Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Η Κυβέρνηση συνολικά ναρκοθετεί ξανά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας”

Published

on

Άρθρο στο “Τhe Socialist” του Βουλευτή Β’Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Αρβανιτίδη:

Η Κυβέρνηση συνολικά ναρκοθετεί ξανά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

 

 

Ο νέος πτωχευτικός νόμος που έφερε η Κυβέρνηση ήταν μια καλή ευκαιρία για να συγκριθεί η ιστορία και τα πεπραγμένα όλων μας!

Να συγκριθούμε για το παρελθόν μας, το παρόν μας, αλλά και για το μέλλον που επιφυλάσσουμε με τις προτάσεις μας, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

 

Να συγκριθεί ο νόμος 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ, που φέραμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με τις αποτυχημένες πλατφόρμες του ΣΥΡΙΖΑ και την άρνηση μέχρι σήμερα της Κυβέρνησης να φέρει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Advertisement

Να συγκριθεί η πρόταση που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής από τον Μάιο του 2020 για σύσταση διακομματικής επιτροπής στην Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ένα σύγχρονο πτωχευτικό πλαίσιο, με την άρον άρον απλή διαβούλευση 270 και πλέον άρθρων, χωρίς καν να περάσουν από νομοπαρασκευαστική επιτροπή και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής!

Να συγκριθούν γενικότερα οι διαφορετικές φιλοσοφίες και προσεγγίσεις για το πώς βλέπουν οι πολιτικές δυνάμεις τον ρόλο και τη σημασία της οικονομικής δραστηριότητας ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης, στη σύγχρονη κοινωνία.

Μια σύγχρονη κοινωνία που καλείται μέσα σε ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες πολλαπλών κρίσεων (οικονομικής, υγειονομικής, κλιματικής) να βρει ένα νέο πλαίσιο οργάνωσης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Με την Οικονομία μας να μπαίνει σε πρωτοφανή τροχιά ύφεσης…

Με την Πανδημία του Κορωνοϊού να ΜΗΝ «έχει δείξει ακόμα όλα της τα δόντια», χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια και όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της…

Και με τις καταστροφικές συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής να σωρεύουν όλο και μεγαλύτερα κόστη για την αντιμετώπισή της σε κράτη, επιχειρήσεις και ανθρώπους…

 

Advertisement

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, η Κυβέρνηση ΔΕΝ ακούει τα καμπανάκια αγωνίας που εκπέμπουν η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

 

ΔΕΝ δείχνει να ανησυχεί από τις προειδοποιήσεις του ΙΟΒΕ, που επισημαίνει ότι αν ΔΕΝ βρεθεί εμβόλιο για τον Κορωνοϊό η ελληνική οικονομία θα «βουλιάξει» κ άλλο το 2021.

 

ΔΕΝ δείχνει να αντιλαμβάνεται αυτό που δείχνει πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση της McKinsey, και η οποία λέει ότι απειλούνται με πτώχευση οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης.

 

ΔΕΝ καταλαβαίνει ότι με τα εισοδήματα των Ελλήνων να συρρικνώνονται και τον τζίρο στην αγορά να μειώνεται δραματικά, όπως εμφανίζουν τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ, χρειάζεται να στηθεί ένα δίχτυ ασφάλειας που θα βοηθά όσους βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» για να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Advertisement

 

Αντιθέτως, η Κυβέρνηση προτιμά να δώσει 2η ευκαιρία στις τράπεζες και στα fund ώστε να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους δανειολήπτες και ΌΧΙ να δώσει πραγματική 2η ευκαιρία στις επιχειρήσεις, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων για να επιχειρήσουν.

 

Ποιοι θα επιχειρήσουν στο μέλλον ;

 

Η Κυβέρνηση δεν θέλει την εξυγίανση των επιχειρήσεων αλλά τον ξαφνικό θάνατο εμπόρων και επαγγελματιών.

Προτιμά την άμεση ρευστοποίηση των περιουσιών και ΟΧΙ βιώσιμες ρυθμίσεις οφειλών από τις τράπεζες.

