Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

” Που βαδίζουμε μετά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ; ” Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος.

Published

on

” Που βαδίζουμε μετά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ; “

 

Πρόσφατα ο Γενικός  Γραμματέας  του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη  στην Ιταλική εφημερίδα  La  Repubblica :

” Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ  κυβέρνηση του Φαγέζ αλ- Σάρατζ και ο Χαφτάρ , μπορούν να μπουν στην ίδια εξίσωση . Επομένως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης “

 

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών δια στόματος του εκπροσώπου  Αλέξανδρου Γεννηματά ήταν :

 

Advertisement

” Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα με τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας , οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία.

Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξης σε ιταλική εφημερίδα , όπως αυτό αποτυπώθηκε , προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της συμμαχίας .

Η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν αποδόθηκαν ορθώς “

 

Όλοι μας γνωρίζουμε την σπουδαιότητα για τα Ελληνικά συμφέροντα της Τουρκολιβυκής  παράνομης συμφωνίας που υπογράφηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο και της Κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγέζ αλ- Σάρατζ.

Όλοι μας γνωρίζουμε τι σημαίνει η επικράτηση και πολύ περισσότερο η αναγνώριση της κυβέρνησης της Τρίπολης από το ΝΑΤΟ   που επηρεάζει άμεσα τα  Εθνικά   κυριαρχικά μας   δικαιώματα    στην θάλασσα , σε συνδυασμό με την ενορχηστρωμένη Τουρκική προκλητικότητα που εξάγεται σε όλα τα μήκη και πλάτη στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο .

Θέλω να σταθώ εδώ στην δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ και στην απάντηση της    Αθήνας :

Advertisement

Τι καταλαβαίνετε από την  δήλωση του Γενικού Γραμματέα  του  ΝΑΤΟ ;

 

Σας καλύπτει η απάντηση της Αθήνας ;

 

  • Από ότι φαίνεται το ΝΑΤΟ και κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  – το είδαμε το έργο στη διάσκεψη του Βερολίνου όπου η χώρα μας ήταν απούσα -προσεγγίζουν  την Τουρκική θέση  δια στόματος του ΓΓ του ΝΑΤΟ ,αν και πολύ φοβάμαι ότι την έχει  υιοθετήσει .
  • Το εμπάργκο των όπλων  που ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται και η Αθήνα έχει δεχθεί  μετά από την παρέμβαση των ΗΠΑ προσφέροντας και μία φρεγάτα . Ίσως αυτή η ιστορία  στο τέλος αποδεχτεί μία παγίδα  για τα συμφέροντά μας ,  ως προς την μεταναστευτική ροή νότια της Κρήτης και επιπλέον θα διευκολύνει  τον Τουρκικό επεκτατισμό /σχεδιασμό ως προς την ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και όχι μόνο  ,  εφόσον η Τουρκολιβυκή συμφωνία υιοθετηθεί τελικά από το ΝΑΤΟ .Δηλαδή πάμε να δείξουμε την καλή μας διάθεση στα πλαίσια της συμμαχίας και να βάλουμε το πόδι μας στην περιοχή που είναι  λογικό , χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει ως χώρα την  στάση του ΝΑΤΟ ως προς την Τουρκολιβυκή  συμφωνία .
  • Η Αθήνα φαίνεται ότι δεν έχει πείσει τους συμμάχους της στα πλαίσια του  ΝΑΤΟ ,  ό,τι η   Τουρκολιβυκή συμφωνία είναι αντίθετη με το δίκαιο της θάλασσας και παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
  • Η Αθήνα  φαίνεται ό,τι  δεν έχει συνδέσει το θέμα της συμμετοχής της στο εμπάργκο των όπλων με την παραπομπή  της Τουρκολιβυκής συμφωνίας στο καλάθι των αχρήστων από πλευράς ΝΑΤΟ και μέρος των χωρών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
  • Η απάντηση του υπουργείου των εξωτερικών εκτιμώ ρεαλιστικά ότι  δεν πείθει κανένα ως προς την λογική του περιεχομένου της  . Η απάντηση είναι για το θεαθήναι , θέλοντας να κουκουλώσει την αδυναμία της . Θα περίμενα μία διάψευση του δημοσιεύματος από τον ίδιο τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ή τουλάχιστον από εκπρόσωπό του για να επανέλθει κάποια    ισορροπία . 

Όλα αυτά συνθέτουν ένα παρασκήνιο που παίζεται στην πλάτη μας , υπάρχουν πολλά “σκοτεινά σημεία “ ως προς τους χειρισμούς του θέματος από την κυβέρνηση,  και,   ενδεχομένως θα βρεθούμε  για άλλη μία φορά προ δυσάρεστων  εκπλήξεων . 

Ο υπουργός των εξωτερικών Νίκος Δένδιας  οφείλει να αλλάξει τακτική  , να απαιτήσει δυναμικά από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να ξεχάσει την λογική  που απορρέει από τις πρόσφατες δηλώσεις του .

 Αυτές   δεν ήταν τυχαίες  ,  προφανώς καθορίζονται  από  άλλους παράγοντες και  δυνάμεις που έχουν γεωπολιτικά συμφέροντα στην θαλάσσια  και χερσαία περιοχή της Λιβύης και   έχουν υποδήξει  στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ  να οδηγείται προς αυτή την κατεύθυνση. 

 

Advertisement

Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Μαθηματικός με MSc στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής .