Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργεί επιτροπή για “A.I” η κυβέρνηση ενώ η Ευρώπη εξέδωσε πόρισμα-καταπέλτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα – Aυτά είναι τα μέλη της Επιτροπής

Published

on

Η Επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο ρόλος της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ΤΝ, με εστίαση στα πεδία σημασίας για την Ελλάδα: στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, την ενίσχυση υποδομών, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς διαλόγου σχετικά με τη χρήση της ΤΝ και να υποδείξει τρόπους, ώστε να συνδυαστεί δημιουργικά η εφαρμογή των ηθικών και ρυθμιστικών κανόνων με την προώθηση της καινοτομίας, από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και θα συνεισφέρει τις εθνικές θέσεις στον ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ. Τέλος, θα καταγράφει τις δυναμικές τάσεις και θα διερευνά τις μελλοντικές προοπτικές της εν λόγω τεχνολογίας .

Η λειτουργία της Επιτροπής είναι αμισθί. Επίσης, την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής αναλαμβάνει δίχως αμοιβή, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Accenture που διαθέτει υψηλό επίπεδο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και εξειδίκευσης στην ΤΝ.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι:

Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, ο οποίος και αναλαμβάνει επικεφαλής της Επιτροπής.
Δρακόπουλος Κίμωνας Επίκουρος Καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια
Καρκαλέτσης Ευάγγελος Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
Κιντή Βασιλική (Βάσω) Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
Παγουλάτος Γεώργιος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
Παναγοπούλου Φερενίκη Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου
Πήτας Ιωάννης Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Σελλής Τιμολέων (Τίμος) Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερ. Κέντρου «Αθηνά»
Σταυρόπουλος Ανδρέας Αντιπρόερδος του Endeavor Greece – Εταίρος στην Threshold (πρώην DFJ) Ventures – Μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ
Τασιούλας Ιωάννης (John) Καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστξμίου της Οξφόρδης
Τσέκερης Χαράλαμπος Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής.
Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συγκρότηση της Επιτροπής:

«Όπως είχα αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση θα ασχοληθεί ενεργά με τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι ήδη παρούσες. Δεν αφορούν το μέλλον αλλά το παρόν. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της πριν η τεχνητή νοημοσύνη καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην μας. Για τον σκοπό αυτό προχωράμε σήμερα στη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο γραφείο μου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από διαφορετικά πεδία ενασχόλησης με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές σε όλα τα πεδία έρευνας που σχετίζονται με την εξέλιξη της μεγαλύτερης τεχνολογικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας και μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στον διεθνή διάλογο».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής κ. Δασκαλάκης δήλωσε σχετικά με την Επιτροπή και το έργο της:

«Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να αναλάβω Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και να συνεργαστώ με μία εξαιρετική ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων που απαρτίζουν την Επιτροπή.

Advertisement

Έργο μας θα είναι να διατυπώσουμε προτάσεις πολιτικής που θα αναδεικνύουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Κοινωνία, την Οικονομία, την Επιστήμη και τον Ανθρωπο και παράλληλα θα εντοπίζουν τις προκλήσεις και θα αντιμετωπίζουν τους πιθανούς κινδύνους.

Επίσης, θα εργαστούμε συντεταγμένα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μέλος των διεθνών πρωτοβουλιών για την Τεχνητή Νοημοσύνη που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών που η χώρα μας συμμετέχει και να καταστεί συμμέτοχος του παγκόσμιου διαλόγου για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η παρουσία ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων υψηλού επιπέδου εντός και εκτός Ελλάδος συνιστά μία σημαντική παρακαταθήκη που θα μας βοηθήσει στο ενδιαφέρον έργο που έχουμε μπροστά μας».

Ανακοίνωση Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής”Καταπέλτης η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα”

To Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει 7 δισ. ευρώ για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, με διαφάνεια και με προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη ξοδεύει πακτωλό χρημάτων σε φαραωνικά έργα εκατομμυρίων ευρώ χωρίς αποτελέσματα στη βελτίωση της καθημερινότητας και στη στήριξη της οικονομίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν, ήταν καταπέλτης και αναδεικνύει την έλλειψη ολοκληρωμένης ψηφιακής πολιτικής και αποτελεσματικής υλοποίησης δράσεων ψηφιακής μετάβασης]

Η έκθεση για την αξιολόγηση των επιδόσεων ως προς την επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων της Ευρώπης για το 2030, εστιάζει σε τέσσερις πυλώνες: ψηφιακές δεξιότητες, ψηφιακές υποδομές, ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης) και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Σε όλους τους τομείς η χώρα μας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα:1. Ψηφιακές δεξιότητες:Η χώρα μας βρίσκεται στην την τελευταία θέση καθώς κατέχει το μικρότερο (2,5%) σε όλη την ΕΕ ποσοστό εργαζομένων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).2. Ψηφιακές υποδομές:Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καθοδήγηση των επενδύσεων και των πρωτοβουλιών που θα ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της ψηφιακής δεκαετίας του 2030.

Η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ σε ότι αφορά το δίκτυο πολύ υψηλής χωρητικότητας.3. Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων:Το ποσοστό ψηφιακής έντασης (χρήση διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών) των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι 41% και βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ, απέχοντας ακόμη πολύ από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 69%. Όσον αφορά την υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις: το 13% χρησιμοποιεί μεγάλα δεδομένα (μέσος όρος ΕΕ: 14%), ενώ το 15% χρησιμοποιεί υπηρεσίες νέφους (μέσος όρος ΕΕ: 34%) και μόνο το 3% χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (μέσος όρος ΕΕ: 8%).4. Ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών :Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει επιδόσεις χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας καθώς το πεδίο των δεδομένων στα οποία υπάρχει πρόσβαση είναι περιορισμένο.

Επιπροσθέτως η πιστοποίηση δεν γίνεται με ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID) η οποία να συμμορφώνεται με το eIDAS κανονισμό καθώς η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση εθνικού συστήματος eID.Επιπλέον, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας πληρώνουν το πιο ακριβό internet από οποιοδήποτε άλλη στη ΕΕ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να πετύχει την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με ακριβό και αργό internet.Φυσικά στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν “πέφτουμε από τα σύννεφα” καθώς πριν λίγους μήνες η έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (ΙΜD) παρουσίαζε την επιδείνωση στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρα μας στη διεθνή κατάταξη για το 2022. Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης αποτελεί η κατάταξη στην κατηγορία «ετοιμότητα για το μέλλον» όπου η χώρα μας κατρακύλησε στην 60ή θέση (17 θέσεις κάτω) πάνω από χώρες όπως η Μποτσουάνα, Μογγολία και Βενεζουέλα.Η αληθινή εικόνα δεν μπορεί να κρυφτεί και εύλογα διερωτόμαστε: Πως διαχειρίζεται τα χρήματα και τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί;


Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις την ψευδή εικόνα που καλλιεργείται. Συνεχίζεται η κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων με τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις και τα υπερκοστολογημένα και ακριβά έργα πληροφορικής, η σπατάλη πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας εξακολουθούν να απολαμβάνουν ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες κατώτερες των σύγχρονων απαιτήσεων.Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει στον πυρήνα της τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης, των δεξιοτήτων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση της συνδεσιμότητας και ευρυζωνικότητας και τη μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Με γρήγορες νίκες, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.