης είναι ο Συντονιστής Οργανώσεων Εργαζομένων του Κινήματος Αλλαγής
Οι προβλέψεις μιλούν για ύφεση στη ευρωζώνη το επόμενο διάστημα.
Έρευνες δείχνουν ότι πολλές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές είτε θέσεων εργασίας είτε μισθών, που μπορεί να αγγίζουν μέχρι και το 20%.
Όμως, η Κυβέρνηση κινείται νωχελικά, σαν να μην έρχεται αυτό που όλοι βλέπουμε. Τα μέτρα που ανακοινώνει δεν είναι επαρκή, δυσκολεύονται να φτάσουν στους ενδιαφερόμενους και είναι αποσπασματικά καθώς δεν αποτελούν συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έρχονται.
Τώρα πρέπει να σώσουμε ό,τι σώζεται από την παραγωγική μας βάση, τώρα πρέπει να σκύψουμε πάνω από τον τουρισμό και την εστίαση, γιατί αυτοί οι κλάδοι συνδέονται άμεσα με το επίπεδο της ύφεσης στη χώρα μας το επόμενο διάστημα και με την εκτόξευση της ανεργίας και της φτώχειας, που πρέπει να αποφευχθούν.
Κάθε πακέτο μέτρων πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τη στήριξη των επιχειρήσεων όσο και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δεν μπορεί απλώς να ζητείται από μια μικρομεσαία επιχείρηση να διατηρήσει μια θέση εργασίας με τους όρους που είχε πριν χωρίς να της δίνεται η απαραίτητη στήριξη. Και αντίστροφα, δεν μπορεί να δίνεται στήριξη σε μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς προϋποθέσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές να οδηγούνται σε φτωχοποίηση ή στην ανεργία.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση στο 6%. Απαιτούνται ολιστικές παρεμβάσεις και σχέδιο και όχι επικοινωνία με μειώσεις μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Δε νοείται δηλαδή να εξαιρείται το κρασί -με την τόσο σημαντική ελληνική παραγωγή- από τη μείωση του ΦΠΑ. Κάτι τέτοιο αποτελεί και σημαντικό αυτογκόλ για τη χώρα μας έναντι του ανταγωνισμού με άλλες παραγωγικές χώρες που προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις φορολόγησης στον κλάδο αυτό. Η προκαταβολή φόρου θα έπρεπε να είναι μηδενική για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Στις δε τράπεζες η Κυβέρνηση συνεχίζει παρακαλώντας, επιτρέποντας να αποκλείονται από το οξυγόνο της ρευστότητας βιώσιμες επιχειρήσεις. Είναι μάλλον υπερβολή σε αυτή την περίοδο να ζητούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις σε δάνεια εγγυημένα από το δημόσιο για παροχή ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις, την ώρα που είναι γνωστά τα μεγέθη των κόκκινων δανείων στη χώρα.
Χρειάζονται παρεμβάσεις για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις, για να μην εκτιναχτεί η ανεργία! Το δόγμα ότι οι αγορές μπορούν να λύσουν από μόνες τους τα προβλήματα έχει καταρρεύσει.
Και είναι κρίσιμο να ληφθούν τώρα οι δράσεις! Γιατί μετά θα είναι δύσκολο να χτίσουμε πάνω σε ερείπια.
Το πακέτο χρημάτων που θα πάρουμε από την Ε.Ε. δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί απλώς για να κλείσουν τρύπες και για σπασμωδικά μπαλώματα, αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί για να οικοδομήσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας. Είναι μια τεράστια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!
Σε περιόδους κρίσεων, οι κοινωνίες συσπειρώνονται γύρω από τις ηγεσίες τους, γύρω από τις κυβερνήσεις τους. Πολύ σύντομα, όμως, η ελληνική κοινωνία θα έρθει αντιμέτωπη στην καθημερινότητά της με μια σκληρή πραγματικότητα. Και τότε οι Έλληνες πολίτες θα αναζητήσουν και πάλι τις λύσεις σε ένα σοβαρό προοδευτικό στήριγμα, μακριά από τον επικοινωνιακό διχασμό που παράγει το σημερινό ψευδο-δίπολο εξουσίας.
Το παράδειγμα των ΗΠΑ αυτές τις μέρες δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει ο διχασμός τις κοινωνίες που πλήττονται από κοινωνικές ανισότητες, από τη συσσώρευση του πλούτου σε λίγα χέρια, από έντονες αντιθέσεις, από ανεργία και φτώχεια.
Χρειάζονται, επομένως, ο προοδευτικός λόγος και οι προοδευτικές διεκδικήσεις. Αποδείχτηκε, άλλωστε, και στην υγειονομική κρίση πως οι αρχές και οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη πρόταση για αποτελεσματικές λύσεις.