Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Μάντζος: «Όσο κάποιοι μας κατηγορούσαν για μονοθεματική αντιπολίτευση, εμείς καταθέταμε προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο πλαίσιο συνέντευξης του στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Αντ. Δελλατόλα, στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, ο Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επισήμανε ότι πρέπει να ληφθεί μια γενναία διακομματική νομοθετική πρωτοβουλία για τις δομές του κράτους πρόνοιας και τους εποπτικούς μηχανισμούς με φόντο και τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου».


«Χρειάζεται μια παρέμβαση στα ευρωπαϊκά πρότυπα -όπως έχουν κάνει άλλες χώρες με μεγάλες πληγές του παρελθόντος σε τέτοια θέματα- προκειμένου να θεραπεύσουμε τα κενά με περισσότερη και αποδοτικότερη κρατική εποπτεία. Δεν είμαστε κρατιστές, προφανώς και σε κρατικές δομές έχουν παρουσιαστεί αντίστοιχα προβλήματα, όμως τελικά φαίνεται ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία όταν αφήνεται ανέλεγκτη και δεν τυγχάνει διαρκούς και αποτελεσματικής κρατικής εποπτείας δεν φέρνει πάντα το εγγυημένο αποτέλεσμα προς όφελος των ανθρώπων -και εν προκειμένω των παιδιών- που πρέπει να τυγχάνουν φροντίδας» επισήμανε ο κ. Μάντζος.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον απόηχο των μη ικανοποιητικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές του φυσικού αερίου, επέμεινε στην πρόταση για πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος. «Το κράτος εισπράττει από τη φορολόγηση των υπερκερδών πολύ λίγα χρήματα, αυτό σημαίνει ότι το 60% και πλέον των επιδοτήσεων προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα ποιος επιδοτεί ποιον; Οι πολίτες με τους φόρους τους επιδοτούν εν μέρει τις εταιρείες ενέργειας, οι οποίες δημιούργησαν 500 εκατομμύρια υπερκέρδη το Σεπτέμβριο και άλλα τόσα τον Οκτώβριο. Καταλήγουμε σε έναν φαύλο κύκλο αναπαραγωγής της αδικίας. Για να σπάσει ο κύκλος της επιδότησης των υπερκερδών, να σταματήσει δηλαδή το χάιδεμα των συμφερόντων στην αγορά ενέργειας, πρέπει να υποχρεωθούν οι εταιρείες να αναλάβουν μέρος τους κόστους της ενεργειακής κρίσης, με την εισαγωγή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος» σημείωσε.


Κληθείς να σχολιάσει τη νομοθετικό πλαίσιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, υπογράμμισε ότι «ξεδοντιάζει τον έλεγχο από την ΑΔΑΕ. Περιθωριοποιεί την ανεξάρτητη αρχή και τι λέει; “Θα σε ενημερώσουμε σε τρία χρόνια και θα σου πούμε, συγγνώμη σε παρακολουθήσαμε για τέσσερις μήνες. Έλα και πες μας εσύ γιατί σε παρακολουθήσαμε!”»


Αντέκρουσε, εξ άλλου, τον ισχυρισμό περί μονοθεματικής αντιπολίτευσης γύρω από την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, υπενθυμίζοντας ότι τον Αύγουστο, τον πρώτο μήνα του μεγάλου θέματος για τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς, «εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για το ιδιωτικό χρέος, για την αναστολή των πλειστηριασμών», ενώ σχολιάζοντας τη σημασία που κερδίζει ξανά το ζήτημα των παρακολουθήσεων στη δημοσιότητα σχολίασε πως «Όσοι κουράστηκαν από τις υποκλοπές, φαίνεται ότι ξεκουράστηκαν».

Διαφήμιση