Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ.Κωνσταντόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βγει από αυτή την κρίση ακόμη πιο δυνατή, πιο δημοκρατική, πιο ολοκληρωμένη

Published

on

κ. Πρόεδρε, κ. Υπουργέ, Αξιότιμε κ. Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στη νεώτερη ευρωπαϊκή ιστορία.

Ο πόλεμος που συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία, μας υποχρεώνει να επαναξιολογήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες για τη θωράκιση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί το πιο επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης και συνεργασίας στην παγκόσμια ιστορία.

Την 1η Ιουλίου, η Τσεχία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Γαλλία. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής μας, ενημερωθήκαμε για τους 5 τομείς προτεραιότητας της Τσέχικης Προεδρίας για το κοινό μας μέλλον: Τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, την ενεργειακή ασφάλεια, Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και της κυβερνοασφάλειας, τη στρατηγική ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών.

Θέτοντας αυτές τις προτεραιότητες, η Τσεχική Δημοκρατία αφενός αποδεικνύει την προσήλωσή της στο όραμα της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της θεσμικής ισότητας και αφετέρου ανταποκρίνεται στις τρέχουσες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, επιδιώκοντας τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ενθαρρύνουμε λοιπόν την Τσεχική Προεδρία να ολοκληρώσει την τομεακή της ατζέντα. Στα επόμενα όμως κοινά μας βήματα δεν μπορούμε να μην αξιολογήσουμε το σοκ της αγοράς ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου που βιώνει η Ευρώπη, το οποίο μάλιστα εκτιμάται, ότι θα έχει βαθύ και μακροχρόνιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο στην οικονομία της περιοχής.

Είναι επομένως καθοριστικής σημασίας η διεκδίκηση θαρραλέων πανευρωπαϊκών παρεμβάσεων, όπως η ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών, η ανάληψη μιας κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη καθώς και οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ανάγκη να ενισχυθεί με έναν νομικά δεσμευτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Advertisement

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας ανάγκασε να δούμε ξεκάθαρα ότι ο μόνος δρόμος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι η περαιτέρω εμβάθυνση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η Ελλάδα, εκτός από το συνεχές κρίσεων που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι εταίροι μας, καλείται να αντιμετωπίζει καθημερινά και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο οποίος βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε έξαρση με πλήθος παραβιάσεων και εμπρηστικής ρητορικής. Η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων της, την προάσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Όσα δηλαδή σήμερα, απειλεί η Τουρκία και παραβιάζει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Τα σύνορα όμως της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Προκειμένου να διαφυλάξουμε επομένως τις αξίες μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών, πρέπει να έχουμε κοινά εργαλεία άμυνας και ασφάλειας. Ένα από αυτά είναι και ο ευρωστρατός.

Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και ο μη σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, επιβάλλει τη φύλαξη των συνόρων μας. Επίσης, δεν μπορεί κράτος-μέλος της ΕΕ να εξοπλίζει κράτος που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους της ΕΕ.

Θέση που έχει αναδειχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη. Μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο κόσμος, αλλά και η Ευρώπη, θα αλλάξουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βγει από αυτή την κρίση ακόμη πιο δυνατή, πιο δημοκρατική, πιο ολοκληρωμένη, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της.

Advertisement
Advertisement