Διαδικτυακή συζήτηση: «Σπίτι του παιδιού»: Δικαίωμα προστασίας του παιδιού

O κύκλος συζητήσεων με τίτλο Δημοκρατία: Θεσμοί, Δικαιώματα και Ανηλικότητα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση πεδίων που οι τομείς της Ψυχικής Υγείας και της Δικαιοσύνης οφείλουν να συν-λειτουργούν/συνεργούν για να παράγουν πολιτικές, θεσμούς και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας.

Η διερεύνηση ξεκινά με την ανηλικότητα και πραγματεύεται τις ανάγκες υποστήριξης του «παιδιού ως θύμα», του «παιδιού ως θύτη» και ευρύτερα τους θεσμούς της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.

Η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση υπό τον τίτλο «Σπίτι του παιδιού»: Δικαίωμα προστασίας του παιδιού αναφέρεται στα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων «Σπίτι του Παιδιού», ένα θεσμό που συστάθηκε με το ν. 4478/2017 και αποτέλεσε τομή στο πεδίο της προστασίας της ανηλικότητας στη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση μεταξύ θεσμισμένης και εμπειρικής πραγματικότητας, η συζήτηση θα επιχειρήσει να αναδείξει δυνατότητες αντιστροφής της αρνητικής συνθήκης και σημαντικής αναβάθμισης των διαδικασιών ουσιαστικής υποστήριξης των ανηλίκων.
Ομιλητές:

  • Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ
  • Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμή
  • Όλγα Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας
  • Μαρία Παναγιωτάκη, Ψυχολόγος – Κοινωνιολόγος / πρώην Επιστημονικά Υπεύθυνη του Αυτοτελούς Γραφείου Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων «Σπίτι του Παιδιού» Ηρακλείου Κρήτης

Παρεμβάσεις:

  • Ιωάννα Γιαννοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος
  • Εύα Κογιαννάκη, Νομικός-Επιμελήτρια Ανηλίκων
  • Βασίλης Ιωακειμίδης, Καθηγητής Ιστορικής και Συγκριτικής Κοινωνικής Εργασίας, Πρόεδρος της επιτροπής παιδείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών

ΣυντονίστριαΆντα Ψαρρά, Δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών

Διοργάνωση: ΕΝΑ  σε συνεργασία με την Ομάδα Ψυχικής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας από:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