ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Δεν είμαστε δημοκράτες του 24ωρου”. Γράφει ο Παναγιώτης Βλάχος.

“Δεν είμαστε δημοκράτες του 24ώρου”

Με γραπτή παρέμβασή του στο “The Socialist”, ο Γραμματέας Επικοινωνίας τοποθετείται για το νέο διχαστικό κλίμα που φαίνεται να επιθυμούν “διακαώς” τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη…

“Οι ψηφοφόροι καταδίκασαν πολιτικά την Χρυσή Αυγή τον Ιούλιο του 2019. Στις 7 Οκτωβρίου, η ελληνική Δικαιοσύνη έριξε στο καναβάτσο τους νεοναζί αποδίδοντάς τους την ιδιότητα της εγκληματικής οργάνωσης, που πρακτικά σημαίνει ότι κάθε μέλος της ΧΑ λογοδοτεί και ελέγχεται ποινικά για την δράση του. 

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΣ! KANE “ΚΛΙΚ” Ε Δ Ω ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – ΕΡΧΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ! 

Ένα πλατύ υπερκομματικό αντιφασιστικό δημοκρατικό μέτωπο και ένα πολύχρωμο πλήθος γιορτάσαμε έξω από το Εφετείο την ιστορική αυτή απόφαση. Όμως η χαρά και η εθνική ενότητα κράτησε μόνο ένα 24ωρο.

“Η υποκρισία περίσσεψε από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.”

Αντί αυτοκριτικής για την προβληματική αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα που ρίχνει τους νεοναζί στα “μαλακά”, η Κουμουνδούρου προσπάθησε να οικειοποιηθεί τον αντιφασιστικό αγώνα, με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα εντός και εκτός των κομματικών της τειχών. Ταυτόχρονα έδωσε το άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες και τις υπόγειες διαδρομές επικοινωνίας που συντηρούσε με την Κοινοβουλευτικη Ομάδα της Χρυσής Αυγής, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και ΓΓ της τότε Κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος. 

 

Ο σημερινός δικομματισμός αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αναντίστοιχος με την ωριμότητα της κοινωνίας. Δυστυχώς, η δημοκρατική ευαισθησία και των δύο διαρκεί μόνο ένα 24ωρο πριν αρχίσει να κατηγορεί ο ένας τον άλλο για σύμπλευση με τους νεοναζί.

Το εξώφυλλο δε της Αυγής, στρατευμένης εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, αδικεί την ιστορία της, διχάζει και προκαλεί. Δείχνει ότι δεν υπάρχει ηθικό όριο στην κομματική αντιπαράθεση.  Και ότι την ώρα που αγωνιούμε όλοι για την υγεία μας και την τσέπη μας, το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να διασύρεται έτσι. 

 

Όμως αδιέξοδα δεν υπάρχουν, όταν υπάρχει θέληση. Απέναντι στις πρόσφατες υποκριτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που ήταν και αντισυνταγματικές, κάναμε το αυτονόητο.

Όπως το κάναμε και το 2013 που φέραμε τον αντιρατσιστικό νόμο, πιέσαμε να μπουν οι νεοναζί στη φυλακή, αποκρούσαμε τη βία και την οργή τους με δημοκρατικά μέσα όλη την δεκαετία της κρίσης, επιμείναμε ότι μόνο μαζί θα τελειώσουμε τους νεοναζί. Προτείναμε νέο θεσμικό πλαίσιο, με ειδική τροπολογία, που δίνει το δικαίωμα στο νομοθέτη να απαγορεύσει τη συμμετοχή στις εκλογές σε φασίστες, νεοναζί, εγκληματικές συμμορίες.

“Αυτό εξάλλου μας διαφοροποιεί από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δεν μεταχειριζόμαστε τους θεσμούς όπως μας βολεύει. Ότι η παράταξή μας βλέπει πάντα διέξοδο μέσα από τη δημοκρατία, όχι από τον αυταρχισμό και τη διαιρεση. Και ότι ούτε υπήρξαμε ούτε θα γίνουμε δημοκράτες του 24ώρου. “