ΓΝΩΜΕΣ
Χρήστος Κουλιαλής: “Επενδυτική Βαθμίδα”
Γράφει το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Κουλιαλής
Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα! Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, η ουσία είναι ότι στην Ε.Ε. παραμένουμε ουραγοί.
Αυτό προκύπτει συγκρίνοντας την χώρα μας με άλλες σχετικές οικονομίες, σε μια σειρά από αντικειμενικούς δείκτες που αντανακλούν την μακροπρόθεσμη, και όχι την βραχυπρόθεσμη, πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε μια κατάσταση ουσιαστικής στασιμότητας και οπισθοδρόμησης.
Στον παραπάνω πίνακα, τον οποίο έχει επιμεληθεί το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, παρουσιάζεται η βαθμολογία των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την αξιολόγηση της S&P. Παρόμοιες είναι και οι αξιολογήσεις των άλλων γνωστών οίκων, συγκεκριμένα των Moody’s και Fitch.
Πέντε χώρες έχουν βαθμολογηθεί με την ανώτατη αξιολόγηση (AAA), και συγκεκριμένα η Γερμανία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Σουηδία. Χώρες της Ε.Ε. με χαμηλή αξιολόγηση (lower investment grade), που όμως βρίσκονται στην πολυπόθητη για την χώρα μας επενδυτική βαθμίδα (investment grade), είναι η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Στην τελευταία θέση, και με την χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., είναι η Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα που δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα!
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά και στις σχετικές αξιολογήσεις των αναφερόμενων οίκων, όμως η μεγάλη εικόνα παραμένει δυστυχώς αναλλοίωτη.
Παράλληλα, εντυπωσιάζουν οι εξαιρετικές αξιολογήσεις της Εσθονίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας, όπως και σε δεύτερο επίπεδο της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας, οι οποίες έχουν ξεπεράσει μέσα σε λίγα χρόνια τις χώρες του Νότου.
Οι παρακάτω προτάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την επίλυση του ζητήματος, αντιμετωπίζοντας μια σειρά χρόνιων προβλημάτων:
- μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας και την προσφορά (supply),
- ουσιαστική στήριξη της οικογένειας για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος
- διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς
- ισχυρά κίνητρα για μακροχρόνιες επενδύσεις με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και
- πραγματική ενίσχυση της νέας γενιάς χρηματοδοτώντας καινοτομικές δράσεις και ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια