Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημ.Μάντζος: «Καλωσορίζουμε την οβιδιακή μεταστροφή της ΝΔ στα δικαιώματα, αλλά όχι και να μας κουνά το δάχτυλο!»

Published

on

Καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Δ. Μάντζος εκτίμησε ότι «αν συγκεντρώσουμε πόσα νομοσχέδια έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του οικογενειακού δικαίου και των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων διαχρονικά, θα δει ότι είναι η δύναμη που βρίσκεται σταθερά στην πλευρά της προόδου. Για εμάς δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, όταν συζητούμε για θέματα δικαιωμάτων και εξάλειψης διακρίσεωνΑπό θέση αρχής είμαστε υπέρ σε καθετί μας φέρνει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και εξαλείφει διακρίσεις ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Δεν μπορούμε με βάση τις διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού, καταγωγής, θρησκείας, φύλου να εμποδιζόμαστε από το να απολαμβάνουμε τη ζωή με τον ίδιο τρόπο».

Τόνισε, παράλληλα, ότι «θα συνεδριάσουμε την επόμενη εβδομάδα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, να συζητήσουμε για αυτά που έχουμε ακούσει από την Κυβέρνηση ότι θα έχει το σχέδιο νόμου, και να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος επ’ αυτού».

Σχετικά με τις φερόμενες συζητήσεις της Κυβέρνησης με την Εκκλησία επί του σχεδίου νόμου, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε πως «τα δόγματα στη χώρα μας δεν νομοθετούν. Αν νομοθετούσαν, δεν θα είχαμε τον πολιτικό γάμο, την κατάργηση της ποινικοποίησης της μοιχείας, την κατάργηση της προίκας, τις νέου τύπου ταυτότητες τη δεκαετία του ’90. Θέλει προσοχή ο διάλογος».

Όσον αφορά στην τεκνοθεσία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «για εμάς, κριτήριο είναι το συμφέρον του παιδιού. Το συμφέρον του παιδιού, όμως, δεν είναι μόνο σχετικό με το νομοσχέδιο αυτό. Είναι και για τη συζήτηση για καλά δημόσια πανεπιστήμια και δημόσια σχολεία. Και αυτόν τον διάλογο για την παιδεία θα κάνουμε και στη Βουλή σε λίγες ώρες».

«Αν ένα κόμμα που υποστηρίζει ομόθυμα και ομόφωνα τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις είναι πράγματι φιλελεύθερο, είναι κάτι το οποίο αξιολογείται», ανέφερε δηκτικά ο Δημήτρης Μάντζος για τη Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε: «Εμείς καλωσορίζουμε την οβιδιακή μεταστροφή της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των δικαιωμάτων. Αυτό που δεν καλωσορίζουμε είναι να μας κουνάει το δάχτυλο η Νέα Δημοκρατία και να ελέγχει εμάς, το ΠΑΣΟΚ, που είμαστε στην πρωτοπορία των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων τόσες δεκαετίες. Ο κ. Μητσοτάκης και κάποιοι υπουργοί φέρνουν το νομοσχέδιο και προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους υπουργούς και τους βουλευτές τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εάν έχουν πρόβλημα με αυτό, δεν θα το εξωτερικεύσουν σε εμάς. Αυτό που δεν τιμά κάποιους, είναι να είναι υπουργοί, να παίρνουν ρεπό και να απέχουν από μία ψηφοφορία σχεδίου νόμου που φέρνει η Κυβέρνησή τους. Αυτό είναι κάτι, το οποίο πρέπει να αναλογιστούμε αν είναι κοινοβουλευτικό ή αντικοινοβουλευτικό».

 Ο Δημήτρης Μάντζος σχολίασε, τέλος, την ακρίβεια στο ελαιόλαδο, τονίζοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «έχουμε μιλήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για την ανάγκη κρατικής ρυθμιστικής, ελεγκτικής παρέμβασης σε όλη την αλυσίδα της αγοράς με ελέγχους ώστε η αισχροκέρδεια να αντιμετωπίζεται, καθώς επίσης και για τα πρόστιμα που πρέπει να επιβάλλονται και να εισπράττονται έγκαιρα».

Advertisement

Ως προς τον ΦΠΑ, σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει αξιοποιήσει αρνητικά το παράδειγμα της Ισπανίας ενώ είναι το ακριβώς αντίστροφο που ισχύει. Η Ισπανία ανακοίνωσε στις 16 Ιανουαρίου ότι θα μειώσει περαιτέρω τον συντελεστή ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 5% σε μηδενικό συντελεστή έως τον Ιούνιο, όχι συγκρατώντας απλώς αλλά και μειώνοντας την τιμή παρά τις μετεωρολογικές συνθήκες. Τι έχει να πει η Νέα Δημοκρατία που τόσο καιρό ισχυριζόταν ότι η Ισπανία απέτυχε με τη μείωση του ΦΠΑ;».