 Με δυο λόγια:

Advertisement

Η Κυβέρνηση προτιμά να δώσει οριστικά το πάνω χέρι στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και ΟΧΙ να προστατεύσει ουσιαστικά τους δανειολήπτες και τους εγγυητές που είναι και πολυάριθμοι!

 

Θέλει να μονιμοποιήσει την οικονομική ομηρεία  πολιτών και επιχειρήσεων.

Στερεί κάθε προοπτική ουσιαστικής επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης και κάθε ελπίδα για ανάσα στα νοικοκυριά ενώ με τις αποφάσεις της προκαλεί συνεχώς αρρυθμίες στην αγορά.

 Για παράδειγμα: Οι τράπεζες ασκούν νέου τύπου πιέσεις προς όσους έχουν δάνεια με εγγύηση οικοπέδων.

Όλοι όσοι διαθέτουν ενυπόθηκα οικόπεδα, που δεν θα έχουν δικαίωμα οικοδόμησης μετά την ψήφιση του νέου χωροταξικού, πιέζονται ήδη ώστε να προχωρήσουν σε άμεση έκδοση οικοδομικής άδειας.

Και αν δεν προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, τότε οι τράπεζες απαιτούν την εγγραφή πρόσθετων προσημειώσεων, σε άλλα στοιχεία της ιδιωτικής περιουσίας των οφειλετών. Είναι απαράδεκτο να δίνονται τέτοια νέα «πατήματα» στις τράπεζες ώστε να εκβιάζουν τους δανειολήπτες οδηγώντας τους σε απόγνωση και νέα οικονομικά αδιέξοδα.

Advertisement

Οικονομικά αδιέξοδα, που δημιουργεί με τις αποφάσεις του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον τομέα των ΑΠΕ!

Με το τεράστιο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τις αποφάσεις του ΥΠΕΝ όπως έδειξε και πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά.

Υπολογίζεται ότι το έλλειμμα θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2020, και έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μείωσης του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε πέρσι το ΥΠΕΝ για να καλύψει επικοινωνιακά τις αυξήσεις ρεύματος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ο ΕΛΑΠΕ όμως ως δημόσιος λογαριασμός, θα έπρεπε πάντα να είναι ισοσκελισμένος.

 

Αν κάθε φορά ερχόμαστε να αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, τότε χάνεται κάθε σχέση εμπιστοσύνης.

 

Advertisement

Και για αυτό ακριβώς εμείς στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι ΔΕΝ έχουμε καμία εμπιστοσύνη συνολικά στην Κυβέρνηση.

 

Λέμε ΟΧΙ σε αυτή την οικονομική πολιτική που οδηγεί τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία για δεύτερη φορά στα βράχια.

 

Λέμε ΟΧΙ στην λάθος οικονομική ρότα που έχει βάλει την χώρα η ΝΔ και η οποία επιφέρει ήδη και θα επιφέρει στο άμεσο μέλλον πολύ περισσότερες αρνητικές παρενέργειες και αρρυθμίες στην αγορά και τη ζωή των πολιτών.

 

Λέμε ΟΧΙ στην μυωπική ανάλυση της οικονομίας που κάνει η Κυβέρνηση και η οποία ναρκοθετεί το μέλλον της μεσαίας τάξης.

Advertisement

Όπως ναρκοθέτησε και την ελληνική οικονομία με την καταστροφική της πολιτική το 2004-2009.

Και πάει πολύ να έρχεται σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών και η ΝΔ να κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ. Λίγη αυτοκριτική και αυτοσυγκράτηση δεν θα έβλαπτε!

Θα πρέπει να σταματήσει η ΝΔ πια να εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ και τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Υπάρχουν στην σπατάλη των πόρων, στις δαπάνες για την Υγεία και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως στους μετακλητούς που σήμερα εκτινάσσεται ο αριθμός τους σε πρωτοφανή επίπεδα.

Θα πρέπει να σταματήσει πια η στρέβλωση της ιστορίας και της προσφοράς του Κινήματός μας που πάλεψε με θεούς και δαίμονες για να κρατήσει την χώρα όρθια στα δύσκολα.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης – Κίνημα Αλλαγής

Advertisement