Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Μάντζος: «Η Ελλάδα οφείλει να κινείται πάντα αξιακά υποστηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία για λύση του παλαιστινιακού ζητήματος»

Published

on

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά στην κρίση στη Μέση Ανατολή, με τον Δ. Μάντζο να επισημαίνει αρχικά ότι αποτελεί θέση αρχής ότι «η Ελλάδα οφείλει να είναι με το διεθνές δίκαιο, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και στέκεται απέναντι στον αναθεωρητισμό, όπου και αν αυτός αναπτύσσεται».

Αφού έκανε λόγο για κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης για την αποφυγή της οποίας οφείλει να εργαστεί η διεθνής κοινότητα, ανέφερε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα επιφέρει «ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες συνέπειες, οικονομικές, μεταναστευτικές-προσφυγικές συνέπειες και όχι μόνο.».

Υπενθύμισε ότι οι σαββατιάτικες επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ «είναι το τελευταίο επεισόδιο ενός ολόκληρου δράματος. Είναι μία πυριτιδαποθήκη η περιοχή εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, ενώ έχουμε ήδη μια ανάφλεξη και μία περιφερειακή σύρραξη στη Γάζα» και εξήγησε:
«Έχουμε σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική τραγωδία που έρχεται την επαύριον μιας ασύλληπτης τρομοκρατικής επίθεσης στις αρχές του Οκτώβρη από τη Χαμάς, η οποία εργαλειοποίησε ένα λαό απειλώντας να ακυρώσει ακόμα και τα ιστορικά και δίκαια αιτήματά του, μετά από δεκαετίες επιθετικής πολιτικής εποικισμών από το Ισραήλ. Και η Κυβέρνηση του Ισραήλ ήρθε στη συνέχεια να οδηγήσει με έναν εκδικητικό πόλεμο, ακόμα και σε απομάκρυνση από τις εστίες του ενός ολόκληρου λαού, που πλέον υπερσυγκεντρώνεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα στην περιοχή, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι «δεν μπορεί παρά να είναι η επιστροφή των ομήρων της Χαμάς στο Ισραήλ, η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός των επιχειρήσεων του Ισραήλ ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική τραγωδία, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαύλων, είτε από θαλάσσης μέσω της Κύπρου, είτε από τη Ράφα, είτε από το Βορρά. Και βεβαίως η επανέναρξη των συνομιλιών Ισραήλ – Παλαιστινιακής Αρχής για τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση των δύο κρατών, στα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αν δεν λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα, που είναι αυτήν τη στιγμή η βάση της νομιμοποίησης της όποιας αντίδρασης του αραβικού κόσμου, δικαιολογημένης ή μη, δεν θα έχει ούτε το κράτος του Ισραήλ την ασφάλεια που χρειάζεται, ούτε η Παλαιστίνη θα έχει δικαίωμα στην ελπίδα μέσα από την κρατική υπόσταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να κινείται πάντα αξιακά και υποστηρίζοντας με πρωτοβουλίες αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Στο επίπεδο της ΕΕ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, η Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, τα Ευρωομόλογα, οι Κοινοί Εξοπλισμοί, η ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, ο Ευρωστρατός, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας εδώ και τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Το Λαϊκό Κόμμα τότε είχε αποκλειστικά ευρωατλαντικό προορισμό και αντιδρούσε στις προτάσεις αυτές. Χαιρόμαστε αν τελικά πράγματι η ευρωπαϊκή Δεξιά προσέλθει στις θέσεις μας έστω με πολύχρονη καθυστέρηση».

Advertisement
Advertisement