Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ.Μάντζος: Οι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη, αλήθεια, απαντήσεις

Published

on

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Μάντζος τόνισε πως «το διακύβευμα δεν είναι η επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔσαν να μη συνέβη τίποτα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου», εκτιμώντας πως «οι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη, αλήθεια, απαντήσεις. Ελπίζουμε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να γίνει σε ένα κλίμα τέτοιο που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για απαντήσεις».

«Η συζήτηση για τις υποδομές και το κράτος σε αυτήν τη χώρα μπορεί και οφείλει να είναι όσο πιο γενική και διαχρονική γίνεται. Όμως, η συζήτηση για τις ευθύνες και τους υπευθύνους της τραγωδίας πρέπει να είναι ειδική, συγκεκριμένη, απολύτως εξειδικευμένη σε πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις με όρους νομικούς. Έχουμε ένα συγκεκριμένο εγκληματικό αποτέλεσμα: 57 νεκρούς σε καιρό ειρήνης. Ναι στη συζήτηση για το κράτος όχι στη διάχυση ευθυνών», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θέτοντας μία σειρά από «αδήριτα, σκληρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν»:

«Γιατί υπήρξε υπερβολική καθυστέρηση στην εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης, που αν λειτουργούσε θα είχε σώσει 57 συμπολίτες μας; 

Γιατί δεν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλίδες στο ενδιάμεσο, μέχρι την εγκατάσταση; 

Γιατί σταμάτησε το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας στα κεντρικά του ΟΣΕ; 

Γιατί αγνοήθηκαν όλα τα σήματα κινδύνου από τους εργαζομένους, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων που μιλούσε για το κορυφαίο σε θνησιμότητα σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη; 

Γιατί οι ελλείψεις στο προσωπικό του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ δεν αναπληρώθηκαν παρά μόνο με ρουσφετολογικές διαδικασίες μετατάξεων μέσα από την κινητοποίηση με τροποποίηση εκ των υστέρων του ορίου ηλικίας για τη μετάταξη; Η τριμελής επιτροπή που αξιολογεί αυτήν τη διαδικασία ορίζεται από τη διοίκηση του ΟΣΕ, η οποία ορίζεται από την κυβέρνηση. Υπάρχει μία αδιάσπαστη αλυσίδα κομματοκρατίας.

Advertisement

Γιατί έχει επιδειχθεί τέτοια προκλητική ανοχή σε μία σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση που έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είχε αξιολογηθεί 300 εκατ. ευρώ, πουλήθηκε 45 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε μια ανεπαρκή εταιρεία που πήρε και προίκα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για δήθεν άγονες γραμμές. Να μας πει η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί ενώ το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε 645-800 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε υποδομές από τους Ιταλούς αυτό μειώθηκε στα 77,3 εκατ. ευρώ».

Σχολιάζοντας, τέλος, την αποδοχή της συγγνώμης του Παύλου Πολάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε πως «ο πολλάκις αμαρτήσας Πολάκης, πολλάκις μετανοεί και πολλάκις συγχωρείται. Δεν είναι η πρώτη φορά. Άρρητα, σιωπηρά, σε κάθε κρίση, όχι απλώς συγχωρείται αλλά υιοθετείται από ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά: στο αντιμνημόνιο, στην κυβερνητική του θητεία με επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές και τη δικαιοσύνη, στο αντιεμβολιαστικό κίνημα», εκτιμώντας ότι πλέον «ακυρώνεται επισήμως η όποια απόπειρα μετριοπαθούς στροφής του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι προγραφές, οι διώξεις, οι απειλές, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και στη δικαιοσύνη δεν χαρακτηρίζουν την αριστερά. Η αριστερά αυτά τα έχει υποστεί. Δεν μπορεί να τα κάνει και δεν επιτρέπεται στους κόλπους της να τα ανέχεται», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Advertisement